Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat senatorul PNL, Sorin Bumb: Senatul elimină așa-zisa „taxă pe soare”

Publicat

Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului a adoptat ieri un proiect de lege prin care se interzice impunerea de orice taxe pe energia verde produsă de către prosumatori. Astfel, în textul al cărui inițiator sunt și eu, alături de ministru Virgil Popescu și de alți câțiva colegi senatori, se specifică clar că „Autoritățile administrației publice centrale și ANRE nu pot aplica taxe și tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne și este consumată în spațiile lor”.

Totodată, se abrogă și vechile prevederi referitoare la posibilitatea taxării energiei verzi, produsă de prosumatori, care nu era consumată și mergea în rețea.

Am considerat că este de bun simț să introducem expres această interdicție în lege, pentru a nu mai lăsa niciun fel de loc de interpretare, inclusiv în ceea ce privește așa-zisa taxă pe soare.

În vechea Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern se preluaseră întocmai prevederile unei directive europene, în care se specifica posibilitatea aplicării unor astfel de taxe, în anumite condiții.

Cum însă scopul României este acela de a încuraja creșterea numărului de prosumatori, am considerat că este necesară această clarificare, prin care se introduce expres interdicția taxării energiei verzi produse de prosumatori.

Astfel, se elimină orice posibilitatea de a taxa în viitor beneficiarii programului Casa Verde, spre exemplu, sau acei cetățeni care au instalat panouri fotovoltaice din surse proprii.

Scopul nostru este tocmai să încurajăm consumul de energie verde și instalarea de panouri fotovoltaice, iar posibilitatea introducerii unor taxe ar fi descurajat acest demers, făcându-i să se gândească de 2 ori pe cei care doreau să investească în astfel de instalații.

Sorin Ioan Bumb

Senator PNL de Alba, Vicepreședintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 29.03.2023 at 11:04

    Bună asociere, eu şi ministrul Dandana. Eu credeam că vi cu comunicate serioase, cu dezbateri la ordinea zilei, precum pensiile speciale, pe care le vei vota sau chiar le-ai votat. Mi-ar fi ruşine ca după două mandate de trăndăveală să vi să ne spui banalităţi, cu care ne-ai obişnuit deja. Sper să ai bunul simţ să te opreşti cu candidatura.

  2. pilu

    miercuri, 29.03.2023 at 18:16

    Apropos, ai votat pragul de 250 000 de lei ? Mai fă un comunicat pe tema asta că este interesant. Mai faci ceva activitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax