Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat senatorul PSD, Călin Matieș: Proiect de lege cu programe de sprijin pentru zona montană

Publicat

În Senatul României, alături de colegii din PSD, susțin un proiect de lege pentru oamenii din zona montană a județului Alba.

În primul rând, actul normativ prevede acordarea de bani pentru înființarea centrelor de colectare a şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană.

În al doilea rând, îi ajută financiar, în mod direct, pe cei care vor să înființeze stâne montane.

În al treilea rând, prevede sprijin financiar nerambursabil pentru persoanele care vor să înființeze centre de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

Astfel, proiectul de lege vizează acordarea de sprijin financiar pentru valorificarea superioară a produselor montane și stipulează noi posibilități de finanțare nerambursabilă pentru crescătorii de ovine și caprine, respectiv pentru cei care doresc să înființeze stâne montane. Se decontează circa 40-60% din valoarea cheltuielilor eligibile, în funcție de caz, pentru investiții în aceste sectoare.

Ajutoarele se acordă pentru investiţii în active corporale şi necorporale, în exploataţii agricole care au legătură cu producţia agricolă primară sau/și ajutoare pentru investiţii legate de prelucrarea şi comercializarea de produse agricole.

Acest proiect de lege, pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 120 din 2022 privind modificarea unor acte normative care reglementează programele de sprijin pentru zona montană, a intrat în procedură de urgență. Îl voi adopta alături de colegii din PSD! În Munții Apuseni și în Munții Sebeșului trăiesc oameni pentru care agricultura și creșterea animalelor reprezintă o importantă sursă de venit. La nivelul județului Alba, zona montană reprezintă circa 50% din suprafața totală. Acesta este motivul pentru care, în comisia de agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, în discuțiile cu reprezentanții Guvernului, am susținut creșterea sprijinului pentru oamenii din această zonă, simplificarea procedurilor, a condițiilor de eligibilitate și a schemei de finanțare.

Împreună cu colegii social-democrați, specialiști pe zona de agricultură, am găsit soluții pentru dezvoltarea satului românesc și pentru ca tinerii din mediul rural să rămână în țară. Gospodăriile țărănești trebuie dezvoltate, ia producția de alimente trebuie sprijinită!

Senator PSD de Alba,

Călin Gheorghe Matieș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 21.09.2022 at 12:00

    Acuma hai să fim serioşi, asta-i pentru toţi din zona montană a ţării, nu numai pentru munţii Apuseni. Dar vă place să daţi o tentă localizare precisă, că mulţi nu pricep. I-ai luat-o din faţă ăluia din Ciuruleasa. Părerea mea, că rămâne la faza asta, cum au rămas multe altele. Nici în cinci ani nu vei vedea aşa ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax