Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Silviu Vințeler (PNL): ”Continuăm să investim în Ocna Mureș”


Publicat

”Promisiunile liberale pe care le-am făcut în 2016 au fost o continuare a ceea ce am realizat în perioada 2012-2016. Am făcut acest lucru pentru că avem nevoie de continuitate în dezvoltarea orașului, avem nevoie de viziune în ceea ce vrem să facem în Ocna Mureș.

În 2016 am luat ca proiect major al mandatului Partidului Național Liberal în Ocna Mureș 2016-2020 construirea Bazei de tratament și Agrement. Iată că în acest moment lucrările la acest proiect sunt executate în proporție de aproape 70%.

Am promis atragerea de fonduri nerambursabile. Am reușit să implementăm sau să obținem finanțare din diferite surse în valoare de peste 150 milioane de lei în diferite proiecte, toate cu impact major în viața noastră de zi cu zi: Complex sportiv, în zona bazei de tratament, Baza de tratament și agrement, reabilitarea Școlilor primare din Uioara de Sus și Cisteiu de Mureș, construire de blocuri sociale și dezvoltare infrastructură rutieră (modernizare străzi zona Rât și Unirii, străzile din Uioara de Sus și Uioara de Jos – Ciunga),  canalizare Războieni, schimarea conductei de aducțiune a apei în oraș etc. Unele dintre aceste investiții sunt finalizate, altele sunt în execuție, altele sunt în faza licitațiilor pentru a fi realizate.

Am dovedit că munca și planificarea sunt esențiale atunci când vrei cu adevărat dezvoltarea orașului. Toate aceste proiecte au nevoie de continuitate și de o legătură între ele. Dezvoltarea haotică nu ajută pe nimeni. De aceea ceea ce dorim să facem în continuare are legătură directă cu ceea ce am realizat până acum. Aceasta este politica liberală în orașul Ocna Mureș.

Dezvoltăm în continuare zona Bazei de tratament și agrement pentru a crea un adevărat pol turistic și medical al județului și al țării, renașterea Băilor Sărate fiind visul oricărui ocnamureșan.

Continuăm să investim în învățământ prin reabilitarea, refacerea și modernizarea clădirilor și a bazei materiale a școlilor din oraș. Vrem un învățământ de calitate din toate punctele de vedere, care să facă cinste nouă și copiilor noștri. Vrem un învățământ care să corespundă cerințelor actuale de calificare.

Continuăm să investim în cultură, susținerea de către orașul nostru, împreună cu municipiul Aiud a unui Festival Internațional de Folclor fiind elocventă. De asemenea susținem în continuare cel mai longeviv concurs folcloric din Transilvania, „Mureș, pe marginea ta”. Suntem printre acele puține localități ale țării care încă mai au în funcțiune bibliotecă orășenească publică, iar activitățile pe care CARTEA le generează sunt multe în rândul tinerilor și nu numai.

Continuăm să investim în sport. Complexul sportiv din zona Bazei de tratament și agrement ce urmează a fi construit (5,7 milioane de euro valoarea investiției) și investițiile constante în activitatea sportivă a orașului (Clubul sportiv Ocna Mureș are peste 300 de copii și adulți care practică în mod organizat și constant diferite sporturi) sunt dovezi de necontestat că ne dorim sănătate și prin sport.

Continuăm să investim în sănătate. Am deschis Centrul multifuncțional de sănătate, am extins activitatea Unității medico-sociale, reabilităm energetic clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș, avem cel mai modern centru radiologic din județ, fostul Spital de recuperare este refăcut din temelii de către Consiliul Județean Alba. Nu în ultimul rând, Baza de tratament și agrement va reporni orașul Ocna Mureș în postura de stațiune balneoclimaterică și va deveni un important obiectiv în turismul balneoclimateric național și zonal. Sănătatea nu se negociază, sănătatea se finanțează.

Continuăm să investim în utilități publice de apă și canalizare. Rețeaua de canalizare în Războieni, realizarea unei noi aducțiuni a apei pentru orașul Ocna Mureș reprezintă acum fapte concrete ale administrației noastre liberale, lucrări aflate în execuție, despre care acum 4 ani nimeni nu le credea realizabile. Noua aducțiune va rezolva problema calității apei, problemă cu care orașul se confruntă de prea mulți ani. În viitorul apropiat vor fi finanțate și implicit executate lucrările de canalizare pentru localitățile Cisteiu de Mureș și Micoșlaca.

Continuăm să investim în modernizarea și extinderea iluminatului public și a rețelelor electrice din oraș. Parcul fotovoltaic ce se construiește lângă Liceul tehnologic va acoperi consumul de energie electrică al orașului pentru iluminatul public, școli, clădirea Spitalului Orășenesc și alte clădiri publice. De asemenea în viitorul apropiat vom înlocui corpurile de iluminat din iluminatul public cu corpuri economice cu LED, având și un sistem de telegestiune a sistemului.

Continuăm să investim în infrastructura rutieră. Asfaltarea și modernizarea drumurilor din Uioara de Jos, Uioara de Sus sunt în plină desfășurare, iar imediat ce sunt finalizate lucrările pentru canalizare în Războieni vom asfalta și toate străzile din localitățile aparținătoare: Războieni-Cetate, Cisteiu de Mureș și Micoșlaca.

Continuăm să investim în domeniul social. Este în derulare proiectul „Îmbunătățirea calității vieții în orașul Ocna Mureș” care are în vedere printre altele și construirea a două blocuri de locuințe sociale. Centrul de zi din str. Ștefan cel Mare, cel din Războieni-Cetate și centrul „Sfântul Ciprian” Ocna Mureș ajută zilnic pe cei aflați în dificultate, indiferent că sunt copii, tineri, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilități.

Se vede clar că investim în continuare în orașul nostru, aici, în Ocna Mureș.

Am reușit să ne ținem de promisiunile anului 2016 cu sprijinul și cu votul dumneavoastră, a locuitorilor acestui oraș.

În 2020 continuăm să investim în Ocna Mureș. Investim pentru locuitorii orașului. Investim în viitor, viitor pe care îl clădim împreună, pentru noi toți.

Proiectul liberal în orașul nostru pentru perioada 2020-2024 este clar:

CONTINUĂM SĂ INVESTIM ÎN OCNA MUREȘ!”

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

  • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
  • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
  • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
  • produse de la stână din Vinţu de Jos
  • conserve din fructe şi legume
  • chipsuri din cartofi de Alba
  • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
  • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
  • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
  • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate