Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Conectarea la rețelele electrice devine mai simplu de realizat și mai ieftină pentru cetățeni

Publicat

sorin bumb

Pentru mulți cetățeni racordarea la rețelele electrice este o mare problemă, iar pentru cei ce au locuințe la mai mult de 100 de metri de rețelele electrice deja existente este uneori imposibilă, din cauza legislației stufoase și greoaie, susține deputatul PNL de Alba, Sorin Bumb. 

„Deoarece această situație nu este normală și afectează foarte mulți cetățeni, am luat inițiativa de a modifica reglementările privind extinderea rețelelor de distribuție electrică. Împreună cu directorul structurii regionale Alba a SDEE Transilvania Sud, ing. Marius Ceteraș, am propus Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) modificarea și completarea Metodologiei de evaluare a condițiilor de finanțare a investițiilor pentru electrificarea localităților ori pentru extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice.

Până acum, în cazul  cetățenilor ale căror locuințe se aflau la o distanța mai mare de 100 m față de rețelele electrice existente, lucrările de extindere ale acestor rețele trebuiau realizate în cofinanțare de către administrațiile locale împreună cu operatorul de distribuție. Problema majoră apărea în momentul în care administrațiile locale, din diverse motive (amplasarea locuințelor pe străzi private, lipsă de fonduri pentru cofinanțare, răspândirea solicitanților în diverse zone aflate la distanțe mari una de cealaltă etc.), nu se adresau mai departe operatorului de distribuție pentru extinderea rețelelor electrice. Într-o astfel de situație, chiar și cetățenii care erau dispuși să plătească integral realizarea lucrărilor de extindere a rețelelor electrice, se aflau într-o situație imposibilă, fiind blocați de o birocrație excesivă și de necorelarea unor prevederi legislative în vigoare.

Prin modificările la metodologia de racordare, pe care le-am discutat și agreat cu specialiștii ANRE, le creăm cetățenilor posibilitatea de a se adresa direct operatorului de distribuție pentru a se racorda la rețelele electrice. Proiectul de modificare se află acum în faza de dezbatere publică și după ce va fi aprobat le va permite cetățenilor, individual sau în grup, să se adreseze direct operatorului de distribuție și să solicite extinderea rețelelor electrice, în situația în care unitățile administrativ teritoriale refuză să facă aceste solicitări. Operatorul de distribuție va fi obligat să analizeze și să soluționeze cererile unui utilizator sau grup de utilizatori și va fi obligat să cofinanțeze o parte din costurile de extindere a rețelelor electrice, rezultată în urma unui calcul de eficiență a investiției, dar nu mai mică de 50%”, a transmis într-un comunicat deputatul PNL Sorin Bumb, vicepreședinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax