Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Sorin Bumb: Extinderile și racordările la curent și gaz vor fi suportate de distribuitori, nu de consumatorii casnici

Publicat

Extinderile și racordările la curent electric și la gaz vor fi suportate de acum înainte de distribuitori, nu de consumatorii casnici. Un amendament al senatorului de Alba Sorin Bumb a fost adoptat astăzi în Senat.

”Senatul a adoptat astăzi mai multe amendamente care vin în sprijinul românilor și sunt foarte importante pentru oameni. Amendamente sunt la Ordonanța de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.

Inițiativa mea, pe care o promovez de mai mulți ani și care a trecut printr-o serie de modificări până acum, respectiv scutirea oamenilor de la plata lucrărilor de extindere și racordare, atât la curent electric, cât și la gaze naturale este una de mare interes.

Astăzi s-a introdus o nouă modificare, prin care operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de modernizare/  extindere a reţelei electrice de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat. Iar contoarele inteligente nu trebuie plătite de beneficiari, iarăși o prevedere care ușurează efortul oamenilor la racordare.

Consumatorii casnici care suportă investiția din buzunarul propriu o pot recupera în 5 ani

La fel de important este și un alt amendament, pe care l-am introdus azi, conform căruia consumatorii casnici care suportă investiția din buzunarul propriu o pot recupera într-un termen de 5 ani. De asemenea, și în cazul lucrărilor de branșare la nivelul localităților, ca serviciu de utilitate publică, finanţarea branșamentelor și a extinderii reţelelor de gaze naturale se poate face de către UAT-uri și ADI-uri, cu recuperarea contravalorii de la distribuitori într-o perioadă de 5 ani.

Este o victorie pentru mine personal, pentru PNL, dar mai ales pentru cetățeni, deoarece aceștia sunt beneficiarii direcți ai modificărilor votate azi. Mă bucur că argumentele mele au fost în sfârșit ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul 21: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale.

Facilități în perioada rece pentru facturile cetățenilor din Munţii Apuseni

Tot astăzi, Senatul a adoptat, cu votul PNL, la insistențele mele, acordarea de facilități în perioada rece pentru facturile cetățenilor din Munţii Apuseni şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Astfel, aceștia vor beneficia de 50% reducere la gaz si la curent electric. Este vorba despre aprobarea modificărilor la Ordonanța Guvernului 118/2021 care stabilește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Amintim că sunt în vigoare, de asemenea, facilitățile propuse de PNL pentru a sprijini consumatorii casnici și non casnici, plafonarea și compensarea facturilor. Guvernul și partidele din coaliție caută în continuare soluții eficiente în criza energetică mondială”.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. pilu

  luni, 21.02.2022 at 20:19

  La cât se ridică valoarea branşamentelor si extinderea reţelelor nu văd pe cineva care face o investiţiesă mai aibă bani şi de ce aţi propus voi. Apă de ploaie.

 2. Ovidius

  luni, 21.02.2022 at 22:43

  Stimate domn senator faci mai mult rau,am impresia ca traiesti pe luna.Cimd il vad si pe celalat deputat de la PNL fluturind un contor de energie electrica prin parlamentul Romaniei cum flutura sticla de ulei???????Cit e pretul la energia electrica si gaze??????????Se vede ca nu traiti alaturi de oameni.Ce plafonare ??????

 3. Marius

  marți, 22.02.2022 at 08:19

  Ce se intampla cu noi cei care am fost obligati de electrica sa platim in plus firida si cablul de un diametru mai mare care a fost legat de alta firida aflata la 80m distanta? Cei care se vor racorda vor beneficia de instalarea gratis iar noi ramanem cu cheltuielile? In cazul acesta consider ca este just ca Electrica si/sau primaria sa ne despagubeasca pana la utimul leu. Noi am facut o retea electrica care ne-a obligat sa o cedam. Adica eu am facut sacrificii si am platit peste 15000lei iar cei care se vor conecta ne vor rade in fata? De unde are Electrica bani sa faca noi retele? Pe banii cui? In ce tara traim? Intre smecheri si inselati?

 4. SIJ

  marți, 22.02.2022 at 09:45

  Stati linistiti ca extinderile si bransamentele o sa le gasim toti in facturile la energie.
  Dl Semafor viseaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax