Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Legea care schimbă condițiile pentru producerea energiei verzi pe terenuri agricole extravilane, promulgată

Publicat

Legea prin care, alături de colegii mei parlamentari PNL, am reuşit să schimb condiţiile de realizare a investiţiilor pentru producerea de energie din surse regenerabile, pe terenuri agricole extravilane de categorii inferioare, a fost azi promulgată prin decret prezidenţial.

Astfel, în conformitate cu noile prevederi incluse în Legea pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan, se pot amplasa obiective de investiţii specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile: capacități de producție a energiei solare, energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide și biogaz, unităţi de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare, în suprafață de maximum 50 ha.

Există de asemenea posibilitatea ca respectiva suprafaţă de teren agricol sau ocupată de pajişti permanente să fie utilizată în sistem dual, atât pentru producţia agricolă sau păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile.

Pentru 2030, România şi-a asumat ca 30,7% din consumul de energie total să provină din surse regenerabile, adică aproximativ 7 GW, iar pentru a obţine sprijin din Fondul pentru Modernizare, cu un buget alocat României de 1,4 miliarde euro, ţara noastră trebuie să depună propuneri de investiţii în acest domeniu până cel târziu 13 septembrie 2022.

Intrarea în vigoare a modificărilor menţionate sprijină totodată absorbția fondurilor nerambursabile disponibile prin PNRR și Fondul de Modernizare.

Forma promulgată a legii este disponibilă aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/pr022_22.pdf

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax