Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti racordările la rețea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Legea prin care clienții casnici nu vor mai plăti pentru racordările la rețelele de curent electric și gaze naturale a fost publicată în Monitorul Oficial. 

„Legea 248/2022, care prevede că cetățenii nu mai sunt obligați să plătească lucrările de racordare le rețelele de energie, a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial nr. 737 din 22 iulie.

Pentru ca prevederile legii să producă efectele așteptate de cetățeni, mai este însă nevoie de o etapă, respectiv de emiterea normelor de punere în aplicare de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie – ANRE.

După emiterea acestor norme, operatorii de distribuție sunt cei care au obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de modernizare/extindere a rețelei electrice de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în intravilanul localităților din perimetrul concesionat. Totodată, consumatorii casnici care aleg să plătească racordarea din buzunarul propriu, pentru a avea acces mai repede la rețea, își vor primi banii înapoi pentru aceste lucrări, de la distribuitor, în termen de maxim 5 ani, inclusiv valoarea lucrărilor de proiectare. În cazul clienților non-casnici, cu excepția micilor întreprinzători (II, PFA, IF) și a instituțiilor publice, costurile nu se rambursează, dar activele rezultate în urma lucrărilor rămân în proprietatea clientului, operatorul de distribuție ocupându-se doar de exploatarea lor, fără a mai deveni proprietar, cum se întâmpla până acum.

Prevederile se aplică similar și în ceea ce privește rețelele de gaze naturale. Totodată, pentru gaze naturale, operatorii rețelelor sunt obligați să accepte, la cererea primăriilor, extinderea rețelei pentru una sau mai multe localități aparținătoare unității administrativ-teritoriale pe teritoriul căreia ei deja operează rețele de gaze naturale, firma operatoare fiind cea care asigură și finanțarea lucrărilor de extindere și a branșamentelor în intravilanul localităților. Aceste lucrări se pot realiza și finanța și de către primării sau asociații de primării (ADI), cu recuperarea contravalorii de la distribuitori, în termen de 5 ani. De asemenea, am eliminat și obligativitatea plății contoarelor inteligente, astfel că românii nu vor mai trebui să plătească pentru montarea acestor contoare.

Mă bucur că această lege a devenit realitate și sper că și ANRE va urgenta procedurile de adoptare a normelor, astfel încât prevederile sale să fie puse în practică și cetățenii să poată beneficia de aceste avantaje, mai ales în această perioadă, în care prețul energiei a crescut considerabil” a transmis într-un comunicat senatorul PNL de Alba, Sorin Ioan Bumb.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. pilu

  vineri, 29.07.2022 at 13:22

  Măi nene, îţi place să te repeţi ? Probabil aşa ai ajuns la cel de-al doilea mandat. Asta numeşti activitate parlamentară ?

 2. Cosmin Nicoara

  sâmbătă, 30.07.2022 at 02:26

  Foarte bine, să plătească Electrica și Eon gaz lucrările de branșamente și de racordare pentru că sa le mai ia din salarii. Salariile nesimțite incasau din branșamentele și că așa piperate , bașca pe banii tai trebuia să astepti și 6 luni pentru un branșament!

 3. Botoga

  duminică, 31.07.2022 at 08:26

  Vorbești și comentezi în necunoștință de cauza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax