Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Noile măsuri adoptate de guvernul Orban pentru combaterea crizei create de epidemia de coronavirus

Publicat

sorin bumb

Guvernul PNL continuă seria măsurilor menite să sprijine sistemul sanitar în lupta cu epidemia de coronavirus, precum și mediul economic. Astfel, în ultima ședință de guvern un pachet de măsuri în valoare de 3,9 miliarde de lei, bani proveniți din fonduri europene, a fost lansat pentru a sprijini sectorul de sănătate și asistență socială, a transmis într-un comunicat deputatul PNL Sorin Bumb.

„350 milioane euro merg către sănătate, fiind destinați unităților sanitare şi autoritățile publice locale care achiziționează echipamente medicale și echipamente de protecție medicală, putând fi cumpărate inclusiv spitale modulare şi containere de logistică medicală.

Au fost adoptate și prevederile care permit acordarea unui stimulent financiar personalului medical ce lucrează în condiții de risc, inclusiv personalului de pe ambulanță și personalului auxiliar care este direct implicat în tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus. Astfel, circa 75.000 de oameni implicați în această luptă vor primi un stimulent financiar de 2.500 de lei brut, ce va fi impozitat cu doar 10%, la nivel de impozit pe venit.

Alți 30 de milioane de euro sunt alocați pentru finanțarea activității de puse de circa 1.000 de asistenți sociali și comunitari care oferă servicii de asistență la domiciliu pentru circa 100.000 de bătrâni care nu se pot deplasa de la domiciliu în această perioadă. Totodată, 170.000  de pachete cu produse de igienă personală vor fi distribuite de către Guvern celor aflați în carantină, copiilor din casele de copii și bătrânilor internați în cămine și centre de asistență.

În ceea ce privește sprijinirea mediului economic, 300 de milioane de euro din banii europeni merg către plata șomajului tehnic, această sumă urmând a fi suplimentată, la nevoie. Totodată, s-au alocat bani și pentru proiecte de reinserție profesională a românilor rămași fără serviciu.

Au fost aprobate și normele metodologice de aplicare a programului IMM Invest, prin care se pot accesa credite garantate de stat. Guvernul garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capi-talului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero. Garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion de lei și de 80% pentru creditele de peste un milion. Guvernul a decis ca du-rata finanțărilor să fie de 10 ani pentru investiții și de 6 ani pentru capi-talul de lucru. Efectul de multiplicare în economie al acestor măsuri este estimat la aproximativ 70 de miliarde de lei. Plafonul de garantare a fost suplimentat cu 5 miliarde de lei.

Au intrat în vigoare și normele de aplicare a ordonanței prin care se amână plata ratelor la bănci, astfel că românii care au nevoie de acest instrument pot depune cererile în termen de 45 de zile. Cei care au restanțe, 1-2 rate, pot plăti aceste restanțe și apoi să facă cerere să li se amâne ratele. În plus, după cum a anunțat chiar astăzi Ministrul Finanțelor, cei care întâmpină probleme în procesul de amânare a ratelor, se pot adresa direct Guvernului prin portalul https://aici.gov.ro/ de unde cererile lor vor fi analizate direct de Ministerul de Finanțe”, a transmis deputatul PNL de Alba, Sorin Bumb, vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax