Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Concedieri masive la Uzina de Vagoane Aiud, până în februarie. 100 de angajaţi îşi pierd locurile de muncă

Publicat

O sută de oameni din zona Aiud ar urma să rămână fără locuri de muncă, după ce Uzina de Vagoane din oraş a decis să-şi limiteze activitatea. Aproape jumătate din angajaţii societăţii vor fi disponibilizaţi până în luna februarie.

Decizia vine în contextul reducerii cifrei de afaceri, în urma scăderii comenzilor. Sunt vizaţi şi salariaţi din serviciul administrativ şi din conducere, printre care un director, un şef serviciu şi opt ingineri. Conducerea Uzinei a notificat ITM şi AJOFM Alba despre această decizie şi solicită măsuri pentru eventuala reconversie profesională a viitorilor şomeri care provin din unitate. Angajaţii disponibilizaţi vor primi câte un salariu compensatoriu.
Uzina de Vagoane Aiud SA este o unitate de fabricare, modernizare, reparare, întreţinere vagoane de cale ferată, subansambluri şi piese de schimb pentru material rulant, precum şi proiectare în domeniul materialului rulant.

Face parte dintr-un grup de firme  ce cuprinde “Transferoviar Group” SA, deţinută de omul de afaceri clujean Călin Mitică. Acesta a cumpărat şi fosta “Metalurgica” Aiud, aflată pe aceeaşi platformă industrială din localitate.

Potrivit prezentării de pe site-ul companiei, fabrica deţinea utilaje şi dotări specifice domeniului feroviar, hale cu suprafeţe mari în care se desfăşoară activitatea de prelucrări mecanice, confecţii metalice, turnătorie şi infrastructură de cale ferată.

A început ca societate juridică în 16.08.2011 şi a fost transformată de la SC CFR-SIRV Braşov SA (înfiinţată în 1961 prin preluarea activelor de la fosta „Atelierele Principale de Locomotiva Reparatii Vagoane  sub denumirea de „Atelierul de Zona Brasov”, apoi „SIRV Braşov”).
Printre beneficiarii serviciilor prestate de către SC Uzina de Vagoane Aiud SA sunt: SNTFC CFR-Marfă SA şi diviziile regionale subordonate, SNTFC CFR Călători, DB Schenker Rail România SRL (reparaţii periodice), BDZ Căile Ferate Bulgare (servicii de reparaţii periodice şi capitale pentru vagoane de călători), “Transferoviar Grup” Cluj-Napoca-RIF, “Cargo Trans Vagon SA” SA Bucuresti, Transport Trade Services SA Bucureşti, JK Service Belgia sau Akros Henschel Franţa.

Tot la Aiud, anul trecut, alţi peste 150 de angajaţi au fost disponibilizaţi de la „Metalurgica Transilvană”, aflată în procedură de faliment. În 2012, firma avea datorii de 6 milioane de euro, iar, în martie 2013, avea aproximativ 170 de angajaţi, după ce 155 de muncitori au primit preaviz de la 1 februarie şi au fost disponibilizaţi. Anul acesta, aproximativ 300 de salariaţi disponibilizaţi în ultimii ani de la societate îşi primesc ultimele plăţi compensatorii, cu o valoare totală de peste un milion de lei, după ce au fost valorificate produsele rămase pe stoc.

sursă: agerpres

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. felician

    joi, 16.01.2014 at 23:10

    dar de ce, in asemenea contexte, politrucii locali vorbesc in media ( si la radio) despre ce planuri de viitor au- doar-doar ii mai alege lumea si nu zic nimic despre ”realizarile” de pina acum- ce planuri au avut si cit au realizat din ele? se vad in schimb realizarile masurabile obiectiv – somaj in crestere rapida si sigura prin disparitia locurilor de munca, investitii absente, oameni nevoiti sa faca naveta, oras plin doar de bugetari, ajutoare sociale cu nemiluita, nimic despre fluidizarea circulatiei, nimic despre noi facilitati care sa faca locuri de munca- nimic-nada, nema despre ce am facut pana acum si totul doar despre ce vom face-bineinteles, daca ne alegeti tot pe noi; proiecte de viitor permanente, declarative si demagogice, nimic palpabil-sau foarte putine despre realizari macro- cite un canal pe ici pe colo nu este o mare realizare dupa 10-12 ani de domnie si 24 de democratie

  2. soffy-tel

    luni, 20.01.2014 at 11:08

    discutii ca sa nu taceti ; oricum, oamenii aia pleaca acasa

  3. Balint

    miercuri, 22.01.2014 at 10:00

    La Metalurgica Aiud au lucrat peste 15 000 de oameni,a fost una din punctele strategice din tara.Acum? Vanduta pe bucati la tot felul de „persoane” interesate in productia de …fier vechi….Utilaje de zeci si sute de mii de euro vandute ca si fier vechi,hale taiate bucati,macarale…etc.Muncitorii de acolo in cel mai bun caz lucreaza prin alte localitati sau cumva au ajuns la varsta pensionari.Dar foarte multe familii s-au destramat,s-au distrus.Sunt multe familii din care ambii parinti au lucrat in fabrica.Imaginati-va depresia si disperarea cand dintr-o data au ajuns de la un venit cat de cat decent la somaj…apoi la zero!Multi au devenit alcoolici,multi sau inbolnavit,iar primarul nostru darz si brav construieste supermarketuri.Daca tot nu sunt bani cu ce sa cumpere,macar sa-si clateasca ochii printre rafturi.Au venit si investitori prin Aiud si Bosch si Kronospan si fabrica de cablaje etc. dar toti s-au dus mai departe alungati de un primar disperat dupa „ciubucuri prea mari” pe care aceste firme nu erau dispuse sa-i bage in buzunar…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax