Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediile medicale ar putea fi acordate fără prezentarea unei adeverințe de la angajator. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Prezentarea adeverinței de la angajator pentru a primi concediu medical de la medic ar putea fi eliminată, potrivit unei inițiative legislative înregistrată recent la Senat. 

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 iunie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, scopul proiectului de lege este eliminarea cerinței prezentării adeverinței de la angajator pentru a primi concediu medical de la medic.

„Prin eliminarea acestei cerințe, medicii vor lua decizia de acordare a concediului medical pe baza criteriilor medicale și nu în funcție de informațiile primite de la angajator. Ulterior, în procesul de înregistrare a concediului la angajator, acesta poate fi limitat în corelație cu prevederile legale și completat prin modalitățile legale aflate la dispoziția angajatului.

Condiționarea acordării concediului medical de prezentarea unei adeverințe este ineficientă, deoarece angajatorii pot întârzia sau refuza să ofere această informație, ceea ce poate duce la întârzieri în acordarea concediului medical sau chiar la refuzul acestuia”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive.

Inițiatorii susțin că eliminarea cerinței de prezentare a adeverinței de la angajator ar putea crește încrederea pacienților în sistemul de sănătate și ar putea contribui la îmbunătățirea relației medic-pacient.

„Fiind o informație lipsită de notorietate, pacienții se prezintă în general la medic fără a avea pregătită respectiva adeverință, fiind obligați, în virtutea prevederilor legale în vigoare, la cel puțin un drum în plus, dacă nu mai multe, în cazul în care adeverința este completată greșit”, mai explică parlamentarii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax