Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediu în Grecia 2023. Prețurile la cazare și la mâncare au crescut, dar țara rămâne o destinație accesibilă pentru români

Publicat

Cu plaje turcoaz, ruine sărutate de soare și bucătărie mediteraneană delicioasă, Grecia este îndeplinește ideea unei vacanțe de vis. 

Grecia rămâne și în acest an o destinație foarte accesibilă pentru români, în ciuda unor scumpiri, mai ales în comparație cu alte țări europene.

Costul unei vacanțe în Grecia în 2023 depinde de mulți factori, foarte diferiți. Va trebui să luați în considerare costurile totale de cazare, zboruri, transport local, prețuri la alimente, mâncare, activități, alcool și alte câteva cheltuieli.

Per total, prețurile vacanțelor în Grecia, inclusiv al pachetelor de vacanță și al zborurilor, au crescut în medie cu 25-30 la sută față de 2022, potrivit unei noi cercetări.

Estimarea aparține revistei britaince Which?, citată e Greekreporter. Publicația a constatat că cei care au rezervat un pachet de vacanță pentru sezonul de vară 2023 din timp, adică între 1 noiembrie 2022 și 3 ianuarie 2023, au plătit mai mult decât anul trecut.

Când jurnaliștii au comparat prețurile medii pentru o săptămână de vacanță în șase destinații populare – Spania, Grecia, Portugalia, Italia, Turcia și Cipru, au constatat că Grecia a înregistrat cele mai abrupte creșteri, urmată de Italia.

Un sejur de șapte nopți în Grecia costă în medie cu treizeci la sută mai mult decât în ​​2022, cu un preț mediu de  1.072 de dolari (pentru un cuplu) pentru vara anului 2023.

Cât costă mâncarea în Grecia, în acest sezon

Publicația www.thebrokebackpacker.com a făcut o analiză amănunțită a prețurilor.

Este Grecia ieftină când vine vorba de costul total al alimentelor? Ei bine, asta depinde de unde și de ce mănânci.

Mâncarea grecească are în general prețuri accesibile, dar dacă iei masa în oraș în mod regulat, cheltuielile tale se vor ridica.

O vacanță în Grecia vine la pachet cu o experiență culinară. Clima blândă, mediteraneană, face ca țara să aibă o abundență de produse sănătoase și gustoase, cum ar fi măslinele, roșiile, vinetele și brânza de capră.

Salată grecească – Acest fel de mâncare grecească stabilă este mult mai gustoasă în țara natală, unde bucătarii adaugă o mulțime de legume proaspete la salată. Așteptați-vă să plătiți 6,00 până la 10 euro pentru o porție la restaurant.

Fructe de mare – Cu locația sa maritimă, nu este surprinzător faptul că grecii iubesc fructele de mare și, mi ales, știu să le gătească bine. Gama de preț depinde de pește. Vârful de gamă este chefinul, care poate costa cu ușurință 27,50 de euro pentru două persoane, în timp ce alte specii sunt mai ieftine.

Potrivit estimărilor operatorilor în turism, un souvlaki de porc va ajunge în Halkidiki, în acest sezon, la 7,5 euro – 9 euro, iar un șnițel de pui cu garnitură la 8 – 10 euro. Un platou mix grill pentru 2-3 persoane costă 18 – 20 de euro.

Paste vor avea prețuri cuprinse între 5 euro și 16 euro (cele cu fructe de mare), vinete la 4,90 – 6 euro și așa mai departe

Prețurile pot diferi, în funcție de tavernă și de localitate.

Apa poate costa 0,8 euro (cea minerală 3 euro), iar un frape sau un milkshake poate ajunge la 5,5 euro.

O porție mare de hamburger, cu cartofi și salată costă la tevernele din apropierea plajei până la 8 – 10 euro.

Evident, este vorba deocamdată de estimări, în condițiile în care afluxul de turiști nu a început.

Concediu în Grecia 2023: alternativa la taverne

Desigur, pe lângă terase, există posibilitatea aprovizionării de la supermarketurile din zonă, de la localnicii adesea întâlniți la marginea drumului (cu legume, fructe, ulei de măsline,brânză și alte diferite produse locale) sau direct din porturi (pentru pește), la prețuri cu mult mai mici decât la restaurant.

Majoritatea locațiilor de cazare oferă și posibilități de gătit. Există locuri amenajate pentru grătare, iar oferta de pește și carne roșie este remarcabilă.

În multe măcelării, carnea de vită sau de pește poate fi mai ieftină decât cea de pui.

Concediu în Grecia 2023: Drumul prin Macedonia și Serbia

Dintre cei care merg în vacanță cu mașina, cei din Muntenia, București și Moldova ajung în Grecia prin Bulgaria, dar mulți dintre cei din Ardeal preferă autostrada din Serbia și Macedonia de Nord.

În cazul ardelenilor, aceștia ies din țară prin vămile din vestul țării și intră pe autostradă în apropiere de Smederevo.

Indiferent de ruta aleasă, nu strică să luați în calcul o oprire pe drum, peste noapte. Reduce riscurile generate de oboseală, iar prețurile la cazare sunt foarte mici.

Se poate opta pentru o oprire în Macedonia la Skopje sau la Gevgelija (aproape de granița cu Grecia, dar mai departe).

Pe traseul autostrăzii care străbate țara sunt mai multe stații de carburanți, iar prețul motorinei sau cel al benzinei este aproximativ la fel, la toate stațiile.

Așteptați-vă la aglomerație în vămi. Puteți încerca să vă ghidați după aplicațiile de trafic, pentru a vedea orele mai potrivite de a trece granițele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax