Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Concediu medical impozitat în 2024: Categoriile de salariații care plătesc o taxă de 10%. Cine este scutit

Publicat

Concediu medical impozitat în 2024: Salariații care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate (CASS). 

Această măsură se aplică celor care își iau concedii medicale pentru diferite boli, pentru accidente din afara locului de muncă, pentru probleme din timpul sarcinii sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

De asemenea, şi bolnavii de cancer care au nevoie de zile libere vor fi taxați.

Concret, pe lângă că ești bolnav, ai nevoie de medicamente, ți se diminuează și veniturile, iar banii îi ia statul.

Există însă și câteva categorii care sunt scutite: persoanele care au suferit accidente de muncă sau au boli profesionale.

Măsurile sunt cuprinse în OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023. Documentul modifică art. 155 din Legea 226/2015 – Codul fiscal.

Concediu medical impozitat în 2024

Astfel, între categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate au fost introduse și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit OUG 115/2023, plătitorii de venit (Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Casele de Asigurări de Sănătate) au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază:

  • șomerii
  • angajații care realizează în România veniturile de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte
  • persoanele care se asigură pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate
  • femeile care beneficiază de indemnizații de maternitate, care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor şi nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat

Până acum, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale erau scutite de la plata CASS, conform Codului Fiscal.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Florentina Marin

    marți, 09.01.2024 at 19:09

    Din cauza zecilor de milioane care le castiga vandutii și trădătorii acestei tari acest guvern nu știe de unde sa mai scoată bani și apelează la aceste impozitari lovind tot în.muritorul de rand!Sa va fie rușine parvenitilor ca distrugeti tot ce mai exista în tara asta!

  2. vaile

    marți, 09.01.2024 at 20:28

    stati incet ca vine AUR din urma atunci sa vezi ce toaca la totii cei ce au fost la guvernare ca trebuie scosi din planul politic, ca doar romanul nu voteaza cu platforma de partid ci voteaza cu mania si supararea pe care au acumulat-o

  3. s0s0

    miercuri, 10.01.2024 at 08:22

    Superb….poporul merita tot ce i-se intampla !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax