Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concediul părinţilor pentru îngrijirea copilului bolnav, prelungit. Ordonanţă de urgenţă la Guvern

Publicat

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede prelungirea concediului medical pentru părintele care are în îngrijire un copil grav bolnav. Dacă până acum legea permitea concediu şi indemnizaţie de îngrijire a copilului până la 7 ani, noul proiect propune extinderea perioadei până la vârsta de 16 ani.

Proiectul introduce în legislaţie următoarele prevederi:

”(11) În cazul copilului cu afecţiuni grave, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.

(12) Lista afecţiunilor prevăzute la alin. (1.1), se stabileşte de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii și este prevăzută în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(13) La includerea afecțiunilor în lista prevăzută la alin. (1.2), pe aparate și sisteme, se au în vedere elemente clinice, evolutive și complicații ce determină prin severitatea tulburărilor morfologice și funcţionale o durată cumulată a îngrijirilor medicale acordate copilului, exclusiv pentru afecțiunea de bază, de peste 90/180 de zile calendaristice pe an.”

De asemenea, actul normativ, care va fi discutat în şedinţa de miercuri, simplifică procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situaţiile în care asiguraţii beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă însoţesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, ori pe teritoriul unui alt stat decât cele menţionate anterior. Certificatul de concediu medical va putea fi eliberat atât unuia dintre părinţi, cât şi unei persoane împuternicite de acesta.

De asemenea, medicii vor putea completa şi transmite angajatorilor/ beneficiarilor certificatele de concediu medical în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Certificatele vor fi semnate de medici cu semnături electronice calificate.

surse: gov.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax