Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concediul paternal ar putea să fie prelungit la 10 zile lucrătoare. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

Concediul paternal ar putea să fie prelungit de la 5 zile cât este în prezent, la 7 zile sau chiar 10 zile lucrătoare, potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal nr.210/1999 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 octombrie.

În primele trei luni după nașterea copilului, tatăl este cel care asigură condițiile necesare creșterii copilului, depune actele necesare declarării și înregistrării și sprijină mama în procesul de recuperare, astfel că are nevoie de mai multe zile libere. Acestea sunt propuse diferențiat, în funcție de numărul copiilor, în actuala legislație nefiind acordat dreptul la mai multe zile libere în cazul nașterilor multiple. În plus, în cazurile de copii adoptați, tații nu beneficiau de zile libere, se precizează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de lege „tatăl are dreptul la un concediu paternal de 7 zile lucrătoare în cazul nașterii unui copil, respectiv 10 zile lucrătoare în cazul nașterii multiple, cu condiția ca copiii să supraviețuiască cel puțin până la data solicitării concediului paternal.

De asemenea, prevederile „se aplică și în situația adopției, cu același prilej, a unuia sau mai multor copii în vârstă de cel mult un an. În acest caz, concediul paternal se poate solicita în termen de 3 luni de la intrarea în familie a copilului adoptat“.

Concediul paternal se acordă în primele 3 luni de la nașterea copilului, nu imediat după acest eveniment, tatăl atașând cererii certificatul de naștere al copilului, din care rezultă calitatea sa de tată. Indemnizația pentru aceste zile este egală cu salariul corespunzător perioadei și va fi plătit în continuare de angajator pentru primele 5 zile, iar pentru cele propuse în plus, din Fondul național unic de asigurări sociale.

„În situația în care tatăl copilului a obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare, în cazul nașterii unui copil, sau cu 15 zile lucrătoare, în cazul unei nașteri multiple“, mai prevede proiectul.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax