Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediul paternal. Guvernul aprobă modificări în legislație. Cum vor fi acordate zilele libere și indemnizația

Publicat

Guvernul aprobă miercuri modificări la legea concediului paternal. Indemnizația și concediul va fi acordat tuturor taților care au calitatea de lucrător.

Se are în vedere modificarea reglementările actuale, în sensul acordării concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, precum şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Proiectul de act normativ propune următoarele modificări ale Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 244/2000, cu modificările și completările ulterioare:

  • modificarea reglementărilor actuale în sensul acordării concediului paternal și a indemnizației aferente acestuia tuturor taților care au calitatea de lucrător, încheiat conform legii, precum și eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat
  • majorarea numărului de zile de concediu paternal acordat taților pentru copilul nou-născut, respective copiii nou-născuți, în cazul sarcinilor multiple, prin extinderea duratei concediului paternal la 10 zile lucrătoare
  • modificarea prevederilor actuale astfel încât tatăl care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal, pentru fiecare copil nou-născut, respectiv pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple
  • revizuirea prevederilor actuale prin reglementarea unităților sanitare sau unităților de profil care pot organiza cursuri de puericultură și care pot elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură
  • prelungirea de la 7 zile la 10 zile lucrătoare a permisiei în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii
  • revizuirea prevederilor actuale referitoare la drepturile tatălui copilului nou-născut în situația în care mama copilului decedează la nașterea copilului sau în perioada concediului de sarcină și lăuzie
  • introducerea altor modificări astfel încât să fie asigurată claritate la nivel legislativ și conformitate cu prevederile actuale ale Legii nr. 210/1999 cu modificările și completările ulterioare

Ce prevede proiectul HG 88/2022

Normele Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.244/2000 , publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.150 din 11 aprilie 2000, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

”Art. 1 – Titularul dreptului la concediu paternal, prevăzut la art. 1 alin. (1) din Legea concediului paternal nr. 210/1999, cu modificările și completările ulterioare, denumită, în continuare lege, cu durata de 10 zile lucrătoare, este tatăl copilului nou-născut, respectiv al copiilor nou-născuți, în cazul sarcinilor multiple, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacă copilul/copiii, în cazul sarcinilor multiple, este/sunt născut/născuți din căsătorie, din afara căsătoriei sau este adoptat/ sunt adoptați de titularul dreptului.”

”Art. 2 – Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris angajatorului, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului/copiilor, în cazul sarcinilor multiple. Acesta are obligația de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.”

” Art. 3 (1) Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept are calitatea de lucrător potrivit prevederilor art. 1 alin. (2), și (3) din lege, indiferent de modul de organizare și de finanțare a angajatorului.

(2) În cazul personalului prevăzut la art. 2 alin. (11) din lege, angajatorul reprezintă instituția din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate națională în care își desfășoară activitatea acesta..”

”(2) Indemnizația prevăzută la alin. (1) se plătește din fondul de salarii al angajatorului şi se include în veniturile impozabile ale lucrătorului.”

” Art. 5 – (1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut satisface serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, el are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare, ce se acordă de unitatea militară în condițiile prevăzute la art. 1 și 2, care se aplică în mod corespunzător.

(2) Permisia prevăzută la alin. (1) se acordă și în cazul în care tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen solicită acordarea acestei permisii în vederea recunoașterii paternității, întocmită în condițiile legii.

(3) Permisia solicitată şi acordată va fi justificată, la întoarcere, cu certificatul de naştere al copilului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului în situaţia în care declaraţia de recunoaştere a paternităţii s-a făcut simultan cu înregistrarea naşterii sau, după caz, numai pe baza declaraţiei de recunoaştere a paternităţii, dacă aceasta s-a făcut ulterior înregistrării naşterii copilului la serviciul de stare civilă.”

”Art. 6 – (1) Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucrătoare cu încă 5 zile lucrătoare, dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.

(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condițiile alin. (1) se acordă pentru fiecare copil nou-născut, respectiv pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.”

Art. 7 (1) Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.

(2) Cursurile de puericultură se pot desfășura în perioada de sarcină a mamei sau după nașterea copilului în cabinetul medicului de familie al tatălui sau în cadrul unităților sanitare sau altor unități de profil care organizează astfel de cursuri.

(3) În urma verificării noțiunilor dobândite, medicul de familie, sau după caz, personalul specializat din cadrul unităților sanitare sau altor unități de profil, va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

(4) În cazul în care tatăl are studii de specialitate, respectiv este medic sau asistent medical, nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obţinerea atestatului în condiţiile prevăzute la alin. (3).

(5) Atestatul reprezintă actul doveditor prin care se constată însușirea noțiunilor prevăzute la alin. (1) şi cuprinde, suplimentar, datele personale din cartea de identitate a tatălui, data eliberării, semnătura și parafa medicului de familie sau după caz a personalului specializat prevăzut la alin. (3).”

Art. 8 ”(2) Acordarea concediului de lăuzie neefectuat se face de angajatorul la care tatăl își desfășoară activitatea, la cererea acestuia, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de tată al copilului nou-născut, precum şi a certificatului de deces al mamei și, după caz, a certificatului de concediu de lăuzie al mamei în situația în care acesteia i s-a eliberat un certificat de acest fel.”

”Art. 9 – (1) În cazul decesului mamei copilului, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl copilului beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:

a) indemnizație egală cu indemnizația de maternitate, cuvenită mamei decedate, calculată potrivit prevederilor art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, acordată în cazul în care tatăl nu îndeplinește stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical

b) indemnizație stabilită în condițiile art. 25 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005cu modificările și completările ulterioare, acordată în cazul în care acesta îndeplinește stagiul de asigurare pentru a beneficia de dreptul la concediu medical;

(2) Indemnizația se suportă din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl își desfășoară activitatea.”

surse: gov.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax