Economie
FOTO: Expoziţie de mâncăruri tradiţionale şi degustări de vinuri: Alba Iulia este, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic

Sunt expuse produse alimentare de carmangerie, panificație, patiserie, cofetărie, apicultură, viticultură, legumicultură și produse lactate fabricate în județul Alba.
O secțiune aparte este dedicată mâncărurilor tradiționale, fiind expuse preparate culinare realizate după rețete străvechi, precum mieluț la ceaun, tocăniţă de vițel şi sărmăluțe cu varză acră, „înturnat de cărări”, balmoș.
O noutate la ediția din acest an este promovarea conceptului de slow food. Autorităţile din Alba s-au alăturat, încă de la începutul anului, acestei mișcări mondiale care promovează alimentația sănătoasă, bazată pe alimente de calitate, tradiţionale.
Mai multe informaţii despre acest concept ne-a dat preşedinta Asociaţiei „Slow Food” Turda, Pazsonz Marta: “Acest concept există de 20 de ani. Înseamnă în primul rând hrană bună, curată şi corectă. Spun corectă, pentru că trebuie să fie şi la un preţ bun, pentru ca munca producătorului să fie răsplătită pe măsură.
În cadrul evenimentului, vom avea un mic atelier de lucru cu copiii, în cadrul căruia îi vom învăţa cum să-şi prepare singuri mâncare, negătită, sandwich-uri sau mici gustări, cu produse pe care le găsesc acasă în frigider şi le vom explica astfel că este mai sănătos să-şi prepare singuri gustările, decât să îşi cumpere de la magazin tot felul de produse pline de E-uri.
Sâmbătă, pe la ora 14.00, vom prepara friptura de Turda, foarte renumită şi invităm pe toată lumea să vină să guste.”
„Slow Food” Turda a venit la târg cu produse de panificaţie făcute în casă şi uleiuri presate la rece de floarea soarelui şi nucă.
Pe lângă diferitele sortimente de miere, „Apidava” din Blaj a venit în acest an la târgul din Alba Iulia cu produse noi, cosmetice. De la săpunuri naturale, la creme, toate fiind realizate pe bază de miere.
În această după-masă, vinurile de aur ale podgoriilor “Jidvei” vor putea fi degustate. Un vin cu totul special este Pinot Gris 2009, premiat cu aur în urmă cu o săptămână la Monte Carlo, în cadrul competiţiei internaţionale “Women and Wines of the World”.
Alături de Consiliul Judeţean Alba, parteneri în organizarea acestui eveniment sunt: Primăria municipiului Alba Iulia, „Albalact”, Asociaţia „Ţara Vinului” Alba, „Mio Delicia”, „Prefera Foods”, „Fuchs Condimente”, „Slow Food” Turda şi „Slow Food” Târnava Mare.
Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a declarat că: „am organizat acest târg din dorința de a promova produsele alimentare realizate în județul Alba, dar și tradiția culinară deosebit de valoroasă a acestor locuri. Programul este foarte variat și Alba devine, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News