Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Expoziţie de mâncăruri tradiţionale şi degustări de vinuri: Alba Iulia este, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic


Publicat

La Alba Iulia se desfăşoară a doua ediţie a Târgului Gustos de Alba, eveniment dedicat promovării producătorilor din industria alimentară locală, precum și valorificării tradițiilor culinare din această zonă. Expoziţia încântă privirile şi gusturile fiecăruia.

Sunt expuse produse alimentare de carmangerie, panificație, patiserie, cofetărie, apicultură, viticultură, legumicultură și produse lactate fabricate în județul Alba.

O secțiune aparte este dedicată mâncărurilor tradiționale, fiind expuse preparate culinare realizate după rețete străvechi, precum mieluț la ceaun, tocăniţă de vițel şi sărmăluțe cu varză acră, „înturnat de cărări”, balmoș.

O noutate la ediția din acest an este promovarea conceptului de slow food. Autorităţile din Alba s-au alăturat, încă de la începutul anului, acestei mișcări mondiale care promovează alimentația sănătoasă, bazată pe alimente de calitate, tradiţionale.

Mai multe informaţii despre acest concept ne-a dat preşedinta Asociaţiei „Slow Food” Turda, Pazsonz Marta: “Acest concept există de 20 de ani. Înseamnă în primul rând hrană bună, curată şi corectă. Spun corectă, pentru că trebuie să fie şi la un preţ bun, pentru ca munca producătorului să fie răsplătită pe măsură.

Slow Food Turda a luat fiinţă în februarie 2008 şi a lucrat în colaborare cu mai multe organizaţii. Noi organizăm activităţi educaţionale pentru promovarea patrimoniului local, regional şi naţional din punct de vedere gastronomic şi cultural, precum şi susţinerea dezvoltării agrare. Încurajarea producţiei la scară mică, pentru certificarea produselor şi participarea la târguri de acest gen, precum şi la alte evenimente care le-ar putea aduce un profit. Toate acestea cu scopul de a preveni riscul dispariţiei produselor locale, tradiţionale.

În cadrul evenimentului, vom avea un mic atelier de lucru cu copiii, în cadrul căruia îi vom învăţa cum să-şi prepare singuri mâncare, negătită, sandwich-uri sau mici gustări, cu produse pe care le găsesc acasă în frigider şi le vom explica astfel că este mai sănătos să-şi prepare singuri gustările, decât să îşi cumpere de la magazin tot felul de produse pline de E-uri.

Sâmbătă, pe la ora 14.00, vom prepara friptura de Turda, foarte renumită şi invităm pe toată lumea să vină să guste.”

„Slow Food” Turda a venit la târg cu produse de panificaţie făcute în casă şi uleiuri presate la rece de floarea soarelui şi nucă.

Zona Târnava Mare se alătură asociaţiilor slow food din România. Produsele „Târnava Mare” sunt realizate din fructe de pădure şi grădină şi au la bază reţete tradiţionale. Acestea sunt frumos ambalate, astfel încât pot fi folosite ca suveniruri. Dacă doriţi să faceţi un cadou cu specificul zonei, Asociaţia „Adept” din judeţul Mureş vă recomandă un coşuleţ cu borcănaşe cu dulceţuri sau siropuri.

Pe lângă diferitele sortimente de miere, „Apidava” din Blaj a venit în acest an la târgul din Alba Iulia cu produse noi, cosmetice. De la săpunuri naturale, la creme, toate fiind realizate pe bază de miere.

În această după-masă, vinurile de aur ale podgoriilor “Jidvei” vor putea fi degustate. Un vin cu totul special este Pinot Gris 2009, premiat cu aur în urmă cu o săptămână la Monte Carlo, în cadrul competiţiei internaţionale  “Women and Wines of the World”.

Programul zilnic de vizitare a Târgului „Gustos de Alba” este între orele 10.00-18.00, în spațiul expozițional din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Alături de Consiliul Judeţean Alba, parteneri în organizarea acestui eveniment sunt: Primăria municipiului Alba Iulia, „Albalact”, Asociaţia „Ţara Vinului” Alba, „Mio Delicia”, „Prefera Foods”, „Fuchs Condimente”, „Slow Food” Turda şi „Slow Food” Târnava Mare.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a declarat că: „am organizat acest târg din dorința de a promova produsele alimentare realizate în județul Alba, dar și tradiția culinară deosebit de valoroasă a acestor locuri. Programul este foarte variat și Alba devine, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Planuri pentru O NOUĂ CENTURĂ ocolitoare, la Alba Iulia. TRASEUL probabil

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia vrea să realizeze o nouă centură ocolitoare, pe latura de sud – vest a municipiului. Potrivit reprezentanților Primăriei, noua arteră va lega Bulevardul Revoluției 1989 – din giratoriul aflat în zona Lidl, va trece prin cartierul Partoș și se va lega la Autostrada A10 Sebeș – Turda, prin nodul rutier Alba Iulia Sud. 

Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința extraordinară de luni, 17 august, fișa de proiect de investiție (ideea de proiect) pentru obiectivul „Fluidizarea traficului rutier prin măsuri de mobilitate urbană durabilă – construire arteră ocolitoare pe latura de sud-vest a municipiului Alba Iulia”.

Citește și Centura oraşului Alba Iulia, care va lega autostrada de drumul spre Zlatna: Contractul pentru realizarea PUZ a fost semnat

Potrivit raportului de specialitate, sistemul actual al infrastructurii căilor de comunicație rutiere al municipiului Alba Iulia și al zonei periurbane este astăzi incomplet în raport cu necesitățile perspectivei de dezvoltare urbane și zonele funcționale de interes local. În prezent, în zona de sud-est a municipiului Alba Iulia transportul se realizează pe un tronson de drum cu capacitate de circulație redusă, cu zone de pământ, o floră dezvoltată care nu corespunde cerințelor de trafic actuale și de perspectivă dar și de estetică urbană.

„Prin dezvoltarea infrastructurii de transport rutier în zona administrativ-teritorială a municipiului Alba Iulia, de-a lungul arterei ocolitoare latura de sud-est a municipiului se creează premisele unor noi oportunități pentru populație, agenți economici și administrație și se realizează legături eficiente între centrul administrativ al municipiului și regiunile periferice, dar și interconectarea cu la axele de transport existente”, se mai precizează în document.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNI, în weekend, în Alba și alte județe din țară. Averse, descărcări electrice, vijelii, grindină

Publicat

Meteorologii au emis două atenționări Cod Galben de furtuni valabile în acest weekend pentru județul Alba și alte zone din țară.

De vineri, 14 august, ora 18.00 până sâmbătă, 15 august, ora 10.00, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, precum și în  nord-vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

De sâmbătă, 15 august, ora 10.00 până duminică, 16 august, ora 10.00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20-25 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala, sâmbătă, pe arii restrânse și în sud-estul țării, iar duminică, din nou, în majoritatea regiunilor.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Lungmetrajul „OM – CÂINE”, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, a intrat în producție săptămâna aceasta

Publicat

Lungmetrajul de debut „OM – CÂINE”, semnat de regizorul Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, a intrat în producție săptămâna aceasta, au transmis reprezentanții Rollercoaster.

„OM – CÂINE” este o poveste despre dragoste și exil, scrisă de Andrei Epure, Ștefan Constantinescu și Jörgen Andersson, structurată sub forma unui film noir, în care se întrepătrund senzațiile de paranoia, alienare, umorul absurd dar și sentimentul unei iminente catastrofe.

Citește și: INTERVIU ALBA24 cu ”cea mai bună actriță din România”. Ofelia Popii despre teatru, pactul cu Diavolul și Alba Iulia

Acțiunea filmului are loc în apogeul crizei sanitare provocată de coronavirus când personajul principal, Doru decide să revină în România, abandonându-și locul de muncă din Suedia. Susține că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmărește să își confirme bănuielile legate de infidelitatea soției. Timpul este scurt, Europa se pregătește să își închidă granițele, iar superiorii îi cer să se întoarcă de urgență în Suedia.

Din distribuție mai fac parte printre alții actorii Ana Ciontea, Voica Oltean, Liviu Pintileasa și Cosmina Stratan, iar filmările se vor desfășura până la mijlocul lunii septembrie în locații din România și Suedia.

Filmul are imaginea semnată de Alexandru Solomon, montajul Cătălin Cristuțiu, Alexandra Alma Ungureanu se ocupă de scenografie și costume, machiajul Petya Simeonova, inginer de sunet este Boris Trayanov. Producătorii sunt Ada Solomon și Diana Păroiu iar co-producători: Rossitsa Valkanova, Jörgen Andersson, Nina Frese, Peter Possne.

„OM – CÂINE” este o producție microFILM (România), KLAS Film (Bulgaria), Doppelganger (Suedia), Pandora Film (Germania), în asociere cu nomada.solo și Visual Walkabout și în co-producție cu: HiFilm Productions, Film i Väst, Shoot&Post, Auditory.

Realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Programului Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene, Swedish Arts Grants Committee și finanțată de Cinema City Romania, Dr. Oetker, Garanti BBVA, MediaCom, producția a fost dezvoltată în cadrul programelor First Films First și Les Arcs Coproduction Village.

Ştefan Constantinescu este un regizor și artist român, stabilit la Stockholm. Acesta lucrează cu o multitudine de medii, printre care film, fotografie, cărți și pictură. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Troleibuzul 92” (2009), prezentat la Bienala de la Veneția, „Family Dinner/ Cină în familie” (2012), selectat în Semaine de la Critique de la Cannes și „6 Big Fish/6 pești mari” (2013), a cărui premieră a avut loc în cadrul competiției Pardi di Domani – Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

Documentarul său, „Dacia, dragostea mea” (2009), a participat la numeroase festivaluri internaționale (IDFA, Jihlava, Montreal) și a primit Premiul Juriului în cadrul Documenta Madrid. În prezent, lucrează împreună cu Corina Ilea la cartea de artist “Noah’s Ark – An Improbable Space Survival Kit”.

Foto: Vlad Bâscă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fostul viceprimar din Alba Iulia, Dorin Șerdean și antrenorul Cornel Țălnar, în noua conducere a clubului Dinamo

Publicat

Fostul viceprimar de Alba Iulia, Dorin Șerdean, va ocupa o funcție în conducerea clubului Dinamo, în noua formulă, după ce echipa din Ștefan cel Mare a fost cumparată de spaniolul Pablo Cortacero.

Cornel Țălnar, numit în urmă cu o lună, directorul tehnic al echipei, se va ocupa de acum de echipa a doua a clubului. 

Ionuț Negoiță a vândut clubul din Ștefan cel Mare în această săptămână către un grup de investitori iberici condus de Pablo Cortacero.

Spaniolul vrea să investească în Dinamo, în sezonul următor, 5 milioane de euro. Parcursul ”câinilor roșii” din acest an a fost unul dezastruos și s-a aflat la un pas de retrogradare, dar nu s-a salvat pe teren, ci prin faptul că numărul de echipe din prima liga a fost mărit de la 14 la 16.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate