Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Expoziţie de mâncăruri tradiţionale şi degustări de vinuri: Alba Iulia este, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic

Publicat


La Alba Iulia se desfăşoară a doua ediţie a Târgului Gustos de Alba, eveniment dedicat promovării producătorilor din industria alimentară locală, precum și valorificării tradițiilor culinare din această zonă. Expoziţia încântă privirile şi gusturile fiecăruia.

Sunt expuse produse alimentare de carmangerie, panificație, patiserie, cofetărie, apicultură, viticultură, legumicultură și produse lactate fabricate în județul Alba.

O secțiune aparte este dedicată mâncărurilor tradiționale, fiind expuse preparate culinare realizate după rețete străvechi, precum mieluț la ceaun, tocăniţă de vițel şi sărmăluțe cu varză acră, „înturnat de cărări”, balmoș.

O noutate la ediția din acest an este promovarea conceptului de slow food. Autorităţile din Alba s-au alăturat, încă de la începutul anului, acestei mișcări mondiale care promovează alimentația sănătoasă, bazată pe alimente de calitate, tradiţionale.

Mai multe informaţii despre acest concept ne-a dat preşedinta Asociaţiei „Slow Food” Turda, Pazsonz Marta: “Acest concept există de 20 de ani. Înseamnă în primul rând hrană bună, curată şi corectă. Spun corectă, pentru că trebuie să fie şi la un preţ bun, pentru ca munca producătorului să fie răsplătită pe măsură.

Slow Food Turda a luat fiinţă în februarie 2008 şi a lucrat în colaborare cu mai multe organizaţii. Noi organizăm activităţi educaţionale pentru promovarea patrimoniului local, regional şi naţional din punct de vedere gastronomic şi cultural, precum şi susţinerea dezvoltării agrare. Încurajarea producţiei la scară mică, pentru certificarea produselor şi participarea la târguri de acest gen, precum şi la alte evenimente care le-ar putea aduce un profit. Toate acestea cu scopul de a preveni riscul dispariţiei produselor locale, tradiţionale.

În cadrul evenimentului, vom avea un mic atelier de lucru cu copiii, în cadrul căruia îi vom învăţa cum să-şi prepare singuri mâncare, negătită, sandwich-uri sau mici gustări, cu produse pe care le găsesc acasă în frigider şi le vom explica astfel că este mai sănătos să-şi prepare singuri gustările, decât să îşi cumpere de la magazin tot felul de produse pline de E-uri.

Sâmbătă, pe la ora 14.00, vom prepara friptura de Turda, foarte renumită şi invităm pe toată lumea să vină să guste.”

„Slow Food” Turda a venit la târg cu produse de panificaţie făcute în casă şi uleiuri presate la rece de floarea soarelui şi nucă.

Zona Târnava Mare se alătură asociaţiilor slow food din România. Produsele „Târnava Mare” sunt realizate din fructe de pădure şi grădină şi au la bază reţete tradiţionale. Acestea sunt frumos ambalate, astfel încât pot fi folosite ca suveniruri. Dacă doriţi să faceţi un cadou cu specificul zonei, Asociaţia „Adept” din judeţul Mureş vă recomandă un coşuleţ cu borcănaşe cu dulceţuri sau siropuri.

Pe lângă diferitele sortimente de miere, „Apidava” din Blaj a venit în acest an la târgul din Alba Iulia cu produse noi, cosmetice. De la săpunuri naturale, la creme, toate fiind realizate pe bază de miere.

În această după-masă, vinurile de aur ale podgoriilor “Jidvei” vor putea fi degustate. Un vin cu totul special este Pinot Gris 2009, premiat cu aur în urmă cu o săptămână la Monte Carlo, în cadrul competiţiei internaţionale  “Women and Wines of the World”.

Programul zilnic de vizitare a Târgului „Gustos de Alba” este între orele 10.00-18.00, în spațiul expozițional din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Alături de Consiliul Judeţean Alba, parteneri în organizarea acestui eveniment sunt: Primăria municipiului Alba Iulia, „Albalact”, Asociaţia „Ţara Vinului” Alba, „Mio Delicia”, „Prefera Foods”, „Fuchs Condimente”, „Slow Food” Turda şi „Slow Food” Târnava Mare.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a declarat că: „am organizat acest târg din dorința de a promova produsele alimentare realizate în județul Alba, dar și tradiția culinară deosebit de valoroasă a acestor locuri. Programul este foarte variat și Alba devine, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic.”


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: AL DOILEA caz CONFIRMAT de coronavirus, în Alba. Persoana infectată este internată la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Un nou caz confirmat de coronavirus în județul Alba. Este vorba despre o persoană internată și izolată la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Informația a fost confirmată pentru Alba24.ro, de managerului instituției sanitare, Diana Mîrza. Mai mulți angajați ai spitalului, 27 de persoane, dintre care trei medici și restul personal medical,  care au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile la energie, gaze, apă și carburanți, plafonate prin Ordonanța militară nr. 4. Vela: Vor putea doar să scadă

Publicat

scumpiri

Prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu vor mai putea fi majorate, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței Militare nr. 4, pe perioada stării de urgență, a anunțat, duminică seara, ministrul MAI, Marcel Vela. Potrivit acestuia, prețurile vor putea doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă. Ordonanța […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe și în alte intervale orare. Ce prevede Ordonanța nr. 4

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că, prin Ordonanța nr. 4, persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele și în afara intervalului orar 11.00-13.00, în anumite condiții. ”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 1.815 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Arafat: Refuzul de internare cade sub incidență penală

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică seara situația oficială a cazurilor de îmbolnăviri, dar și măsuri noi dispuse. Potrivit acestuia, până la ora 20.00, în România au fost confirmate 1.815 cazuri, au fost declarați vindecați 206 și au fost înregistrate 43 decese. Citește și 43 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate