Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concert de muzică orientală adaptată la spațiul românesc, la Alba Iulia, susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann

Publicat

Melomanii din Alba vor putea asista la un concert de muzică orientală adaptată la spațiul românesc susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”. Concertul are loc ăn sala Teatrului de Păpuși ”Prichindel”, iar intrarea este liberă.

Cu sprijinul Consiliului Județean Alba, pe data de 6 noiembrie 2023, ora 18:30, în Alba Iulia, în incinta Teatrului de Păpuși “PRICHINDEL”, urmează a se desfășura Proiectul cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, organizat de Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann și finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România.

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), în cadrul proiectului “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, urmează a se desfășura 4 evenimente formate din expoziție foto-documentară Dimitrie Cantemir, organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei și concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”:

  • Galați – 21 octombrie 2023 – Palatul Episcopal – “Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos”
  • Constanța – 23 octombrie 2023 – Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”
  • Alba-Iulia – 6 noiembrie 2023 – Teatrul de Păpuși “PRICHINDEL”
  • București – 14 noiembrie 2023 – Opera Națională

Ansamblul ANTON PANN interpretează muzică veche românească, autenticitatea interpretativă bazându-se atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, cât și pe o amplă activitate de cercetare în urma căreia au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia bibliotecilor și mănăstirilor din România.

Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului Anton Pann, frumusețea demult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime sunt redescoperiți de către public.

În cadrul concertelor, vor fi interpretate 7 compoziții muzicale despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir.

Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann și muzicienii invitați.

Înainte de începerea fiecărui concert, în foayer, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei.

Expoziție unicat dedicată lui Dimitrie Cantemir

Expoziția dedicata lui Dimitrie Cantemir va cuprinde un număr de 24 de tablouri pe canvas (90×70 cm) montate pe șevalete metalice din aluminiu, reglabil.

Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale.

Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

Parteneri Proiect: Consiliul Județean Alba, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV și mai multe firme private.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax