Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Concert de pricesne tradiţionale româneşti la Biserica din Deal, din Cîmpeni. Intrarea este liberă

Publicat

afis concert pricenne campeni Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, miercuri, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, un extraordinar concert de pricesne la Cîmpeni. Evenimentul este ultimul din cadrul unui amplu turneu de pricesne organizat în Postul Sfintelor Paşti de instituţia de cultură.

Concertul începe de la ora 18.00, în Biserica din Deal, la Cîmpeni, evenimentul fiind deschis tuturor celor care îndrăgesc acest gen de cântări religioase.

Concertul cuprinde un program divers de pricesne în interpretarea unor îndrăgiţi artişti din judeţul Alba precum Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Cătălin Haşa, Dorina Nariţa, Leontina Fărcaş. În program sunt incluse şi recitaluri susţinute de Grupul vocal „Muguri de tezaur”, Grupul vocal al Facultăţii de Teologie Ortodoxă Alba Iulia şi Cvartetul de Coarde „Augustin Bena” al Judeţului Alba. Aranjamentul şi conducerea muzicală concertelor sunt realizate de Alexandru Pal.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cîmpeni, iar intrarea este LIBERĂ.

„Încheiem astăzi un amplu turneu de pricesne pe care l-am realizat în Postul Sfintelor Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, un dar oferit cu drag tuturor celor care îndrăgesc aceste cântări religioase. Acum ne pregătim cu sufletele curate de Marele Praznic al Învierii Domnului şi ce poate fi mai frumos în aceste zile de post decât pricesnele noastre româneşti” a spus Alexandru Pal, managerul Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Concertul de la Cîmpeni face parte şi el dintr-un amplu turneu de pricesne pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Consiliul Judeţean Alba l-a organizat în Postul Sfintelor Sărbători de Paşti în judeţele Alba, Sibiu şi Cluj, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropoliei Ardealului şi Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cadrul turneului au avut loc evenimente similare la Alba Iulia, Sibiu, Blaj, Cluj-Napoca, Aiud, Cugir şi Teiuş.

Priceasna semnifică o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi credincioşii se împărtăşesc. Denumirea pricesnelor vine din slavonă de la cuvântul „prĕčĩstĩna” ce se traduce ca „preacurata”, iar, în timp, această sintagmă a devenit generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele româneşti au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioară Maria şi a sfinţilor. Pricesnele sunt cântate de grupuri teologice în special în biserici dar au intrat şi în repertoriul unor artişti populari păstrători ai folclorului şi valorilor autentice româneşti.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax