Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concertul Smiley de miercuri seara a dezmorţit albaiulienii, cu piese cunoscute şi show live


Publicat

Miercuri seara, Smiley a fost pe scena din parcarea Alba Iulia Retail Park, cu ocazia lansării celui mai nou centru comercial din oraş, unde a pus lumea să danseze, să bată din palme, să cânte, cu o prezentare ingenioasă şi pe placul tuturor.

Locaţia a fost aproape plină de albaiulieni de toate vârstele şi orientările muzicale, inclusiv clienţi ai hipermarketului din apropiere. Într-o seară friguroasă de toamnă târzie, Smiley a reuşit să aducă zâmbetul şi buna dispoziţie pe chipul şi în sufletul oamenilor cu şi fără griji, dar mai ales al tinerilor şi copiilor care au completat atmosfera unui mini-concert live reuşit.

Evenimentul a început în jurul orei 19.00, parcarea Alba Iulia Retail Park fiind repede umplută de oameni curioşi să-l vadă „pe bune” pe tânărul artist. Intrarea a fost gratis, iar echipaje de la Poliţia locală şi Ambulanţă au asigurat zona, pentru prevenirea eventualelor incidente.

Smiley a reuşit să ţină publicul „în priză”, cu piese din repertoriul personal şi internaţional. Albaiulienii au cântat împreună cu Smiley şi trupa sa „Am bani de dat”, „În lipsa mea”, „Design to Love You”, „Preocupat cu gura ta”, Love Is For Free” – piese de pe cele două albume lansate în 2008 („În lipsa mea”) şi în 2010 („Plec pe Marte”) – dar şi melodii de pese hotare, gen „Billionare” (Travie McCoy ft. Bruno Mars).

A fost o atmosferă plăcută, oamenii s-au distrat şi, într-o zi din mijlocul săptămânii, au avut parte de mai bine de o oră de show live de calitate. După terminarea concertului, s-au format coloane de maşini şi albaiulieni care se îndreptau spre case, dând bătăi de cap, pentru câteva minute, poliţiştilor din zonă, care au asigurat dirijarea traficului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

12 Comentarii

12 Comments

 1. alex

  joi, 10.11.2011 at 01:18

  sa moara marioara murarescu de ciuda, dar zici ca ea a scris o parte din text, ma jur. „indragitul cantaret si compozitor” ii zicea, probabil, lui liviu vasilica in zilele lui bune…

 2. uE

  joi, 10.11.2011 at 09:43

  @alex: Sa mori tu… de ciuda:D

 3. xyz

  joi, 10.11.2011 at 10:25

  asta i chiar tare alex:))))

 4. Lili

  miercuri, 16.11.2011 at 10:18

  Adevarul e ca alex are dreptate… formularea e „de lemn”…masiv!

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 16.11.2011 at 10:32

   @lili, de ce nu ne dai tu o mostra de talent? rescrie articolul

 5. Lili

  miercuri, 16.11.2011 at 11:32

  Ei…acum si tu… daca aveam talent la scris articole eram in redactie la alba24… asa sunt doar simplu cititor. Asa cum nu stiu face o paine, dar stiu cum ar trebui sa fie una buna sau nu ma pricep deloc la facut vin, dar stiu sa-ti spun cand un vin e de calitate… Sau ca „moderatorul de serviciu” are un ton tafnos in dimineata asta…si-mi pare rau ca l-am suparat…nu asta era intentia.

 6. alex

  miercuri, 16.11.2011 at 20:10

  @moderatorul: stai frate chill, de ce te superi asa? ia-l ca pe un sfat constructiv. data viitoare poate o facem mai bine si bagatorii astia de vina nu mai apar. uite, data viitoare poate suna asa: „prietenul actrictei laura cosoi, smiley…” sau „fostul component al trupei simplu, smiley…” sau „unul dintre membrii juriului de la vocea romaniei, smiley…” sau altele… sper sa nu deranjez prin aceste sugestii mult mai bune decat „indragitul cantaret si compozitor”. cheers!

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 16.11.2011 at 20:55

   :))

 7. alba24

  miercuri, 16.11.2011 at 21:10

  @alex – alex, ai umor si ne plac oamenii cu atitudine. Poate incercam o colaborare. Da-ne un mail pe redactie@alba24.ro

 8. dani

  joi, 17.11.2011 at 16:18

  bine totusi ca autoarea articolului nu se apara, doar moderatorul de serviciu ii ia apararea, eu zic ca am citit ceea ce ma interesa din articol si nu vreau sa despic firu in patru pentru exprimare sau aranjarea in pagina a articolului mai sus aminti

 9. Stefan

  joi, 24.11.2011 at 12:04

  Bucurati-va ca un artist ca Smiley vine(rar) in satul vostru si decat sa umpleti pagina cu comentarii proaste, mai bine lasati foaie alba ca la test la scoala.

  • @Stefan

   joi, 24.11.2011 at 14:59

   Inca un frustrat caruia ii e ciuda ca a venit la noi si nu la el in. . . catun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÎMPENI

Ultimul opincar din Apuseni. Povestea singurului meșter care mai face opinci ”ca pe vremea dacilor”

Publicat

Un singur meşter popular mai confecţionează în prezent în zona Munţilor Apuseni opinci, odinioară încălţămintea de bază a moţilor, care, acum, sunt mai apreciate de turiştii străinii decât de localnici.

În vârstă de 62 de ani, Iosif Trifuţ şi-a transpus în practică pasiunea pentru opinci după pensionarea sa. Bărbatul a lucrat mult timp, ca maistru, la cooperativa meşteşugărească din Câmpeni, unde era specializat în confecţionarea de încălţăminte din piele.

„Pasiunea pentru meşteşugul popular şi, în special, pentru opinici o am de când mă ştiu. În urmă cu opt ani, m-am hotărât să fac opinci din piele, după modele străvechi”, i-a spus moțul din Câmpeni, corespondentei din Alba a Agenției AGERPRES.

La scurt timp, Iosif Trifuţ a început să participe la târguri meşteşugăreşti, mai întâi în Alba, apoi tot mai departe. În ultimii ani, a fost nelipsit de la evenimentele de acest gen organizate în partea de vest a ţării, în Timişoara, Oradea, Deva, acolo unde, mai ales în anumite „ţinuturi”, oamenii încă încalţă opinci la sărbători.

„Opincile le vând în târguri tradiţionale din ţară. Eu realizez trei modele de opinci: cu gârgoi (gurgui – adică cu vârful întors), cu găicuţe – modelul acesta se caută în zona Banatului şi un model la care aplic talpă, pentru a se putea merge pe stradă. Sunt mulţi clienţi care vor modele pe care să le poarte zi de zi, aşa că am aplicat talpă ca să reziste cât mai mult timp. Celelalte două modele sunt purtate îndeosebi de interpreţi de muzică populară”, a explicat bărbatul.

Totul se realizează manual, din piele de bovină, iar pentru a confecţiona o pereche de opinci îi ia cam trei zile.

„Folosesc ustensile: ciocan, cleşte, falţî. Procesul este unul migălos, care necesită timp. Pielea de bovină se trage pe captă (un format de lemn), apoi se lasă la uscat, ca să capete forma piciorului. După aceea, le dau găuri în opinci. Lucrez cam trei zile ca să termin o pereche de opinci”, a spus meşterul.

În ceea ce priveşte culorile, predomină maro şi negru, separat sau combinat.

Opincile confecţionate de moţul din Câmpeni au ajuns însă şi peste graniţă, inclusiv pe alte continente.

„Au cumpărat opinci de la mine turişti străini din Canada, Franţa, Spania, Marea Britanie. Turiştii străini sunt încântaţi când văd opinci şi mă întreabă cum le fac. Le povestesc turiştilor cum fac opincile, încălţăminte pe care o purtau strămoşii noştri. Unii le cumpără ca să le poarte, alţii vor, pur şi simplu, ca să aibă un suvenir din România şi spun că nu au mai văzut aşa ceva. Sunt bucuros când văd că meşteşugul popular este apreciat”, a spus Iosif Trifuţ.

El a adăugat că în Munţii Apuseni este singurul meşter popular care confecţionează opinci „ca pe vremea dacilor”.

Dorinţa sa cea mai mare, după cum el însuşi a mărturisit, este ca tradiţia să fie dusă mai departe şi să nu se piardă.

Dacă la târguri, în vremurile în care organizarea lor era permisă, bărbatul era ajutat, pentru a-şi prezenta şi vinde marfa, mai ales de soţia sa, acum de tainele confecţionării opincilor este interesat, în mod special, nepotul său mai mare, în vârstă de 10 ani.

David, care locuieşte cu părinţii săi în Alba Iulia, atunci când îşi vizitează bunicii sau când vine în vacanţă, intră în atelier şi nu doar că se uită să vadă modul în care este încropită opinca, ci chiar a încercat să facă şi el.

Iosif Trifuţ mai are doi nepoţi, de la fata care locuieşte în aceeaşi casă cu el şi soţia, însă aceştia sunt încă mici, de 4 ani, respectiv un an.

Pe lângă opinci, moţul mai confecţionează şi cizme şi pantofi de piele, îndeosebi pentru membrii ansamblurilor folclorice.

„O pereche de opinci costă între 90 şi 150 de lei, cizmele de piele 350 de lei, iar pantofii pentru dansatori 200 de lei”, a menţionat Trifuţ.

În această perioadă a pandemiei, în care târgurile nu au mai putut fi organizate, meşterul popular a reuşit să îşi mai vândă din produse pentru că a fost căutat în mod direct de cei care au auzit de el. În plus, are o pagină de facebook, „Opinci Câmpeni”, prin intermediul căruia poate fi contactat.

În ţară mai sunt doar câţiva meşteri care mai fac opinci, cu materialele şi metodele tradiţionale de confecţionare. AGERPRES / (A, AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei).

Foto: Agepres, Iosif Trifuț – Arhiva personală

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Statistica groazei pe șoselele României în 2019. Zeci de mii de accidente și peste 1.800 de morți

Publicat

Institutul Național de Statistică (INS), a publicat datele privind numărul de accidente rutiere petrecute pe șoselel din România în anul 2019.

În 2019 au avut loc 31.146 de accidente cu vătămări corporale, care s-au soldat cu 41.533 de persoane vătămate, din care 1.869 de persoane decedate. Comparativ cu anul 2018, numărul de persoane rănite în urma accidentelor rutiere a crescut cu 3.1%, iar numărul persoanelor decedate a scăzut cu 0.2%.

În cadrul raportului se precizează faptul că în perioada concediilor au avut loc cele mai multe accidente. 11.1% din accidente au avut loc în luna august, 10% în luna iulie și 9.9% în luna septembrie.

În funcție de condițiile meteorologice, raportul arată că 82% din accidente au avut loc pe carosabil uscat, iar după condițiile de luminozitate, 72% din accidente au avut loc pe timpul zilei.

În anul 2019 comparativ cu anul precedent, se constată o scădere 3.1% doar în cazul accidentelor de tip vehicul-pieton, iar în restul cazurilor nu au existat îmbunătățiri din punct de vedere al siguranței rutiere.

Surse: Agerpres, G4Media.ro

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO ȘTIREA TA: Primăria Alba Iulia a început să curețe ”Transalpina de Mamut”, rămasă în paragină în timpul stării de urgență

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia a început să curețe pista de biciclete de la Mamut, în zona de deasupra pavilionului, după ce mai mulți pasionați ai acestui sport s-au plâns de starea ei

”Transalpina de Mamut” începuse să se degradeze din cauza ierbii care a crescut printre dale, a apelor care s-au scurs din pădure și al porcilor mistreți.

În perioada stării de urgență, pista nu a fost folosită decât foarte rar, astfel încât iarba a început să crească și a început să intre în paragină.

”Au început să curețe, inclusiv mai sus de restaurant, unde au râmat porcii mistreți” a transmis un cititor Alba24, aflat sâmbătă în zonă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, despre criza economică mondială, datorii și împrumuturi de stat

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a explicat sâmbătă importanța menținerii standardului de țară de către Agenția Standard and Poor’s la BBB- pentru economia României, pentru Guvern dar și pentru investitori. 

Acesta a vorbit despre criza economică mondială și despre planul economic de investiții inițiat de Bruxelles.

”Așa ceva n-am mai văzut în ultima sută de ani. Este foarte greu să găsim un asemenea șoc negativ pentru economia globală”.

De asemenea, a vorbit despre împrumuturi: ”Socialiștii nu plăteau facturile. Amânau… Noi nu facem așa. Noi plătim facturile. Am găsit datorii mari, 3 miliarde doar la concedii medicale. Astăzi am plătit aceste 3 miliarde de lei facturi pentru concedii medicale, chiar dacă suntem în cea mai mare criză economică prin care trecem” a spus Cîțu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate