Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant

Publicat


vasile goldis

Scandal la o școală din Alba Iulia pe tema construției unui cantine pentru publicul larg chiar în curtea unității de învățământ. Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea școlii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, acceptă o cantină în curtea școlii doar dacă aceasta este strict destinată elevilor și cadrelor didactice din unitatea de învățământ, nu și persoanelor din afară.

Potrivit contractului încheiat între Consiliul Local Alba Iulia și firma care vrea să construiască acolo, terenul a fost concesionat pe 25 de ani.

În Alba Iulia, în majoritatea curților școlare nu pot intra nici măcar părinții elevilor. Situația va sta cu totul diferită la ”Vasile Goldiș”. În condițiile în care cantina va fi pusă în funcțiune, oricine va putea intra prin curtea școlii, spre sala de mese.

Discuții în Consiliul Local

Consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea școlii gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Discuțiile au fost aprinse în cea mai recentă ședință de consiliu, unde s-au format două tabere.

Pe de o parte, directoarea școlii Ramona Popa, care este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.

Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali care nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.

Spațiu concesionat pe 25 de ani

Discuția cu privire la amenajarea și funcționarea unei cantine în interiorul unității de învățământ nu este una nouă, în acest sens existând și o licitație organizată în anul 2017.

Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat  218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.

Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.

Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până în prezent nu a reușit să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.

Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. În ultima ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.

Cantină școlară versus cantină pentru toată lumea

Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.

Vechea direcțiune a școlii a susținut proiectul în forma în care se află și acum, dar noua directoare a școlii nu este de acord decât dacă aceasta va fi exclusiv pentru elevi și cadre didactice.

Temerea directoarei Ramona Popa este că vor putea intra și alte persoane în interiorul unității de învățământ și apoi în cantină. Persoane care pot intra în contact cu elevii din clasele mai mici, acest lucru nefiind unul benefic pentru buna desfășurare a orelor de curs sau a pauzelor.

Alin Ignat, consilier local din partea PNL, a adus în discuție cantina de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și a întrebat retoric dacă cantina respectivă este strict doar pentru studenți, fiind cunoscut faptul că în cantina de la Universitate își iau prânzul și alte persoane decât studenții.

Răspunsul directorului Ramona Popa a fost: ”Acolo nu învață copii de pregătitoare”. Aceasta a mai declarat că nu este de acord cu o cantină de uz extern în care să vină și alte persoane din afara unității de învățământ și să își ia masa. Motivul fiind că cei mici sunt mult mai vulnerabili în fața unor persoane străine decât studenții de la universitate.

”Eu răspund de acei elevi. O să fie și restaurant, nu doar cantină. Suntem de acord, dar cu o cantină școlară, să fie specificat cantină școlară destinată elevilor școlii Vasile Goldiș și cadrelor didactice” a mai declarat Ramona Popa.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24, că deși teoretic este posibil ca în cantina respectivă să intre și persoane din afara unității de învățământ, soluția ar fi organizarea unui program. În acest sens a invitat la mediere pe directorii celor două unități de învățământ care împart curtea și pe investitor, pentru a cădea de comun acord la un program de funcționare a cantinei.

În viziunea lui Pleșa, în cantină ar putea avea acces de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, doar persoanele care fac parte din unitățile de învățământ, fără a fi permis accesul persoanelor străine.

 


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: PANICĂ la Sebeș din cauza unui FUM GROS și NEGRU emanat de o instalație de pe platforma Kronospan

Publicat

Mai mulți cetățeni din Sebeș au semnalat miercuri, 29 ianuarie, în jurul orei 15:15, prezența în aer a unui fum negru și gros, care ieșea din instalațiile de pe platforma Kronospan. UPDATE, ora 16:25 – Cauza incidentului. Potrivit șefului Gărzii de Mediu Alba, Dănuț Hălălai, problema a fost cauzată de un senzor defect la uscătorul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Guvernul și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Replica PSD: Moțiune de cenzură, joi dimineață

Publicat

Parlamentul s-a reunit, miercuri, în şedinţă comună, în sesiune extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liberalii din executiv au decis ca alegerile locale, care ar urma să aibă loc în iunie, să se desfăşoare în două tururi şi nu în unul. După asumarea răspunderii, există un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Biserica Catolică din Italia schimbă rugăciunea Tatăl Nostru: ”Și nu ne abandona în ispită”. Când intră în vigoare modificarea

Publicat

papa la blaj

Biserica catolică din Italia va folosi o nouă versiune a rugăciunii Tatăl Nostru, iar invocația ”Nu ne duce pe noi în ispită” va fi înlocuită cu ”Nu ne abandona în ispită”. Anunțul a fost dat ieri, 28 ianuarie a.c., de arhiepiscopul Bruno Forte, al arhidiecezei de Chieti, în numele Conferinței Episcopale Italiene. ”Liturghierul cu noua […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Starea pârtiilor de la Șureanu. Se anunță un sfârșit de săptămână plin de zăpadă

Publicat

Condiții perfecte pentru schi la Șureanu. Administratorii pârtiilor anunță un weekend cu multă zăpadă. Se schiază pe toate pârtiile  ”Revenim cu multă zăpadă și voie bună de la Șureanu! Datorită zăpezilor abundente căzute în ultimele zile vom ține evenimentul cu prietenii noștri de la Winter Tour (DJ, apres-ski party, plus multe activități) în acest weekend […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate