Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant


Publicat

vasile goldis

Scandal la o școală din Alba Iulia pe tema construției unui cantine pentru publicul larg chiar în curtea unității de învățământ. Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea școlii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, acceptă o cantină în curtea școlii doar dacă aceasta este strict destinată elevilor și cadrelor didactice din unitatea de învățământ, nu și persoanelor din afară.

Potrivit contractului încheiat între Consiliul Local Alba Iulia și firma care vrea să construiască acolo, terenul a fost concesionat pe 25 de ani.

În Alba Iulia, în majoritatea curților școlare nu pot intra nici măcar părinții elevilor. Situația va sta cu totul diferită la ”Vasile Goldiș”. În condițiile în care cantina va fi pusă în funcțiune, oricine va putea intra prin curtea școlii, spre sala de mese.

Discuții în Consiliul Local

Consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea școlii gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Discuțiile au fost aprinse în cea mai recentă ședință de consiliu, unde s-au format două tabere.

Pe de o parte, directoarea școlii Ramona Popa, care este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.

Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali care nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.

Spațiu concesionat pe 25 de ani

Discuția cu privire la amenajarea și funcționarea unei cantine în interiorul unității de învățământ nu este una nouă, în acest sens existând și o licitație organizată în anul 2017.

Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat  218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.

Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.

Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până în prezent nu a reușit să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.

Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. În ultima ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.

Cantină școlară versus cantină pentru toată lumea

Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.

Vechea direcțiune a școlii a susținut proiectul în forma în care se află și acum, dar noua directoare a școlii nu este de acord decât dacă aceasta va fi exclusiv pentru elevi și cadre didactice.

Temerea directoarei Ramona Popa este că vor putea intra și alte persoane în interiorul unității de învățământ și apoi în cantină. Persoane care pot intra în contact cu elevii din clasele mai mici, acest lucru nefiind unul benefic pentru buna desfășurare a orelor de curs sau a pauzelor.

Alin Ignat, consilier local din partea PNL, a adus în discuție cantina de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și a întrebat retoric dacă cantina respectivă este strict doar pentru studenți, fiind cunoscut faptul că în cantina de la Universitate își iau prânzul și alte persoane decât studenții.

Răspunsul directorului Ramona Popa a fost: ”Acolo nu învață copii de pregătitoare”. Aceasta a mai declarat că nu este de acord cu o cantină de uz extern în care să vină și alte persoane din afara unității de învățământ și să își ia masa. Motivul fiind că cei mici sunt mult mai vulnerabili în fața unor persoane străine decât studenții de la universitate.

”Eu răspund de acei elevi. O să fie și restaurant, nu doar cantină. Suntem de acord, dar cu o cantină școlară, să fie specificat cantină școlară destinată elevilor școlii Vasile Goldiș și cadrelor didactice” a mai declarat Ramona Popa.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24, că deși teoretic este posibil ca în cantina respectivă să intre și persoane din afara unității de învățământ, soluția ar fi organizarea unui program. În acest sens a invitat la mediere pe directorii celor două unități de învățământ care împart curtea și pe investitor, pentru a cădea de comun acord la un program de funcționare a cantinei.

În viziunea lui Pleșa, în cantină ar putea avea acces de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, doar persoanele care fac parte din unitățile de învățământ, fără a fi permis accesul persoanelor străine.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: În ce condiții au revenit la ore, elevii Colegiului Militar din Alba Iulia. Măsuri de distanțare în clase și dormitoare

Publicat

Elevii din clasele a XII-a, de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, au revenit săptămâna aceasta în colegiu pentru a participa la activități de pregătire și consiliere în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

În acest sens, la nivelul colegiului militar au fost luate măsuri pentru ca sănătatea și siguranța elevilor să nu aibă de suferit.

În sălile de clasă vor studia grupe de câte 10 elevi, iar băncile au fost așezate astfel încât să respecte măsurile de distanțare socială.

Activitățile de pregătire vor dura cel mult 3 ore, cu o pauză de cel puțin 10 minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

Pauzele între ore vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic. Pe toată durata orelor, elevii și cadrele didactice vor purta măști de protecție.

De asemenea, sălile de clasă, laboratoarele, cancelaria, coridoarele, birourile și grupurile sanitare vor fi dezinfectate zilnic și aerisite.

Măsuri de distanțare s-au luat și în dormitoare, fiind asigurată o distanță între paturi de minimum 2 metri dar și la sala de mese unde se va păstra distanța fizică, atât la intrarea în sală cât și la mese.

Parcursul prin curte până la intrarea la clase se va realiza pe un traseu unidirecțional bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică iar intrările/ieșirile precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă au fost semnalizate corespunzător și vor fi dezinfectate în mod regulat.

Zilnic va fi realizat triajul elevilor, al cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice și cadrelor militare. Vor fi asigurate permanent materiale și echipamente de protecție și substanțe dezinfectante pentru mâini și pardoseli.

De asemenea, în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii au fost afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, au transmis reprezentanții unității de învățământ într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Harta României înainte de Trianon, exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au prezentat marți, 2 iunie, exponatul lunii. Este vorba despre o Hartă a României înainte de Trianon, hartă care a apărut în 1918 și care cuprinde teritoriile pretinse de România. Harta include teritoriile Partiumului și Banatului până la linia Tisei.

Mini-expoziția cuprinde și fotografii ale delegației României la Paris și o colecție de vederi ilustrative pentru propaganda maghiară vizând Tratatul de la Trianon.

„Pe 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Avem o mini-expoziție cu piese din colecțiile Muzeului Național al Unirii care vorbesc despre realitățile politice, despre evoluția lucrurilor în preajma Tratatului de pace de la Trianon”, a explicat istoricul Tudor Roșu.

Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, a fost semnat de cele 5 mari puteri prezente la Conferința de Pace de la Paris și alte 12 state aliate și asociate (printre care și România), pe de-o parte, și Ungaria, pe de altă parte. Pentru România, “Trianonul” a însemnat confirmarea internațională a hotărârii de la 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, națiunea română din Transilvania, Banat și Țara Ungurească a decis unirea cu România.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de aproape 10.000 de lei și produse alimentare confiscate, după controale ale Poliției Alba la magazine din județ

Publicat

Polițiștii specializați în combaterea criminalității economico-financiare din Alba au dat amenzi de aproape 10.000 de lei și au confiscat produse alimentare fără documente de proveniență sau cu termen de valabilitate expirat. Acțiunile de control au fost derulate la mai multe magazine din județ.

Potrivit IPJ Alba, luni, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au efectuat controale la agenții economici de pe raza întregului județ. La acțiune au participat și polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, care au verificat modul în care sunt respectate normele legale privind comerțul, pe raza comunelor de competență.

Astfel, au fost verificați 65 de agenți economici și au fost constatate 11 abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 9.500 de lei.

În urma controalelor, au fost identificate și confiscate produse alimentare fără documente de proveniență sau a căror termen de valabilitate a expirat, în valoare de 289 de lei și suma de 400 de lei.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A pus în pericol siguranța traficului rutier. Ce alcoolemie avea un șofer oprit de Poliție la Drâmbar

Publicat

alcool la volan

Un bărbat din comuna Berghin s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins la volanul unei mașini, aflat sub influența alcoolului. Etilotestul a indicat 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Potrivit IPJ Alba, luni, în jurul orei 18.20, polițiștii Biroului Rutier Alba Iulia  l-au depistat pe un bărbat de 37 de ani, din comuna Berghin, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 C, pe raza localității Drâmbar, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate