Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concesiune cu scandal în curtea unei școli din Alba Iulia. Conducerea se opune înființării unei cantine-restaurant


Publicat

vasile goldis

Scandal la o școală din Alba Iulia pe tema construției unui cantine pentru publicul larg chiar în curtea unității de învățământ. Problema a ”mers pe sub radar” și nu a fost sesizată decât în momentul în care direcțiunea școlii ”Vasile Goldiș” s-a schimbat.

Dacă vechiul director a susținut proiectul fără nici un fel de reținere, noua directoare, Ramona Popa, acceptă o cantină în curtea școlii doar dacă aceasta este strict destinată elevilor și cadrelor didactice din unitatea de învățământ, nu și persoanelor din afară.

Potrivit contractului încheiat între Consiliul Local Alba Iulia și firma care vrea să construiască acolo, terenul a fost concesionat pe 25 de ani.

În Alba Iulia, în majoritatea curților școlare nu pot intra nici măcar părinții elevilor. Situația va sta cu totul diferită la ”Vasile Goldiș”. În condițiile în care cantina va fi pusă în funcțiune, oricine va putea intra prin curtea școlii, spre sala de mese.

Discuții în Consiliul Local

Consilierii locali din Alba Iulia au dat ”undă verde” unui proiect controversat, care privește construcția unei cantine în curtea școlii gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Discuțiile au fost aprinse în cea mai recentă ședință de consiliu, unde s-au format două tabere.

Pe de o parte, directoarea școlii Ramona Popa, care este de acord cu prezența unei cantine, doar dacă este specificat că scopul acesteia va fi unul de a servi doar elevii și cadrele didactice, fără ca alte persoane din afara unității de învățământ să poată avea acces în aceasta.

Pe de altă parte, majoritatea consilierilor locali care nu au văzut o problemă în amenajarea unei cantine în care vor putea servi masa și alte persoane, decât angajații și elevii unității de învățământ.

Spațiu concesionat pe 25 de ani

Discuția cu privire la amenajarea și funcționarea unei cantine în interiorul unității de învățământ nu este una nouă, în acest sens existând și o licitație organizată în anul 2017.

Potrivit HCL 240 din 2017, Primaria Alba Iulia a concesionat  218 mp din curtea școlii „Vasile Goldiș” în scopul construirii unei cantine și spațiu pentru preparare de hrană.

Potrivit hotărârii, durata contractului este de 25 ani.

Firma care a câștigat licitația a fost SC Star Nord Impex SRL, care până în prezent nu a reușit să înceapă construcția în cele 12 luni, deoarece nu a primit autorizație de construcție.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24 că autorizația de construcție nu a fost eliberată investitorului deoarece lipsea un drum de acces către spațiul concesionat.

Între timp s-a găsit soluția drumului de acces prin curtea comună a școlii gimnaziale și a Liceului de Arte. În ultima ședință de Consiliu Local, s-a votat prelungirea termenului de obținere a autorizației cu încă 12 luni.

Cantină școlară versus cantină pentru toată lumea

Problema prezenței unei cantine în unitatea de învățământ apare la utilitatea acesteia, întrucât nu există în proiect, denumirea de ”cantină școlară” fiind doar descrisă simplu, ”cantină”.

Vechea direcțiune a școlii a susținut proiectul în forma în care se află și acum, dar noua directoare a școlii nu este de acord decât dacă aceasta va fi exclusiv pentru elevi și cadre didactice.

Temerea directoarei Ramona Popa este că vor putea intra și alte persoane în interiorul unității de învățământ și apoi în cantină. Persoane care pot intra în contact cu elevii din clasele mai mici, acest lucru nefiind unul benefic pentru buna desfășurare a orelor de curs sau a pauzelor.

Alin Ignat, consilier local din partea PNL, a adus în discuție cantina de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și a întrebat retoric dacă cantina respectivă este strict doar pentru studenți, fiind cunoscut faptul că în cantina de la Universitate își iau prânzul și alte persoane decât studenții.

Răspunsul directorului Ramona Popa a fost: ”Acolo nu învață copii de pregătitoare”. Aceasta a mai declarat că nu este de acord cu o cantină de uz extern în care să vină și alte persoane din afara unității de învățământ și să își ia masa. Motivul fiind că cei mici sunt mult mai vulnerabili în fața unor persoane străine decât studenții de la universitate.

”Eu răspund de acei elevi. O să fie și restaurant, nu doar cantină. Suntem de acord, dar cu o cantină școlară, să fie specificat cantină școlară destinată elevilor școlii Vasile Goldiș și cadrelor didactice” a mai declarat Ramona Popa.

Viceprimarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24, că deși teoretic este posibil ca în cantina respectivă să intre și persoane din afara unității de învățământ, soluția ar fi organizarea unui program. În acest sens a invitat la mediere pe directorii celor două unități de învățământ care împart curtea și pe investitor, pentru a cădea de comun acord la un program de funcționare a cantinei.

În viziunea lui Pleșa, în cantină ar putea avea acces de luni până vineri între orele 08:00 și 16:00, doar persoanele care fac parte din unitățile de învățământ, fără a fi permis accesul persoanelor străine.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Imagine rară din 1987 cu Stadionul ”Cetate” din Alba Iulia, pregătit pentru o sărbătoare comunistă

Publicat

O fotografie rară, realizată la Alba Iulia în 1987, a fost postată pe contul său de Facebook de autorul ei Ioan Urca. 

În fotografie se poate observa stadionul Cetate din oraș, pregătit pentru o sărbătoare comunistă. În parcarea din față se poate observa ”parcul auto” al vremii: autoturisme Dacia și Aro, mașinile pe care le aveau românii în timpul comunismului.

”În spatele blocului era coadă la carne”

„Poză făcută de pe blocul MV8, în 1987. Era o vreme când „pe Cetate” nu se mergea doar la meciul Unirii.

În spatele blocului, la alimentara Dacia, era coadă la carne.

Nu am îndrăznit să o pozez, știam că existau apartamente conspirative, iar la asemenea evenimente, cu siguranță erau active.”, a scris pe contul său de Facebook, Ioan Urca.

Citește și: FOTO: De câte ori a vizitat județul ALBA „cel mai iubit fiu al poporului”

Sursă foto: Ioan Urca – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Taloane de pensie în format electronic. Legea prin care ”documentul mov” se digitalizează a fost depusă la Parlament

Publicat

Pensionarii care primesc pensiile în cont sau pe card vor putea să primească, la cerere, documentele de informare (taloanele de pensie mov) în format electronic, prin e-mail sau direct în contul deschis pe platforma Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). 

Mai mulți deputați de la PNL au inițiat în acest sens o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere miercuri, 14 aprilie.

Vezi și Pensie ANTICIPATĂ 2021: Ce trebuie să faci ca să ieși mai repede la pensie. Prevederile legii se schimbă complet din 2021

Taloanele de pensie vor putea fi transmise în format electronic, de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cererea pensionarilor care primesc pensia în cont curent sau cont de card, prevede un proiect depus miercuri la Parlament de 22 de deputați liberali potrivit DCNews.

Documentul va avea aceeaşi valoare juridică ca cel livrat în format hârtie şi va fi acceptat de către instituţiile care solicită prezentarea acestuia, arată proiectul care modifică în acest sens legea sistemului unic de pensii publice.

Potrivit inițiatorilor, din numărul total de 4,55 milioane de pensionari aflați în plată în luna februarie 2021, aproximativ 40% primesc pensia prin virament bancar. Pentru aceștia, CNPP transmite odată cu virarea sumelor în cont și documentele de informare (talonul mov) cu privire la sumele plătite, în format fizic (hârtie), prin Poșta Română, pentru a fi înmânate lunar la domiciliul/reședința lor.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite la domiciliu, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov) se păstrează la sediul oficiului poștal pe o perioadă de 24 de luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Talonul de pensie, disponibil și în format electronic

„Din semnalele primite de la pensionari, majoritatea nemulțumiți de faptul că aceste taloane sunt de multe ori rătăcite sau întârzie să fie livrate, a reieșit nevoia de a le oferi în format electronic. Majoritatea acestor persoane au optat pentru a primi pensia în cont bancar, tocmai pentru a evita ca pensia să le fie livrată în numerar la domiciliu și doresc ca și documentele (taloanele de pensie) doveditoare să le fie livrate în format electronic. Pensionarii îl pot accesa oricând, îl pot tipări în mai multe exemplare, în funcție de nevoie și nu mai trebuie să aștepte poștașul în ziua și ora fixă”, au explicat inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Astfel, propunerea legislativă are în vedere modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea posibilității transmiterii, de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), la cerere, în format electronic (prin e-mail sau în contul online deschis în portalul CNPP) a documentului care face dovada plății (talonul mov) pentru pensionarii care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card.

Transmiterea se va face în luna următoare înregistrării cererii. Transmiterea documentului în format electronic devine o opțiune, nu o obligație.

Prin proiectul propus, documentul de plată în format electronic va avea aceeași valoare juridică ca și cel livrat în format hârtie și va fi acceptat de către instituțiile care solicită prezentarea acestuia ca dovadă a calității de persoană aflată în pensie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum a lovit COVID-ul piața muncii din Alba: Sute de oameni și-au pierdut locul de muncă. Cei mai afectați au fost bărbații

Publicat

locuri de munca 1

Pandemia de COVID-19 a zguduit serios toate domeniile de activitate. La mai bine de un an de când virusul a început să își facă simțită prezența în țară, au început să apară și primele statistici despre modul în care pandemia a afectat societatea. 

O statistică de luat în seamă este numărul persoanelor care figurează sau au figurat ca șomeri, în anul 2020, la nivelul județului Alba și până în luna februarie a anului 2021.

Citește și MODIFICĂRI majore la salarizarea bugetarilor: Plafonarea sporurilor, grilă pentru administrația locală, spor de performanță

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul 2020, în luna ianuarie erau înregistrați ca șomeri 5356 de persoane, dintre care 2926 de bărbați și 2430 de femei.

În luna februarie, în evidențele autorităților din Alba sunt înregistrați 5482 de șomeri, 3041 de bărbați și 2441 de femei.

Luna martie, luna în care a fost decretată și starea de urgență pe teritoriul României, vine cu o scădere a numărului de șomeri în Alba.ab24

La fel se întâmplă și în luna aprilie, dar, din luna mai, numărul celor care rămân fără un loc de muncă a fost în continuă creștere la nivelul județului.

Mai exact, în martie figurau 5190 de persoane fără un loc de muncă, dintre care 2830 bărbați și 2360 femei.

Aprilie aduce o scădere în rândul celor fără un loc de muncă, în Alba: 4968 de șomeri înregistrați, 2612 de bărbați și 2356 ab24 de femei.

În schimb, în luna mai 2020, starea de urgență, a început să își facă simțită prezența în rândul celor care au rămas fără un loc de muncă: 5277 de șomeri înregistrați în Alba, din care 2809 de bărbați și 2468 de femei.

Din luna iunie, numărul celor care au rămas fără un loc de muncă a fost în continuă creștere în județ: 5432 de șomeri, 2883 bărbați și 2549 de femei.

5672 de șomeri au fost înregistrați în luna iulie, dintre care 2936 bărbați și 2736 de femei.

În august 5590 de persoane figurau ca fiind fără un loc de muncă, din care 2852 de bărbați și 2738 de femei.

În luna septembrie a fost cea mai mare creștere a numărului de șomeri înregistrată în județul Alba în 2020: 6453 figurau ca fiind fără un loc de muncă, 3320 de bărbați și 3133 de femei.

Octombrie a venit cu 6391 de șomeri în județul Alba, din care, 3273 bărbați și 3118 femei.ab24

6429 de șomeri figurau în Alba în noiembrie –  3290 de bărbați și 3139 femei.

La sfârșitul de an 2020,  în luna decembrie, în județul Alba, figurau 6350 de persoane fără un loc de muncă – 3297 de bărbați și 3053 de femei.

Comparativ, în 2019, la sfârșit de an erau doar 5218 de șomeri în județul Alba.

În primele două luni ale anului 2021, trendul celor care își pierd locul de muncă se menține crescător:

6736 de șomeri înregistrați în județul Alba, în luna ianuarie, din care 3554 de bărbați și 3182 de femei.

În luna martie, 6881 de șomeri erau în registrele autorităților, în Alba: 3592 de bărbați și 3289 de femei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum se va face sacrificarea mieilor de Paște. Condițiile în care pot fi cumpărați direct de la fermă, prin derogare

Publicat

Pentru al doilea an la rând, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că oierii au posibilitatea să ceară derogare de la abatorizarea ”clasică” a mieilor pentru Paște și să solicite o autorizare pentru sacrificare și vânzare din fermă.

Fiecare cerere a fermierilor este analizată la nivel local și aprobată mai ales ales dacă exploatația se află într-o zonă cu restricții de circulație din cauza pandemiei.

Oamenii se vor putea aproviziona pentru uz propriu direct din fermele crescătorilor, fără însă a putea comercializa mai departe carnea cumpărată. 

Potrivit agrointel.ro, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a declarat că mieii de Paște pot fi sacrificați în fermă, în acest an, dar numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar.

”Pentru acele județe unde nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, iar primăriile nu au organizat un centru de sacrificare și nu au putut veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar, doar pentru perioada respectivă, de sacrificare la nivelul fermelor”, a declarat președintele ANSVSA.

În ce condiții se pot sacrifica mieii la ferme

Pentru ca sacrificările să fie permise în fermă, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse și condiții de protecție și bunăstare a animalelor.

”Se face o analiză de risc de către Direcția Sanitară Veterinară, se merge la ferma respectivă, pentru că dacă avem o situație în care în această pandemie 2-3 localități sunt în cod roșu, sunt izolate, oamenii nu se pot deplasa, deci această derogare este dată pentru situația excepțională în care ne aflăm, dar nu vom face rabat de la protecția și bunăstarea animalelor pentru că nu ne putem permite.

Lucrurile se vor face la fel, sub supraveghere sanitar-veterinară, vor solicita prezența unui medic veterinar, și acel spațiu va fi destinat numai mieilor din ferma respectivă.

Crescătorii pot face acest lucru numai dacă își vor amenaja aceste spații. Și aici va fi tot ștampila rotundă și, la fel, carnea respectivă este destinată numai consumatorului final, deci va merge cu ea acasă și atât pentru că el deja are de respectat niște restricții, nu poate ieși din localitate”, a declarat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, pentru agrointel.ro.

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, a vorbit însă și despre celelalte două moduri în care pot fi sacrificați mieii de Paște.

Acesta a spus că sacrificarea mieilor se poate realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, dar și în centre amenajate și autorizate temporar.

Sacrificarea mieilor de Paște în abatoare autorizate

În acest moment în România există un număr de 135 de abatoare autorizate sanitar-veterinar, iar carcasele care provin de la astfel de abatoare poartă marca de sănătate ovală și pot fi comercializate atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, cât și în schimburi intracomunitare.

”Sunt și județe care nu au abatoare, dar sunt și județe care au 4-5 abatoare.

Carcasele rezultate din aceste abatoare sunt expertizate sanitar-veterinar și poartă marca de sănătate ovală, toate aceste carcase se pot comercializa atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, peste tot, inclusiv în schimburile intracomunitare”, a arătat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

Sacrificarea mieilor de Paște la puncte autorizate temporar

Potrivit președintelui ANSVSA, crescătorii de animale au posibilitatea să-și sacrifice mieii și în spații amenajate de către autoritățile locale, astfel de spații fiind autorizate numai temporar, în perioada 21 aprilie – 1 mai.

Fermierii trebuie să știe însă că în aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă și nu va putea fi comercializată decât consumatorului final.

” Aceste spații amenajate temporar se vor face și se vor organiza de către autoritățile locale.

Deci, o autoritate locală – o primărie consideră că poate să îndeplinească niște cerințe care sunt prevăzute de legislație și aici am spus foarte clar că atunci când se va face evaluarea acelui spațiu, acelei zone, acelei piețe unde vor fi autorizate temporar, această zonă va trebui să îndeplinească atât cerințe de igienă cât și cerințe de protecție a animalelor, de bunăstare a animalelor”, a explicat șeful ANSVSA.

”În aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă, cu indicativul județului și cu un număr, iar carcasa rezultată de aici nu va putea fi comercializată către magazine, carmangerii, hipermarketuri.

Deci, dacă consumatorul final vrea, își alege mielul, acesta este sacrificat, este examinat, un medic veterinar este permanent acolo și am impus ca și sâmbăta și duminica să fie un program de permanență între orele 7:00 dimineața și orele 17:00”, a mai spus dr. Robert Chioveanu.

Carnea de miel, comercializată doar cu ștampilă

Reprezentantul ANSVSA a subliniat că este esențial ca toată carnea de miel care se pune pe piață să fie expertizată sanitar-veterinar, iar tipul de ștampilă indică modul în care se poate face comercializarea.

În cazul sacrificărilor la nivelul fermei, ștampilarea rămâne obligatorie, cu ștampilă rotundă.

”Dacă este marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict doar consumatorului final, deci clientul ia carcasa și merge acasă și o consumă acasă, deci nu poate să mai vândă în altă parte.

Aceasta este ca o derogare și este o măsură pe care am luat-o pentru ca pe această perioadă de două săptămâni să putem să asigurăm această necesitate pentru că oamenii nu se mai pot deplasa, sunt interdicții de mișcare”, a explicat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

De precizat că pentru autorizarea centrului de sacrificare la nivelul fermelor nu există un termen limită, însă crescătorii trebuie să țină seama de timpul scurt rămas până la Paște.

Sacrificarea mieilor în județul Alba

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește crescătorilor de ovine că își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară.

La nivelul județului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificați mieii în condiții de maximă siguranță, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj și SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deținătorii de oi, operatori economici înregistrați sau autorizați sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, piețe agroalimentare, iar mieii proveniți din exploatații nonprofesionale sacrificați în abatore pot fi comercializați de catre proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau direct către consumatorul final.

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în “Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea și cu asumarea întregii responsabilitati de catre reprezentații UAT-urilor care dețin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare.

În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);

Potrivit reprezentanților DSVS Alba, deocamdată nimeni nu au fost înființate puncte temporare de sacrificare și nici un crescător nu a cerut o derogare pentru sacrificarea la fermă. 

Ce vor verifica reprezentanții DSVSA

Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem și controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;

Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;

Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;

Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman își dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;

Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;

Carnea mieilor sacrificați în centrele temporare nu poate fi comercializată în hale, supermarketuri și magazine

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obține o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.

Sunt obligatorii măsurile specifie de prevenție privind purtarea măștii, utilizarea substantelor dezinfectante, asigurarea distanțării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulația persoanelor etc. în conformitate cu legislația specifică.

Foto: Alba24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate