Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concluziile „şedinţei de război” a PSD dintr-o fostă bază militară secretă: Un singur candidat pentru prezidenţiale, Victor Ponta, fără alegeri interne

Publicat

UPDATE: Preşedintele PSD, Victor Ponta, va candida la alegerile prezidenţiale, Comitetul Executiv urmând să propună acest lucru Consiliului Naţional, convocat pentru data de 1 august, iar Congresul, stabilit pentru 6-7 septembrie, va valida candidatura, potrivit discuţiilor informale de la CExN.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD, reunit în şedinţă informală la Orăştie, la care a participat şi liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a decis, luni, să meargă cu o singură nominalizare pentru alegerile prezidenţiale, anunţul formal urmând să fie făcut la Consiliul Naţional din 1 august, au declarat surse din partid participante la discuţii. Şedinţa continua încă, luni după-amiază, la ora 15.00.

Liderii PSD s-au reunit încă din weekend la o ”ședință de război” a Comitetului Executiv al PSD, organizată într-o fostă bază militară secretă de lângă Orăștie, devenită între timp complex turistic cu tematică militară. Locația respectivă este ”teatrul de operaţii” în care social-democraţii stabilesc, în CExN, strategia ”de luptă” pentru alegerile prezidenţiale pe baza analizei rezultatelor de la alegerile europarlamentare și a ultimelor mișcări de trupe de pe frontul politic.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Orăştie, răspunzând unor întrebări, că nu îi va cere lui Liviu Dragnea să plece din Guvern pentru a se ocupa de campania PSD pentru prezidenţiale, el arătând că şi Robert Cazanciuc îşi va face în continuare treaba de ministru al Justiţiei.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), stabilită pentru data de 30 iunie, s-a desfăşurat în absenţa presei, iar liderii social-democraţi din teritoriu, preşedinţi de organizaţii judeţene, preşedinţi de Consilii Judeţene, dar şi parlamentari PSD şi miniştri au discutat, într-o şedinţă CExN lărgită, despre pregătirea partidului pentru alegerile prezidenţiale. Unii dintre ei au ajuns la Orăştie de vineri seara.

A fost luat în discuţie şi Regulamentul de organizare a alegerilor interne din partid pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de preşedinte al României.

Sursele citate de Mediafax au menţionat că liderii social-democraţi care au luat cuvântul în şedinţa de la Orăştie s-au pronunţat în sensul ca partidul să meargă cu o singură nominalizare pentru alegerile prezidenţiale.

Această decizie echivalează, practic, cu faptul că partidul nu va mai organiza alegeri interne.

Mai mult, potrivit unor surse, unii lideri s-au exprimat în sensul ca Mircea Geoană să nu îşi depună candidatura la alegerile preliminare din partid, opinând că formaţiunea trebuie să aibă o singură nominalizare.

„Luni vom avea o discuție extrem de importantă, foarte deschisă, între miniștrii Cabinetului din partea PSD și colegii din teritoriu. Se va discuta serios și despre calitatea actului de guvernare. Fiecare ministru va răspunde la întrebări, dacă vor fi întrebări pe domeniul pe care îl coordonează din partea colegilor din teritoriu”, a spus duminică președintele executiv al PSD Liviu Dragnea.

El a adăugat că nu s-a pus problema unei remanieri guvernamentale, dar că discuția cu membrii Guvernului este unul dintre principalele motive pentru întrunirea Comitetului Executiv.

Dragnea a menționat că luni se va stabili un calendar de acțiuni statutare care trebuie organizate pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. El a precizat că a discutat duminică cu mai mulți lideri de filiale și toți au spus că vor ca partidul să aibă un singur candidat la prezidențiale, iar acesta să fie Victor Ponta.

Reuniunea CExN de la Orăştie este foarte importantă, de asemenea, şi prin prisma faptului că precede şedinţa Consiliului Naţional, convocat pentru 1 august, şi Congresul, convocat pentru prima săptămână a lunii septembrie.

Prin convocarea CExN în Hunedoara, liderul social-democraţilor, Victor Ponta, revine în judeţul în care, în 2010, imediat după alegerea sa în fruntea PSD, la Geoagiu Băi, fusese comparat cu Ion Iliescu şi unde edilul localităţii i s-a adresat, adaptând o celebră sintagmă, cu ”Ponta apare, soarele răsare”.

La Şcoala de vară a TSD din 2010 de la Geoagiu Băi, prima în care Ponta participa ca preşedinte al PSD, tinerii social-democraţi i-au urat să ajungă preşedinte al României.

Spaţiul în care s-au reunit social-democraţii în Orăştie este unul inedit prin conotaţiile sale de ordin militar.

Complexul Arsenal Park oferă oaspeţilor săi, potrivit site-ului de prezentare, o nouă formă de petrecere a timpului: experienţa cvasimilitară, atmosfera de cazarmă, dar în condiții de lux. Buncărele şi depozitele de muniţie abandonate ale fostei fabrici Rompiro au fost transformate în vile şi apartamente de lux”.

Complexul de vacanţă include 200 de locuri de cazare, membri CExN al PSD pot dormi pe paturi amplasate pe afeturi de tun în Camera Tun, în TAB-uri, în camere simple de Ofiţer sau luxoase în Apartamente Colonel şi în Vile General.

Întâlnirea liderilor PSD a fost „păzită” de 70 de tunuri amplasate pe aleile parcului, TAB-uri, transportoare şenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere şi tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanţă militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26, acesta fiind cel mai mare muzeu de tehnică militară din România deschis publicului.

Oaspeţii au avut la dispoziţie un areal vast de terenuri pentru explorare şi o mulţime de activităţi care să îi antreneze pentru prezidențiale și pentru viitoarele lupte politice locale: instrucţie militară, lupte de airsoft şi paintball, tir cu arme foc, cu arme de airsoft şi paintball, tir cu arcul, plimbări cu transportorul şenilat, concursuri de drezină, închiriere maşini de golf, biciclete, go-kart bikes, segway etc.

Tarifele de cazare sunt în funcţie de tipul camerei, astfel: camera „soldat”  cu 4 locuri costă 60 de Euro, iar cea cu 6 locuri – 80 de Euro; camera „ofiţer”, camera „tun” şi camera „tab” costă 35 de Euro cu un singur pat şi 40 de Euro cu pat dublu.

Apartamentul „Colonel” de patru locuri, cu două paturi matrimoniale, costă 80 de Euro, în timp ce vila „General” de patru locuri, cu două paturi matrimoniale, costă 150 de Euro.

Complexul oferă, totodată, contra cost, instrucţie militară, treasure hunt, lupte de Airsoft, lupte de Paintball, tir cu arme de paintball, tir cu arme de airsoft, plimbare cu transportul şenilat (850 lei tura de 30 de minute), tură enduro (150 lei/ora). Cei care aleg această distracţie vor putea trage şi cu muniţie de război, astfel: un pachet de 10 cartuşe Kalaşnicov costă 125 lei, în timp ce un pachet de 10 cartuşe Sniper Master costă 185 lei. Pot trage şi cu pistoale Glock sau Jerico, cu cartuşe de 9 mm, contra sumei de 100 lei/persoană.

Pentru 10 Euro pe zi oaspeţii au acces la piscina interioară, saună, cameră de relaxare, sala de fitness. Tratamentul „anticelulitic cu ciocolată şi mentă” costă 150 de lei/90 de minute, iar tratamentul „terapeutic pentru dureri de spate” costă 50 de lei/40 de minute.

Fabrica de muniţie a fost scoasă la vânzare în 2003 şi achiziţionată de societatea timişoreană Timco, membră a Bega Grup, deţinut de oamenii de afaceri Marius şi Emil Cristescu. Grupul condus de frații Cristescu a deținut în județul Alba UPSOM Ocna Mureș – una dintre cele mai mari fabrici de produse clorosodice din România.

foto: arhivă şi arsenalpark.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax