Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Concurență între orașele din Alba pentru o mega-fabrică de automotive cu 2.000 de muncitori. Un investitor străin caută teren

Publicat


UPDATE: Primarii din Cugir, Adrian Teban și din Ocna Mureș, Silviu Vințeler, au confirmat și ei interesul pentru această investiție, anunțând că au transmis documentele solicitate de minister.

O investiție majoră într-o nouă fabrică din industria de automotive vizează județul Alba. Mai multe orașe au primit solicitări din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, prin intermediul Invest România, prin care li s-au cerut informații cu privire la terenurile disponibile.

Investitorul, al cărui nume nu a fost deocamdată dezvăluit, a solicitat autorităților române să-l ajute să găsească un teren compact de minim 70 de hectare. De asemenea, acesta are nevoie de utilități și, foarte important, investitorul solicită să fie aproape de autostradă și de calea ferată.

Investiția vizează o fabrică în care vor munci 2.000 de persoane, deci în oraș sau în orașele și satele din apropiere trebuie să existe forță de muncă disponibilă.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, prin intermediul investromania.gov.ro a solicitat ADR Centru sprijinul pentru identificarea unui teren care poate fi pus la dispoziţia unui investitor pentru realizarea unei  investiţii în domeniul auto, cu următoarele specificații:

Condițiile solicitate de investitor:

Teren: 70 ha plat, lot compact (teren greenfield);
Electricitate: 55 MW la începutul anului 2023 și 100 MW gata la mijlocul anului 2024;
Gaz: 4000 mc/h gata la începutul anului 2023 și 7500 mc gata la mijlocul anului 2024;
Apă: 2400 mc/zi gata la începutul anului 2023 si 4400 mc /zi gata la mijlocul anului 2024;
Canalizare: 300 mc/zi gata la începutul anului 2023;

Amplasamentul locației se dorește a fi în apropierea unei autostrăzi, iar existenţa căii ferate în apropriere constituie un avantaj. Necesarul de forță de muncă va fi de 2000 de persoane.

”Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să ne sprijiniți în identificarea unor amplasamente pentru investiția prezentată mai sus. În cazul în care există astfel de amplasamente, vă rugăm să completați Anexa 1 pentru fiecare locaţie identificată, ţinând cont de cerinţele investitorului prezentate mai sus. Pot fi incluse aici atât locații aflate în proprietate publică cât și privată, în măsura în care vă sunt cunoscute” se arată în solicitare.

Terenuri disponibile la Aiud și Sebeș

Mai multe administrații din Alba au răspuns solicitării, în speranța că vor atrage investiția. Printre acestea, cea din Aiud. Primarul Oana Badea a decalrat pentru Alba24 că a transmis un răspuns complet.

Locația identificată de administrația din Aiud este amplasată la intrarea în oraș dinspre Teiuș, pe strada Tudor Vladimirescu.

Totuși, primăria nu deține în proprietate exclusivă parcele de teren atât de mari, spune Oana Badea, dar, pentru că în zonă există terenuri private ale căror proprietari ar putea fi interesați să vândă, se poate constui o asemenea suprafață.

Primăria are aproximativ 11 hectare, iar proprietarii privați dețin împreună peste 100 de hectare, iar asta, în opinia Oanei Badea, nu ar fi un impediment.

Solicitări similare au fost transmise administrațiilor locale din Sebeș, Teiuș, Ocna Mureș și Cugir, prin intermediul ADR Centru, care reprezintă centre regionale de informare pentru Invest România.

Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, a declarat pentru Alba24 că sunt peste 250 de hectare de teren disponibile pentru investiții la ieșirea din oraș spre Vințu de Jos, cu infrastructură bună și cu utilitățile necesare în proximitate.

Nistor spune că acolo este vorba despre terenuri private însă adaugă că asta n-ar trebui să reprezinte o problemă pentru că oamenii doresc să vândă.

Primăria Sebeș a răspuns solicitării Invest România și a oferit toate detaliile solicitate, a mai adăugat primarul.

Vizate sunt și alte orașe din Regiunea Centru, care au primit această solicitare, însă cele din Alba par a avea șanse mai mari datorită condițiilor legate de proximitatea autostrăzilor și a căii ferate.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. pilu

  marți, 17.09.2019 la 21:59

  Pai asa se poate gasi si la Alba Iulia,pe soseaua de centura (terenurile sunt private) dar vad ca primarul nu s-a pronuntat de loc. S-apoi de unde atata forta de munca, aicea-i baiul.

 2. Abel

  miercuri, 18.09.2019 la 10:05

  La alba iulia nu se face nimic pentru ca foca a zis cu multi ani in urma ca in alba iulia nu-i trebuie industrie doar „turizm”

 3. Ciugud

  miercuri, 18.09.2019 la 11:11

  Ciugud!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia scoate la concurs un post plătit cu peste 12.000 de lei lunar. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

sediu primarie drona

Un post de director executiv rămas vacant în administrația locală din Alba Iulia, plătit lunar cu peste 12.000 de lei, a fost scos la concurs. Persoanele care au studii universitare de licență în domeniul ingineriei civile sau ingineriei instalațiilor, diplomă de master în administrație publică și minim șapte ani de experiență în domeniu pot aplica […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Orban vrea alegeri locale în 14 iunie. ”Pe 31 mai și 7 iunie ar fi o impietate față de creștini”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că 14 iunie este o dată „rezonabilă” pentru alegerile locale. În opinia sa, organizarea acestora pe 31 mai sau pe 7 iunie „ar fi o impietate față de creștini”, fiind Rusaliile. „Primarii m-au întrebat când vor fi organizate alegerile locale și am răspuns că, cel mai probabil, pe 14 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Formularul simplificat al Declarației 230, finalizat de ANAF. Cum se completează

Publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a finalizat și a pus în dezbatere publică formularul simplificat al Declarației 230, pentru direcționarea a până la 3,5% din impozitul pe venit către entitățile non-profit sau unitățile de cult. Potrivit documentației publicate de ANAF, formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care dispun direcționarea unei […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Profesorii vor putea primi până la trei salarii în plus. Care sunt condițiile

Publicat

elevi

Un proiect de lege ce prevede că profesorii care se titularizează în mediul rural beneficiază de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Votul final se va da la Senat. Condiția pentru a primi bani în plus este ca profesorii să rămână […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate