Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Concurenţă neloială pe piaţa medicamentelor. Consiliul Concurenţei a recomandat CNAS să modifice sistemul de decontare

Publicat

Consiliul Concurenţei a recomandat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să modifice sistemul de decontare a medicamentelor acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate, deoarece acesta elimină concurenţa prin preţ. De la 1 septembrie, bolnavii primesc gratuit doar unele medicamente, respectiv cele mai ieftine de pe piaţă.

Potrivit raportului autorităţii naţionale de concurenţă, lansat în dezbatere publică, eliminarea concurenţei prin preţ atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor se realizează în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor.

Motivul pentru care actualul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, s-a grăbit să modifice lista cu medicamente pentru bolnavii cronici e unul foarte simplu – bugetul. Ritli Ladislau susţine că, în ultimii ani, consumul de medicamente pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile disponibile.

Totuşi, din analiza efectuată de Consiliul Concurenţei asupra sectorului distribuţiei de medicamente rezultă că, în privinţa medicamentelor decontate, acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate, atât în anul 2009, cât şi în prezent, prescrierea acestora se face pe baza Denumirii Comune Internaţionale, dar CNAS suportă valoarea integrală a preţului de vânzare cu amănuntul. Astfel, farmaciile nu au niciun stimulent pentru a le comercializa la un preţ mai mic, deşi acestea pot obţine discounturi semnificative de la distribuitorii de medicamente, iar prin practicarea acestui sistem se elimină principala formă de concurenţă cu privire la aceste medicamente, concurenţa prin preţ, atât la nivelul producătorilor, cât şi la nivelul farmaciilor, în detrimentul bugetului alocat programelor naţionale şi, în final, al pacienţilor.

De menţionat, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Alba a epuizat încă din primele zile ale lunii octombrie o treime din fondurile alocate pentru medicamente compensate şi gratuite. Potrivit instituţiei, pentru luna octombrie e acestui an a fost aprobat un fond de 6.500.000 lei pentru medicamente compensate şi gratuite şi niciun leu pentru medicamente compensate 40% pentru pensionarii cu pensii de până la 700 lei lunar.

Consumul înregistrat la data de 11 octombrie a fost de 1.916.150 lei pentru medicamentele compensate şi gratuite şi de 96.580 lei pentru cele compensate cu 40%. Fondul disponibil până la sfârşitul lunii este de 4.583.849 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax