Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concurs de filme pentru liceeni, organizat de Ambasada SUA la București. Care sunt premiile și ce trebuie să faci

Publicat

ambasada sua

Ca parte a campaniei de creștere a responsabilității civice în relație cu Alegerile Prezidențiale din România din 2019, Ambasada S.U.A. lansează o competiție de videoclipuri pe tema „De ce fiecare vot contează”. Competiția a început în data de 13 februarie 2019, iar câștigătorii vor primi camere GoPro, camere digitale și eBook reader.

Lucrând individual sau în echipe de maxim 2 persoane, liceenii români, cu vârste cuprinse între 16-18 ani, sunt invitați să creeze un videoclip de maxim 2 minute pe tema de mai sus și să-l trimită prin intermediul WeTransfer la infobuch@state.gov până la data de 20 martie 2019. Prezentarea video va fi în format .mp4 și va fi însoțită de 2 fișiere în format .srt, care conțin subtitrările în limba engleză și în limba română.

Participanții trebuie să includă în mesajul lor numele complet, adresa de e-mail, numărul de telefon, clasa și liceul, și numele profesorului de limba engleză. Copiii sau orice alți membri ai familiei angajaților Ambasadei S.U.A. nu au voie să participe la concurs.

Un juriu format din diplomați americani și bursieri Fulbright va selecta primele trei videoclipuri. Videoclipurile vor fi evaluate pe baza eficacității în ceea ce privește sensibilizarea cu privire la importanța votului; originalitate și creativitate; și calitatea video.

Ambasada S.U.A. va acorda câștigătorilor locului întâi câte o cameră video GoPro, în timpul unei ceremonii speciale în luna mai 2019. Câștigătorii locurilor 2 și 3 vor primi respectiv câte o cameră digitală și un eBook reader. Videoclipurile celor trei echipe câștigătoare vor fi evidențiate pe site-ul Ambasadei S.U.A. și pe alte platforme online. Toți participanții – studenți și profesori deopotrivă – vor primi certificate de la Ambasada S.U.A. pentru a le recunoaște eforturile.

Creaţi clipuri video cu tema „De ce fiecare vot contează”

În anticiparea Alegerilor Prezidenţiale din România, Ambasada S.U.A. la București invită elevii de liceu, cu vârste cuprinse între 16-18 ani, să participe la un concurs video dedicat creșterii gradului de conștientizare privind participarea civică a tinerilor în România. Pe lânga premiile oferite celor mai bune clipuri video, câstigătorii își pot vedea videoclipurile prezentate pe platformele online ale Ambasadei S.U.A. Tema concursului este „De ce fiecare vot contează„. Căutăm clipuri video creative, atractive, care să exprime cel mai bine tema. Câştigătorii vor fi selectaţi în funcţie de capacitatea filmului de a atrage atenţia asupra importanăei participării la vot a fiecăruia.

Regulament şi informaţii despre concurs

Tema concursului: „De ce fiecare vot contează” – Ca o pregătire a Alegerilor Prezidenţiale din România
Cum puteţi participa
Echipe de cel mult 2 persoane vor realiza un clip video original de cel mult 2 minute despre tema concursului „De ce fiecare vot contează„. Clipurile video mai lungi de 2 minute nu vor fi acceptate. Clipurile video trebuie să fie creaţia originală a echipei şi trebuie să fie filmate în România. Acest concurs se adresează liceeenilor români care locuiesc în România. Odată încărcat un clip video, el este considerat a fi varianta finală şi nu poate fi modificat, editat sau înlocuit. Participarea la acest concurs reprezintă automat acceptarea acestor reguli oficiale ale competiţiei. Fiecare clip video înscris trebuie să fie creaţia originală a echipei. Doar o înscriere de fiecare individ sau echipă va fi acceptată.
Înscrierea:
Clipurile video, în format .mp4, trebuie încărcate pe WeTransfer şi link-urile corespunzătoare trebuie trimise la infobuch@state.gov până pe 20 martie 2019, la ora 23:59. Participanţii vor menţiona numele şi prenumele, adresa de e-mail, numărul de telefon, clasa şi liceul, numele profesorului de limba engleză, în momentul încărcării clipurilor video pe WeTransfer. Clipurile video trebuie însoţite de 2 fişiere .srt conţinând subtitrările în limba engleză şi în limba română.

Condiţii legate de conţinut. Clipurile video înscrise nu pot: 

 • să includă conţinut explicit sau sugestiv sexual sau limbaj nepotrivit despre vreun grup etnic, rasial, de gen, religios, profesional sau de vârstă ori despre persoanele cu dizabilităţi;
 • să promoveze sau să conţină folosirea de alcool, droguri, tutun, arme sau alte activităţi care pot părea nesigure sau periculoase;
 • să promoveze vreo agendă politică, mesaj sau partid;
 • să defăimeze, să reprezinte în mod necorespunzător sau să conţină comentarii denigratoare despre alte persoane, companii sau organizaţii;
 • să includă utilizarea accentuată de mărci, logouri sau însemne comerciale (precum ambalaje sau interioare/exterioare de clădiri) private şi să promoveze vreo marcă sau vreun produs;
 • să conţină informaţii de identificare precum numere de înmatriculare, nume de persoane, adrese de e-mail sau adrese de străzi;
 • să conţină materiale pentru care drepturile de autor sunt deţinute de alte persoane (inclusiv fotografii, sculpturi, picturi sau alte lucrări de artă sau imagini utilizate pe pagini de internet, la televiziune, în filme sau alte medii);
 • să conţină materiale care includ nume, fotografii sau alte indicii care permit identificarea unor persoane în viaţă sau decedate fără acord;
 • să transmită mesaje sau imagini care nu corespund imaginilor pozitive cu care Ambasada S.U.A. la Bucureşti doreşte să se asocieze;
 • să reflecte şi să constituie o încălcare a legii;
 • să prezinte şi să identifice în vreun fel minori fără acordul părintelui sau tutorelui legal al minorului

Eligibilitate

Participanţii trebuie să fie elevi de liceu din România, cu vârste cuprinse între 16-18 ani, lucrând în echipe de maxim 2 persoane.

Perioada de înscriere începe pe 13 februarie 2019 şi se încheie pe 20 martie 2019, la ora 23:59. Echipa care încarcă clipul video va fi considerată participantul la concurs şi va fi singura echipă înscrisă în competiţia pentru premiu.

Copiii angajaţilor Ambasadei S.U.A. nu pot participa la acest concurs.

Selectarea câştigătorilor şi criteriile de jurizare

Toate clipurile video vor fi vizionate de un juriu compus din americani din comunitatea Ambasadei S.U.A. la Bucureşti.Criteriile de jurizare sunt, după cum urmează, în ordinea importanţei: 

 • Eficienţa mesajului;
 • Originalitatea şi creativitatea;
 • Calitatea video.

Sursă: Ambasada SUA

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Cât va crește inflația, cursul euro și numărul de salariați. Prognoza economică, actualizată de Guvern

Publicat

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata inflaţiei de la 9,7% la 12,9%; salariul mediu creşte cu 10,4%, dar în termeni reali scade cu 1,2%; cursul rămâne stabil, la 4,95 lei/euro.

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar.

PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei.

Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%.

Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil.

Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%.

Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB.

Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Numărul mediu de salariaţi ar creşte la 5,175 milioane.

Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 10,4% până la 6.157 lei/lună, iar câştigul net va ajunge la 3.838 lei/lună.

În termeni reali, câştigul mediu salarial va avea un minus de 1,2%.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Încă o medalie de aur pentru David Popovici la Campionatul European de natație. Primul loc în finala de 200 de metri

Publicat

David Popovici a câștigat luni a două medalie de aur de la Campionatul European de Natație de la Roma. Înotătorul de 17 ani s-a impus în finala de la 200 metri liber.

Acesta a câștigat cursa cu timpul de 1,42:97 și a devenit campion european.

El a avut peste două secunde avans față de elvețianul Antonio Djakovic. Pe podium a mai urcat austriacul Felix Auboeck.

În urmă cu două zile, Popovici a câștigat medalia de aur în cursa de 100 de metri. Tot atunci, el a bătut recordul mondial și a devenit cel mai rapid înotător din lume.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Întregalde caută constructor pentru extinderea și modernizarea sediului instituției. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

Primăria comunei Întregalde caută un constructor pentru modernizarea și extinderea sediului instituției. Printr-o investiție de peste 410.000 de lei se urmărește, printre altele, reabilitarea interioară a unor încăperi, realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap și a unei copertine. 

Primăria comunei Întregalde a lansat în 12 august o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a clădirii primăriei. Reamintim faptul că licitația anterioară, lansată în 22 iulie, a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți.

Valoarea totală estimată a investiției este de 419.169,16 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul constă în modernizarea și extinderea sediului Primăriei Întregalde, cu scopul creeri unui cadru plăcut pentru activitățile angajaților unității administrativ teritoriale.

„Scăderea continuă a numărului de locuitori ai comunei este un factor care semnalizează necesitatea unor investiții imediate în creșterea calității vieții locuitorilor, respectiv atragerea turiștilor. O astfel de investiție este și modernizarea și extinderea clădirii primăriei comunei Întregalde, loc care poate servi întâlnirilor locuitorilor, în special al celor mai tineri, dar și un loc de primire a turiștilor, fie că au sosit cu mașinile sau cu bicicletele, care le pot lăsa în siguranță în parcarea propusă, pentru a descoperi pe jos cadrul natural și construit al comunei”, se mai precizează în caietul de sarcini.

Principalele lucrări vizează:

 • asigurarea respectării standardelor de confort, igienă și funcționalitate specifice instituțiilor publice administrative prin modernizare și extindere
 • îmbunătățirea procesului de exploatare în bune condiții a clădirii prin echiparea cu dotări necesare unei bune desfășurări a activității de administrare a teritoriului comunei
 • creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități la serviciile administrative prin realizarea unei rampe pentru accesul persoanelor cu handicap

Astfel, se propune modernizarea și extinderea clădirii Primăriei și reabilitarea interioară a unor încăperi.

Accesul principal la fațada sud-estică a clădirii este alcătuit mai multe trepte care vor fi acoperite de o copertină nou propusă.

În ceea ce privește accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu handicap locomotor, se propune amenajarea unei rampe, respectiv a unei terase de legătură între cele două zone ale clădirii și montarea unei copertine cu structura din stâlpi și grinzi din lemn, care va acoperi terasa propusă.

Proiectul mai vizează înlocuirea pardoselilor, modernizarea finisajelor interioare, modernizarea tâmplăriilor interioare, montarea unui tavan fals din gips-carton și înlocuirea integrală a instalațiilor electrice.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Tichete pentru elevi 2022: când pot fi depuse cereri pentru tichetele sociale de 500 de lei și care sunt condițiile

Publicat

În anul școlar 2022-2023, elevii din familii dezavantajate pot primi tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei.

Cererile pentru aceste tichete se depun la începutul anului școlar.

De aceste tichete pot beneficia copiii din categoriile amintite, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu), potrivit edupedu.ro.

Într-un comunicat al Federației Naționale a Părinților se precizează că, “pentru preșcolari, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.

Pentru elevi (ciclul primar și ciclul gimnazial), cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie 2022″.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.

La ce pot fi folosite tichetele educaționale

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Condiții pentru preșcolari

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Condiții pentru elevi (clasele zero – VIII)

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Prin familie se înțelege:

 • soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
 • bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
 • persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax