Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Buget de 2 milioane de euro pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Autorităţile organizează concurs de idei destinat arhitecţilor

Publicat

„Transilvania Fest” lansează împreună cu Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba un concurs de idei deschis arhitecţilor români pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Clădirea a fost construită în anii ‘30 și a trecut printr-un incendiu în anii ‘90. Autoritățile locale vor aloca pentru punerea in practică a proiectului câștigător un buget de 2 milioane de euro, pentru restaurarea și reconversia spațiului Palatului spre utilizare.

Oraşul Blaj a fost ales în acest an gazdă a ediției a VII-a a „Transilvania Fest”, eveniment ce promovează, prin proiecte de dezvoltare comunitară, tradițiile și cultura din diverse locații ale regiunii transilvănene. Festivalul se va desfășura în ultimul weekend din iulie, în zilele de 29, 30 şi 31. Unul dintre proiectele locale în care s-au implicat organizatorii, împreună cu Primăria Municipiului Blaj și Consiliul Județean Alba este un concurs de arhitectură pentru restaurarea Palatului Cultural, situat în Piaţa 1848 nr.7 din Blaj. Intervenţia urmăreşte selectarea celor mai competente propuneri de idei destinate utilizării ulterioare a clădirii respective pentru activităţi în domeniul culturii, adresate publicului. Clădirea va cuprinde și o zonă de birouri pentru Academia Română şi pentru societăţi culturale din municipiul Blaj.

Se doreşte găsirea unor soluţii valoroase pentru realizarea și refuncționalizarea Palatului Cultural, promovarea valorilor arhitecturii româneşti și invitația la participare activă privind conștientizarea gravelor limitări impuse de legile românești în ceea ce privește atribuirea unui proiect de anvergură prin licitație publică, prin care se impune prețul cel mai scăzut, în detrimentul calității. Palatul Culturii a fost construit în anii ‘30 cu scopul principal de a sprijini și găzdui proiecte culturale, educaţionale şi artistice, fiind inaugurat în 1936 de către Carol al II-lea, rege al României. În anii ’90, din cauza unui incendiu, peste 40% din clădire a fost distrusă, iar aceasta nu a mai fost utilizată ori restaurată, de atunci. În acest sens, „Transilvania Fest”, Primăria Municipiului Blaj și Consiliul Județean Alba invită arhitecţii cu drept de semnătură din România să ofere soluții viabile pentru restaurarea şi reutilizarea Palatului.

Primăria şi Consiliul Judeţean au disponibil un buget de 2 milioane de euro pentru efectuarea lucrărilor presupuse de soluţia câştigătoare. Concurenţii vor avea libertatea de a propune și funcţiuni complementare celor impuse de organizatori. Organizatorii oferă tuturor arhitecților interesați posibilitatea participării la un tur ghidat al clădirii pe data de 17 iunie 2011 (vineri), de la ora 14.00 la ora 15.00. Proiectele trimise vor trebui să respecte data limită de 18 iulie 2011. Printre membrii juriului se numără arhitecții Șerban Sturdza, Adrian Soare, Gabriel Roșca, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar având funcția de membru onorific, cu rol consultativ. Juriul va acorda și premii pentru primii trei arhitecți clasați: premiul întâi – 3.000 euro, premiul doi – 1.500 euro și premiul trei – 500 euro. Documentaţia pusă la dispoziţia concurenţilor este o arhivă electronică: tema de concurs completă, regulamentul de concurs, certificatul de urbanism, extrasul CF, releveul Palatului Cultural, un studiu istoric şi descrierea clădirii, documentaţie fotografică – situaţie actuală şi imagini de arhivă. Arhiva poate fi descărcată online accesând site-urile www.primariablaj.ro sau www.transilvaniafest.com.

Calendarul concursului:

01 iunie 2011 – Lansarea concursului

17 iunie 2011 – Tur ghidat al clădirii (14:00-15:00)

20iunie 2011 – Data limită de primire a întrebărilor legate de concurs / clădire / organizare

30 iunie 2011 – Data limită răspunsurilor la întrebari

18 iulie 2011 (orele 17.00) – Data limită pentru predarea proiectelor/ data poştă

21 iulie (orele 18.00) – Data limită pentru primirea coletelor prin poştă

22-24 iulie  2011 – Jurizarea concursului

26 iulie 2011 – Anunţarea oficială a rezultatelor concursului

30 iulie 2011 – Festivitatea de premiere a proiectelor câştigătoare în incinta Palatului Cultural din Blaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax