Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concurs pentru profesorii și elevii din Apuseni, organizat cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor. Detalii, regulament și premii


Publicat

Administrația Parcului Natural Apuseni organizează, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor 2021 (24 mai), un concurs pentru profesorii și elevii din zonă. Intitulat „Concursul Tinerilor Vizionari”, acesta își propune să formeze viziunea tinerilor ca urmare a dezvoltării înțelegerii și conștientizării relației dintre om și natură din comunitățile locale din care fac parte.

„Administrația Parcului Natural Apuseni (APNA) vă invită să descoperiți atât valorile naturale din vecinătatea comunităților locale din care faceți parte, cât și presiunile antropice asupra acestora. Astfel, sperăm să vă aducem mai aproape de o viziune cat mai sănătoasă pentru zona Parcului Natural Apuseni, respectiv de identificarea rolului vostru în această comunitate.

Voi, noua generație, sunteți nu doar localnici ai parcului, dar faceți parte din generația noilor promotori ai acestuia, generația plină de oportunități, plină de idei și cunoaștere pentru noile schimbări -schimbări în direcția unei dezvoltări responsabile, unei dezvoltări sănătoase atât pentru mediu cât și pentru voi, pentru cei dragi vouă!”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Despre ce este vorba?

O competiție a viziunilor sănătoase a echipelor care descoperă Parcul Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate din zona comunităților locale în care trăiesc, respectiv presiunile asupra acestora.

Concursul se desfășoară în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema „Parcuri – Noua Generație!”, proiect/program inițiat de Federația EUROPARC și pregătit specific local de către Administrația Parcului Natural Apuseni sub titlul Viziunea Tinerei Generații.

Competiția presupune realizarea şi documentarea de către fiecare echipă a unui proiect bazat pe cel puțin 5 activități de explorare, descoperire și învățare, desfăşurat în interiorul și în afara clasei (în pădure, în gradină, pe câmp, în lunca râului, în sat, în comunitate). Însoțiți de profesorul coordonator, elevii vor cerceta și vor conștientiza legătura dintre activitățile umane și natură. Cele mai sănătoase, îndrăznețe și mai creative viziuni/planuri vor fi premiate.

Ce trebuie să faceți?

Toate clasele care doresc să participe la activități și să intre în competiție se vor înscrie cu ajutorul unu profesor coordonator prin completarea formularul online disponibil aici începând cu 17 mai 2021.

Activitățile propuse de către APNA vor fi transmise profesorului coordonator la o zi după încheierea perioadei de înscriere.

În urma parcurgerii activităților primite de la APNA, echipele doritoare să intre în competiția pentru excursia de două zile sau celelalte premii vor realiza un proiect de viziune a Parcului Natural Apuseni.

Cunoștințele și abilitățile exersate în cadrul acestor activități vor fi un sprijin pentru realizarea proiectelor finale. Activitățile completate, respectiv proiectul final, se vor încărca în albumul online al clasei, pus la dispoziția profesorului coordonator de către APNA. Prezentarea proiectului final trebuie să fie trimisă inclusiv către APNA la adresa timeaizsak@parcapuseni.ro, pentru a fi evaluată de către juriu (conform calendarului de mai jos).

Din prezentare nu trebuie să lipsească următoarele detalii:

 • Școala
 • Clasa
 • Numele echipei
 • Numele elevilor membrii ai echipei, respectiv rolul acestora în elaborarea și documentarea proiectului
 • Datele de contact ale profesorului coordonator
 • Descrierea viziunii voastre asupra zonei Parcului Natural Apuseni
 • Problemele/Presiunile identificate în prezent pe teritoriul Parcului Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate administrate
 • Soluții propuse pentru problemele/presiunile identificate
 • Perioada pentru care se propun soluțiile menționate
 • Rolul membrilor echipei în această viziune, ca parte a comunității locale
 • Rolul Administrației Parcului Natural Apuseni în această viziune
 • Rolul altor persoane, instituții, organizații, etc în această viziune, dacă este cazul.

Pentru prezentare pot fi folosite instrumente audio, video, fotografii, descrieri narative sau alte forme creative alese de către participanți. Materialele audio-video vor fi de maxim 15 minute, descrierile narative de maxim 5 pagini A4.

Observație: un profesor coordonator se poate înscrie în concurs cu maxim două clase.

Cine se poate înscrie?

Se pot înscrie la concurs clase întregi de elevi din ciclul gimnazial (V-VII), împreună cu un profesor coordonator.

Școlile eligibile pentru înscriere sunt:

 • Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa
 • Școala Gimnazială Nr. 2 Chișcău
 • Școala Gimnazială Nr. 1 Budureasa
 • Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani
 • Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet
 • Școala Gimnazială Nr. 1 Buntești
 • Școala Gimnazială Nr. 2 Poieni
 • Școala Gimnazială Răchițele
 • Școala Gimnazială Săcuieu
 • Școala Gimnazială Rogojel
 • Școala Gimnazială “Aurel Munteanu” Valea Drăganului
 • Școala Gimnazială “Avram Iancu” Beliș
 • Școala Gimnazială Râșca
 • Școala Gimnazială Pelaghia Roșu Mărișel
 • Școala Gimnazială Călățele
 • Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni
 • Liceul Tehnologic Țara Moților Albac
 • Școala Generală “Emil Racoviță” Gârda de Sus
 • Școala Gimnazială Ghețari
 • Școala Gimnazială Scărișoara
 • Școala Generală “Horea” Horea
 • Școala Gimnazială Mătișești

Premiile

Prima echipă clasată va participa gratuit la o excursie de vară de 2 zile (8-9 iulie 2021) în zona Parcului Natural Apuseni, respectiv vor beneficia de premii oferite de către APNA și partenerii proiectului. Cazarea copiilor și a coordonatorului se va face la cort cu respectarea normelor anti COVID.

Următoarele 2 echipe clasate vor beneficia de excursii de o zi, respectiv de premii oferite de către APNA, respectiv partenerii proiectului.

Criterii de evaluare a proiectelor

În evaluarea proiectelor juriul va acorda puncte atât pentru cele 5 activități propuse, cât și pentru proiectul final de viziune. Criteriile de evaluare detaliate se vor transmite echipelor odată cu activitățile. Accentul va fi pus pe cunoaștere, creativitate, muncă în echipă, relevanță. Fiecare echipa va trebui să realizeze emblema și sloganul echipei.

Etapele concursului

Pasul 1 – Înscrierea echipelor online

17 mai- 23 mai 2021 – înscrierea echipelor folosind formularul electronic de aici (disponibil începând cu 17 mai 2021)

Pasul 2 – Participarea echipelor înscrise la conferința de lansare a concursului din 24 mai 2021, cu ocazia celebrării Zilei Europene a Parcurilor

Pasul 3 – Realizarea celor cinci activități, cu fiecare echipă înscrisă, realizarea proiectelor de către echipele înscrise și încărcarea acestora în albumul online al clasei în perioada 24 mai – 21 iunie 2021

Pasul 4 – Jurizarea proiectelor și desemnarea câștigătorilor

21 iunie – 25 iunie 2021 – evaluarea proiectelor de către juriu

26 iunie – anunțarea câștigătorilor

Pasul 5 – Organizare excursii în natură

8 – 9 iulie 2021 – excursie gratuită de două zile pentru echipa câștigătoare

15 septembrie – 15 noiembrie 2021 – excursiile în natură pentru următoarele 2 echipe câștigătoareDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo 13 iunie 2021: COD GALBEN de precipitații abundente și instabilitate atmosferică accentuată până la ora 10,00

Publicat

ANM a emis o nouă avertizare meteo COD GALBEN pentru mai multe județe din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și partea nordică a Moldovei.

Avertizarea este valabilă duminică 13 iunie de la ora 02,00 până dimineața la ora 10,00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de precipitații.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Citește și VIDEO: Furtuna a făcut ravagii la Tăuți, în comuna Meteș. Grindina a acoperit grădinile și curțile localnicilor

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Informare meteo 13 iunie 2021 : Vreme rea la munte până la ora 23,00

Tot pentru duminică 13 iunie 2021 meteorologii au emis și o INFORMARE METEO de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru zonele de munte și jumătatea de est a României. 

Intervalul de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 15 iunie, ora 23:00

      În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate