Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concursul național „Alege! Este dreptul tău”, organizat cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor. REZULTATELE fazei județene în Alba


Publicat

opc albaAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor marchează Ziua mondială a drepturilor consumatorilor printr-o serie de evenimente organizate cu scopul de a readuce în atenţia publică importanţa cunoaşterii drepturilor de consumator. În acest an, Concursul național „Alege! Este dreptul tău”, având scop educarea și conștientizarea tânărului consumator asupra drepturilor și intereselor sale legitime, a ajuns la ediția a XVI-a. Faza județeană a acestui concurs, în județul Alba, a fost organizat de către Inspectoratul Școlar Județean prin Palatul Copiilor Alba Iulia și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba, în preajma zilei de 15 martie.

În 15 martie 1962, John Fitzgerald Kennedy, preşedinte al Statelor Unite ale Americii, rostea în Congres un mesaj legat de drepturile consumatorilor, susţinând existenţa a patru drepturi fundamentale ale acestora: dreptul la securitate, la informare, dreptul de a fi ascultat şi de a alege liber produse şi servicii. Acest moment este punctul de referinţă al istoriei formelor organizate de protecţie a consumatorilor.

Concursul național „Alege! Este dreptul tău” având scop educarea și conștientizarea tânărului consumator asupra drepturilor și intereselor sale legitime, organizat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, a ajuns la ediția a XVI –a. Concursul a fost gândit cu scopul de a forma generații de consumatori conștiente de drepturile lor legitime. În momentul în care tinerii învață despre drepturile lor în calitate de consumatori, ei vor ști să aleagă dintre produsele și serviciile de pe piață pe cele care corespund cel mai bine intereselor lor. Totodată ei vor ști să sesizeze abuzurile operatorului economic și vor ști să ceară calitate, refuzând să cumpere produse necorespunzătoare sau neetichetate corect.

Faza județeană a acestui concurs, în județul Alba, a fost organizat și anul acesta de către Inspectoratul Școlar Județean prin Palatul Copiilor Alba Iulia (director prof. dr. Dumitru Mălin) și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba (comisar șef adjunct Nistor Emanoil Crăciun Emil), în preajma zilei de 15 martie.

Tema concursului din acest an este „Comerțul online” și s-a adresat elevilor din clasele I-XI, împărțiți pe categorii de vârstă, astfel: clasele I-III și IV-VI cu proba de desene, clasele VII-VIII cu creație grafică și clasele IX-XI test grilă și eseu. Juriul a fost format din prof . Dumitru Mălin, prof. Bucur Monica, prof Teodora Mălin, prof. Homănă Manuela (de la Palatul Copiilor Alba Iulia), prof Lodroman Codruța –Inspectoratul Școlar Județean Alba, comisar Albu Maria Nicoleta (Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba), și reprezentanți din mediul de afaceri și mass media.

Au participat elevi din județul Alba iar câștigătorii sunt, pe categorii de vârstă:

Proba de desene: Ioana Bucur – locul I (cls I), Daria Hulea – locul II, Bianca Băla – locul III, Maria Petric – mențiune (toți de la Școala Gimnazială Vasile Goldiș Alba Iulia), Daria Tudorașcu –locul I (Școala Gimnazială Vasile Goldiș Alba Iulia), Miruna Lisa Maria Sitaru –locul II (Școala Gimnazială Singidava Cugir), Andreea Mureșan –locul III (Școala Gimnazială Vasile Goldiș Alba Iulia).

Proba de creație grafică: Emanuela Hăprian –locul I și Giulia Geanina Levai –Locul II (ambele de la Școala Gimnazială Singidava Cugir); Florina Denisa Ranca –locul III și Andreea Nicoleta Simon –mențiune (ambele de la Colegiul Național Titu Maiorescu din Aiud)

Proba test grilă și eseu cu tema ”Achiziții online”: Paula Olar –locul I și Georgiana Corina Grozav –locul II (ambele de la Liceul Teoretic Petru Maior din Ocna Mureș), Daniela Sorana Tîrț –locul III (Colegiul Național Titu Maiorescu din Aiud) și Darius Lupuțiu –mențiue (Colegiul Tehnic I. D. Lăzărescu Cugir).

Elevii au primit diplome și premii, după caz. Bibliografia pentru tema de anul acesta a fost compusă din Legea nr. 363 din 21 decembrie 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, Legea nr. 449 din 12 noiembrie 2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniștii.

Reprezentanții OJPC Alba reamintesc că desenele și creația grafică câștigătoare a fiecărei categorii de vârstă participă la faza națională iar elevii câștigători (locul I și II) din categoria IX-XI participă la faza națională a concursului „Alege!Este dreptul tău” ce se va desfășura în tabăra Delfin –Năvodari în perioada 27 iunie – 1 iulie.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Transalpina, locul din care încă nu a plecat iarna. Stratul de zăpadă ajunge la 1 metru, pe marginea drumului

Publicat

Transalpina, șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, este locul în care încă nu a venit primăvara. Stratul de zăpadă este încă destul de mare, chiar și în zona drumului. 

Deși drumul este curățat, pe margini, zăpada atinge aproximativ un metru. Rudolf Hanzelik a postat pe contul său de Facebook o serie de fotografii pe care le-a realizat la sfârșitul săptămânii trecute, după o vizită cu motocicleta în zonă. De asemenea a realizat și un video.

Transalpina, sau DN 67C este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.

Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județul Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă, Florin Roman, liderul deputaților PNL: PSD nu rupe frăția cu infractorii

Publicat

”În calitate de lider al deputaților PNL, am solicitat azi la Comitetul liderilor suplimentarea ordinii de zi cu o serie de proiecte de legi, inițiate de PSD, ținute în sertarele Comisiei juridice, toate în favoarea infractorilor, a celor certați cu legea, și în defavoarea justiției.

Cine crede ca PSD s-a reformat odată cu plecarea lui Liviu Dragnea, se înșeală. Parlamentarii PSD sunt aceeași deputați și senatori care au acces în legislativ din pixul lui Liviu Dragnea.

Proiectele PSD propun printre altele:

scoaterea de sub incidența penală a infracțiunilor de serviciu și corupție a senatorilor și deputatilor;

scăderea pedepselor cu închisoare prin modificarea sporurilor de pedeapsa;

închisoare la domiciliu in faza de arest preventiv pentru majoritatea infracțiunilor și îngrădirea drastică a situațiilor în care judecătorul poate decide arestarea preventivă;

timorarea judecătorilor și procurorilor;

grațierea unor pedepse și reincriminarea insultei și calomniei.

Sunt doar câteva din bombele plasate la Comisia juridică de PSD, care refuza sistematic sa rupa frăția cu infractorii, după ce au eliberat prin recursul compensatoriu mii de criminali, violatori și tâlhari.

PSD și aliații săi de conjunctura, Pro România și UDMR au votat împotriva suplimentării ordinii de zi, semn ca PSD și PSD maghiar, nu doresc oprirea macelaririi legilor justiției.

Am obținut totuși discutarea lor la Comisia juridică a Camerei Deputatilor, unde PNL va vota pentru rapoarte de respingere, iar apoi le vom aduce la plen, unde vom forța PSD sa rupa frăția cu corupții, violatorii și tâlharii!” , a declarat Florin Roman, într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE LICEU 2020: CALENDARUL oficial, publicat de minister. Înscrieri din 2 iunie, repartizarea computerizată, în 10 iulie

Publicat

elevi liceu

Ministerul Educației a anunțat luni calendarul oficial, actualizat, pentru admiterea la liceu 2020.

Înscrierile pentru probele de aptitudini se fac în perioada 2-5 iunie, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

”În contextul epidemiologic actual, ședințele/acțiunile de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare, precum și cele pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora pot fi organizate în unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare–telefon, e-mail, videoconferință. Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se va face computerizat, într-o sesiune distinctă.

Media de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la examenul de evaluarea națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

În data de 27 mai 2020, prima zi din noul calendar de admitere, se afișează oferta de școlarizare/de formare profesională, concretizată în profiluri, domenii și calificări profesionale pentru învățământul liceal, filiera tehnologică.

Înscrierea pentru probele de aptitudini se va realiza în perioada 2-5 iunie”, a anunțat ministerul.

Potrivit sursei citate, completarea opțiunilor în fișele de înscriere, de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, se va realiza în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.

Vezi CALENDARUL complet al admiterii în învățământul liceal de stat AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Transportatorii de marfă și persoane, verificați de polițiștii din Alba. Peste 100 de șoferi au fost sancționați

Publicat

politie

Poliţiştii rutieri din judeţul Alba au verificat 284 de autovehicule destinate transportului marfă și celui public de persoane. Pentru abateri constatate au aplicat 111 amenzi.

Potrivit IPJ Alba, în perioada 20 – 21 mai 2020, poliţiştii rutieri din judeţul Alba au acţionat pentru reducerea accidentelor produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane şi conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Astfel, în cele două zile au fost verificate 284 de autovehicule de transport marfă și persoane și au fost sancţionaţi 111 conducători de asemenea vehicule.

Cele mai multe sancțiuni (105) au fost aplicate la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Doi conducători auto au fost amendați pentru nerespectarea timpilor de odihnă, conform OG 37 din 2007, iar două pentru nerespectarea prevederile H.G. 69 din 2012 privind transportul rutier.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate