Eveniment
FOTO: Concursul Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur”. Sunt prezentate peste 180 de probe de la producători din ţară şi străinătate

A V-a ediţie a Concursului Naţional de Vinuri „Strugurele de Aur” se desfăşoară în acest an, în intervalul 5-6 septembrie, în Alba Iulia. Evenimentul marchează cel mai important moment din calendarul viticol, culesul viilor.
În deschiderea concursului, gazdele evenimentului au organizat o conferinţă de presă la care au participat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Viniviticole (ONIV), Petre Mocanu şi preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Dan Boboc.
Dan Boboc a felicitat Ardealul pentru organizarea acestei manifestări, care are ca obiectiv promovarea vinului de calitate şi a producătorilor din România şi şi-a manifestat intenţia de a transforma concursul, începând cu anul viitor, într-un eveniment public: „Am propus, de la anul, să facem această manifestare deschisă, într-o sală cu o scenă, unde spectatorii vor putea degusta vinurile înscrise în concurs”, a declarat Dan Boboc.
La rândul lui, Petre Mocanu a explicat ce înseamnă de fapt acest concurs: „Dorim să facem o reprezentare a tuturor producătorilor de vin din România, a comercianţilor, prin care să avem o poziţie echidistantă faţă de aceştia şi să îi susţinem în faţa autorităţilor din ţară. Aşa cum bine ştiţi, dintotdeauna, la baza marilor creaţii a stat vinul”.
Rezultatele concursului vor fi prezentate miercuri.
Pe durata celor două zile de concurs sunt prezentate peste 180 de probe de la producători din toate zonele viticole ale ţării, precum şi din străinătate. Concursul este structurat pe două secţiuni: vinuri liniştite şi vinuri efervescente. În ceea ce priveşte vinurile liniştite, acestea sunt împărţite, deasemenea, în vinuri albe, rose, roşii, dar, şi în funcţie de conţinutul de zahăr, în seci, demiseci, dulci şi demidulci.
Probele au fost secretizate şi codificate cu 2 zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare este cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului, cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor fiind de maxim jumătate din numărul de probe înscrise.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News