Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Concursul pentru directori de școli, în 27 iulie: Test de verificare a abilităților cognitive, competențe digitale la interviu

Publicat

Concursul pentru posturile de directori de școli va include testare cu întrebări scurte pentru verificarea abilităților cognitive, iar la interviu vor fi analizate, printre altele, competențele digitale ale candidaților.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut noi precizări despre concurs.

Proba scrisă va fi în 27 iulie, iar interviul în intervalul septembrie-octombrie 2021.

Proba scrisă este eliminatorie, la interviu se pot prezenta doar cei care reușesc să ia peste nota 7 (șapte).

Metodologia de examen cu regulile concursului și tematica pe care trebuie să o pregătească viitorii candidați trebuie să fie publicate cu două luni înainte, deci până pe 27 mai.

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că mandatele tuturor directorilor din școlile din România expiră pe data de 5 august 2021. Anul școlar 2021-2022 va fi început, cel mai probabil, de vechii directori sau de alții numiți de inspectorate.

”Subiectele vor fi concepute de către experți în științele educației. Nu știu nici eu ce conțin și nici n-o să le cunosc până cu o jumătate de oră înainte de debutul examenului. Și dacă nu o să le știu eu, nu o să le știe nimeni. Metodologia va fi publicată, vor fi întrebări scurte cu răspunsuri scurte. Pentru asigurarea relevanței, în niciun caz nu ne propunem să verificăm în ce măsură candidații cunosc fiecare articol cu semnele de punctuație aferente dintr-o lege. Vor fi întrebări logice, vor fi întrebări legate de realitățile din sistemul de educație alături de întrebări care vor verifica abilitățile cognitive ale candidaților

Este nevoie de verificare abilităților digitale, dar acest lucru se va face pe perioada celei de-a doua probe, etapa de interviu, în care candidatul, în fața unei comisii formate cel mai probabil din 5 persoane vă putea să-și demonstreze și abilitățile digitale”, a spus Cîmpeanu, în emisiunea Viitor cu clasă de la stirileprotv.ro, potrivit edupedu.ro.

Ministrul Educației a spus că „cel mai probabil”, comisia de interviu va fi formată din cinci persoane, iar una dintre acele persoane ar vrea să fie specialiști în resurse umane din companii sau rectori, decani și prodecani.

”Pot doar să vă prezint o ipoteză: două cadre didactice din interiorul școlii în care candidatul dorește să fie director, alese probabil prin vot secret de către cadrele didactice titulare din acea școală, la care se adaugă un reprezentant al inspectoratului școlar județean pentru că, în conformitate cu legea, inspectoratele școlare județene organizează aceste concursuri pentru ocuparea postului de director. Pentru că avem o relație complexă, insuficient clarificată între Ministerul Educației, inspectorate, autorități locale și școli vom avea și al patrulea reprezentant, cel al autorităților locale.

Cel de-al cincilea reprezentant doresc foarte mult să fie un reprezentant al unor firme cu puternice departamente de HR. De asemenea, atunci când nu vom găsi acești specialiști în resurse umane, să apelăm la sprijinul universităților pentru a desemna membrii comisiilor de concurs dintre cei cu abilități manageriale demonstrate, mai exact dintre aceia care au exercitat deja funcția de rector, prorector sau decan”, a mai spus ministrul.

Ministrul Cîmpeanu a mai spus că pentru proba de interviu este nevoie de circa două luni de zile pentru evaluarea tuturor candidaților.

Reamintim că este în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se abrogă articolul din Legea Educației Naționale care prevedea existența și funcționarea Corpului național al experților în management educațional. În prezent oricine vrea să ocupe o funcție de conducere în inspectoratele școlare județene, casele corpului didactic sau școli trebuie să fie înscris în acest organism.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarat încă din 23 aprilie că nu va exista o condiție de apartenență la corpul experților pentru candidați.

surse: edupedu.ro, stirileprotv.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax