Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CONCURSUL pentru funcţiile de directori de şcoli. LISTA posturilor din ALBA şi REACŢII după anunţarea metodologiei de către minister

Publicat

sediu ISJ Alba

isj alba2După ce Ministerul Educaţiei a anunţat metodologia pentru organizarea concursului pentru funcţiile de directori de şcoli, au apărut şi primele reacţii din partea cadrelor didactice. Una dintre sesizările către minister se referă la datele de concurs, care ar putea afecta activitatea curentă a şcolilor. Înscrierileau început de marţi, 13 septembrie. IŞJ Alba a pus la dispoziţie şi lista posturilor de la şcoli, licee, colegii, grădiniţe sau centre eduacţionale din judeţ, scoase la concurs: 134 funcţii de directori şi 54 de directori adjuncţi.

De marţi, 13 septembrie, cei care doresc să-şi păstreze posturile de directori de şcoli sau profesorii care vor să obţină această funcţie se pot înscrie la concursul naţional organizat de Ministerul Educaţiei.

Conform deciziei Ministerului Educaţiei, dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie – 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul inspectoratului școlar județean (în cazul judeţului Alba, AICI).

Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie.

Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului – validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister – este programată în data de 16 decembrie 2016.

Informaţii suplimentare pentru profesorii din judeţul Alba, la nr. de telefon 0258-817.255, de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.

IŞJ Alba a publicat şi lista posturilor de directori sau directori adjuncţi de şcoli, licee, colegii, grădiniţe sau centre de educaţie, scoase la concurs. AICI, lista.

Se pot înscrie la concurs candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– au absolvit cu diplomă de licență/absolvire studii universitare, respectiv, în cazul concursului de ocupare a funcției de director în grădinițe sau de director adjunct din unități de învățământ, studii universitare pedagogice/de institutori ori au absolvit cu diplomă de licență/absolvire studii universitare;

– fac parte din Corpul național de experți în management educaţional;

– sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au cel puțin gradul didactic II sau titlul științific de doctor în domeniul în care își desfășoară activitatea;

– dovedesc calități profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativele „Foarte bine”, primite în ultimii 4 ani școlari lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/ funcții de specialitate specifice Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, indiferent de perioada în care și-au desfășurat activitatea;

– nu au fost sancționaţi disciplinar în ultimii 4 ani școlari anteriori anului desfășurării concursului, lucrați efectiv la catedră, în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități de învățământ/inspectorate școlare/casele corpului didactic/Palatul Național al Copiilor/Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice ori în funcții de îndrumare și control din inspectorate școlare/funcții de specialitate specifice în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, indiferent de perioada în care și-au desfășurat activitatea;

– nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;

– sunt apţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției;

– nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.

AICI, condiţii pentru unităţile cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale.

Director de colegiu: termenele din calendarul concursului pot afecta activitatea curentă a şcolilor

După publicarea metodologiei de concurs, au apărut şi primele reacţii. Un director de colegiu susţine, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, că termenele din calendarul concursului pot afecta activitatea curentă a şcolilor şi că măsurile Ministerului nu dispun de logistica necesară. Mai mult, directorul intenţionează să acţioneze pe cale legală împotriva ministerului, considerând organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director un abuz.

„Termenele reprezintă o foarte mare problemă: într-o lună, 12 septembrie- 12 octombrie, faci dosar (acte, legalizări, medicina muncii etc.), îl încarci pe site, revizuiești PDI (că de existența PAS pentru învățămantul profesional și tehnic nu a auzit Ministerul), realizezi scrisoare de intenție, realizezi plan de măsuri, conduci școală și înveți temeinic și bibliografia care, numai pentru a fi citită, îți ia 2 săptămâni! Pentru aplicarea noului ROFUIP a fost necesar să treacă o lună de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial”, spune directorul Florentina Gașpar, pentru evz.ro.

Alte detalii din scrisoarea deschisă adresată ministrului, potrivit sursei citate:

“1. Din momentul publicării în Monitorul Oficial și până în momentul în care ordinul poate fi aplicat trebuie să treacă 30 zile! Așa că abia în 9 octombrie se poate demara organizarea concursului;

2. Din momentul anunțării concursului (9 octombrie) și până în momentul susținerii acestuia trebuie să mai treacă 30 de zile, deci prima probă poate fi organizată în 9 noiembrie!

3. Conform Articolului 24, nu mai pot continua ca directori cei care sunt în funcție și nu se prezintă la concurs! Prezentarea la concurs este un drept și nu o obligație, deci, în acest punct metodologia devine abuzivă! Și dumneavoastră, după această logică, ar trebui să nu aveți posibilitatea să vă suspendați din funcția de Rector cât sunteți ministru și nici să nu vă mai puteți întoarce pe funcția de Rector după încheierea mandatului de ministru!

4. Organizați concursul în același timp și pentru directori și pentru directori adjuncți, fără logistică necesară, cu același tip de comisie și la grădinițe și la școli generale și la licee, și în urban și în rural, adică bulversați total sistemul!

5. Grădinițele, conform legii, au în consiliul de administrație un singur reprezentant al Consililului Local, cum ar putea desemna 2 reprezentanți ai acestui organism și cu ce drept, o instituție (grădinița, de exemplu) desemnează reprezentații unei alte structuri – Consiliul Local? Cum ar putea Ministerul Educației să desemneze reprezentanții Parlamentului în Comisia de dialog social, de exemplu…”

Directorul colegiului anunță în scrisoare că va acționa pe cale legală Ministerul Educației, considerând organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director un abuz: „Ultimul și cel mai important lucru este că întotdeauna subiectele pentru aceste tipuri de examene au fost făcute să nu poți promova, rezultatele nu s-au încadrat niciodată în curba lui Gauss! De altfel, doar să citești bibliografia îți ia 2 săptămâni, dar să o și înveți serios pentru examen. Eu sunt convinsă că se vor găsi, ca de fiecare dată, posibilități pentru cei care trebuie să promoveze proba on-line, să aibă la dispoziție subiectele înainte de desfășurarea acestei probe”.

Şi profesori şi directori de şcoli din judeţul Alba susţin aceste opinii, luând poziţie pe reţeaua de socializare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax