Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax