Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Condamnare la Judecătoria Sebeș pentru mafia lemnului: Peste 700 de copaci tăiați ilegal. Prejudiciu uriaș și fals în acte

Publicat

O condamnare în primă instanță a avut loc, la Judecătoria Sebeș, într-un caz de tăieri ilegale de lemn. Peste 700 de arbori au fost tăiați ilegal, în doi ani, au concluzionat magistrații. Condamnarea a venit în data de 5 ianuarie 2024. 

De asemenea, prejudiciul cauzat de tăieri a fost unul uriaș, în valoare de 463.295,55 lei. Mai exact un volum total de 683,44 m3.

Tăierile au avut loc în perioada, 2018-2020, pe raza Ocolului Silvic Voineasa. În motivarea instanței, disponibilă pe site-ul CSM este detaliat ce s-a întâmplat.

Legatura cu Alba

Cazul a ajuns în atenția procurorilor din Alba după ce au fost descoperite mai multe avize false de lemn, la o companie din județ. Mai exact 54 de avize false au fost descoperite la un depozit de lemn.

Atunci aceștia au mers pe fir și au descoperit de unde provenea lemnul tăiat.

În urma anchetei a fost descoperit un coordonator al echipelor de tăietori, care a devenit suspect. Din suspect a devenit inculpat. Pus în fața probelor acesta a recunoscut faptele și pentru o pedeapsă mai mică a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Acesta a fost judecat pentru instigare la tăiere ilegală de arbori, instigare la furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Instigare la tăiere ilegală de arbori

Pentru instigarea la tăierea ilegală de arbori, procuorii au probat următoarele fapte:

”În calitate de coordonator al echipelor de exploatare forestieră a determinat lucrătorii să taie fără drept 725 arbori din fondul forestier național, din specia molid și brad, fără a fi marcați de personalul silvic, cu un volum total de 683,44 m3, fiind produs un prejudiciu în cuantum de 463.295,55 lei, ce este de 2.824,97 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior”.

Fals în acte

Apoi lemnul tăiat ilegal a fost trecut în acte, dar în fals.

”a întocmit în fals 101 avize de însoțire primare/secundare, cu conținut necorespunzător sub aspectul cantităților de material lemnos transportate de la depozitul  din Obârșia Lotrului, la diverși clienți, și de la locul de recoltare”, au notat magistrații.

Pedeapsa primită

Pentru toate faptele, bărbatul a fost condamnat la un total de 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, și muncă în folosul comunității.

Acțiunea civilă prin care se cer pagube a fost nesoluționată de Judecătoria Sebeș. Cel mai probabil va fi deschis un alt dosar pentru acest fapt.

Momentan decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Emil

    sâmbătă, 06.01.2024 at 21:52

    nu mai publicați știri din acestea fac rău și enervează când vezi că un inculpat condamnat la 3 ani de închisoare ia cu suspendare asta nu e justiție toți vor ști că prima oara și mai apoi a doua nu vorface pușcărie deci liber la furat dar dacă vreți trafic dați știri din acestea

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax