Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, Silviu Bian se află încă în libertate. După 12 termene, instanța nu are o soluție definitivă


Publicat

Condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, fostul șef al ANOFM, Siviu Bian, se află încă în libertate, așteptând de aproape un an o sentință definitivă în dosarul de corupție în care este inculpat. Decizia Tribunalului București a fost atacată la Curtea de Apel București, dar din septembrie 2012 și până în prezent cauza a fost amânată de 12 ori. În 25 mai, Bian se va prezenta din nou în fața magistraților.

Dosarul de mită în care este judecat fostul șef ANOFM, dar și ceilalți doi subordonați ai lui Bian, Ristea Cristache și Alexandra Maria Țichindelean a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București în 14 septembrie 2012, dar nici până acum magistrații nu au reușit să de-a o soluție definitivă. Pronunțarea a fost amânată la fiecare termen pentru pregătirea apărării inculpaților, îndreptare de erori materiale și, în final, pentru administrare de noi probe la dosar, iar în tot acest timp Silviu Bian se află în libertate, având doar interdicția de a părăsi țara.

Următorul termen este programat pentru 25 mai, când ar urma să fie audiați alți martori.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată și de ceilalți doi inculpați din dosar, Cristache Ristea și Alexandra Maria Țichindelean, ambii foști subordonați ai lui Bian, care au fost condamnați la 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită, respectiv 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.

Culisele dosarului lui Silviu Bian

Silviu Bian a fost trimis în judecată în 9 noiembrie 2011, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurorii anticorupţie de luare de mită, în formă continuată. Acesta a stat în arest până în 7 februarie 2012, când a fost pus în libertate în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti. Acesta a recunoscut în faţa instanţei că a primit două tranşe de bani, în septembrie şi în octombrie 2011, de la Cristache Ristea, dar a precizat că sumele nu reprezentau o mită sau un folos necuvenit, ci “ajutor pentru campania electorală proprie”.

Procurorii anticorupţie l-au acuzat pe Silviu Bian că, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 de lei, echivalentul a aproximativ 250.574 de euro, şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul a două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene, pentru a vira 25 la sută din costul acestora, reprezentând cofinanţarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Funcţionarii respectivi, au arătat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei, făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte, iar refuzul lui Bian de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Banii i-au fost daţi lui Bian de directorul executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor, au precizat procurorii.

Din suma totală pretinsă, în 15 octombrie 2011, Bian a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea, 82.000 de lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie. Procurorii anticorupţie au organizat atunci o acţiune în urma căreia l-au prins pe Bian în flagrant delict în timp ce primea banii.

Procurorii anticorupţie mai arată că Alexandra Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul celor două proiecte 10.000 de lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea comercială pentru a o favoriza în situaţia unor controale ulterioare.

Siviu Bian va avea de restituit contravaloarea mitei primite. Este vorba de suma de 250.000 de euro pe care acesta i-ar fi primit și pentru care procurorii au procedat la acuzarea lui. Fostul șef al ANOFM, funcție echivalentă cu cea de secretar de stat a declarat în instanță că strângea bani pentru campania electorală.  Bian ar fi avut intenția să candideze pentru o funcție de senator.

Vezi aici motivarea judecătorilor Tribunalului București care au dispus condamnarea lui Silviu Bian.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. Un european

  marți, 21.05.2013 at 10:37

  Nu mai puteti sa dormiti noaptea ca acest om este liber.in orice proces se amana pentru ca oameni tin la libertatea si familia lor

 2. phoenix

  marți, 21.05.2013 at 10:51

  o sa ii plimbe si lui dosarul la rejudecare, o sa o tot lungeasca, si pana lumea uita de el or sa ii dea o suspendare sau poate o sa se prescrie…..

 3. Ovidiu

  marți, 21.05.2013 at 18:14

  Ce putem spune? TRAIM IN ROMANIA. Tara noastra. Justitia rezista.

 4. UnuAltu

  miercuri, 22.05.2013 at 19:33

  Pedeapsa maxima pentru luare de mita este inchisoarea cu suspendare? Trebuie sa ma reprofilez urgent. Vreau si eu vila mea!

 5. Ciocan

  joi, 23.05.2013 at 20:37

  Sa ii ia la puscarie si pe cei cu care fura bani si acuma chipurile a luat mita de la ei. Pe naiba, erau mina in mina si luau bani din proiecte. MInistra muncii de ce nu a facut nimica, de ce nu a oprit furtul de la proiectele alea care se realizeaza si acuma, Adica de acolo se fura in continuare. De ce presedinta de acuma lucreaza cu aceiasi oameni furaciosi ai lui Bianu? POate pentru ca face ce facea si Bianu. Umbla vorba prin sat ca fostii consilieri ai lui bianu cu care fura bani din proiecte sint acumaconsilierii lui Barbu, mama secretarei lui Dragnea. O are se aduna bani pentru campania lui bianu sau a ei ? Cine ii da bani pentru mincare si distractie? DNA ul de ce nu se sesizeaza???????

 6. Ovidiu

  joi, 18.12.2014 at 09:32

  Ce se mai aude cu acest domn? Mai stie cineva? A facut inchisoare sau este condamnat cu suspendare? Urmareste cineva acest proces? Cum este posibil sa amani un proces de 25 de ori, când ai dovezi clare?! România lucrului bine spăguit. Rusine!!!

  • moderatorul de serviciu

   joi, 18.12.2014 at 11:12

   @Ovidiu. Este la penitenciar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Menţinerea în activitate a personalului angajat fără concurs în perioada stării de urgenţă, pe ordinea de zi a Guvernului

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, prin ordonanţă de urgenţă, menţinerea în activitate, peste termenul pentru care a fost încadrat, a personalului angajat fără concurs în perioada stării de urgenţă din instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Ministerului Sănătăţii şi unităţilor subordonate, unităţilor sanitare şi serviciilor de asistenţă socială în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

„În concret, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă se propune ca personalul din instituţiile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, din Ministerul Sănătăţii şi unităţile subordonate, din unităţile sanitare şi din serviciile de asistenţă socială angajat fără concurs în temeiul dispoziţiilor art. 6 şi 16 din anexa 1 la Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României ori, după caz, a dispoziţiilor art. 9 şi 25 din anexa 1 la Decretul 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, să poată fi menţinut în activitate peste termenul pentru care a fost încadrat, pentru o durată corespunzătoare celei prevăzute la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Tot prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul urmează să completeze OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării cursurilor şcolare şi a OUG 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

„Prezentul act normativ completează OUG 147/2020 (…) cu prevederi care să asigure protecţia şi sprijinirea copiilor, a părinţilor acestora, dar şi a angajatorilor, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3 prevăzute de Ordinul comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020. Potrivit prezentului proiect de act normativ, numărul de zile libere se stabileşte pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabileşte aplicarea unui dintre scenariile menţionate. De asemenea, se propune ca pentru aceste situaţii acordarea zilelor libere să fie limitată până la 31 decembrie 2020. Totodată, se propune reglementarea acordării zilelor libere plătite şi pentru alte situaţii stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de urgenţă sau ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, situaţii care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfăşurării procesului electoral. Pentru toate situaţiile nou introduse se menţin aceleaşi condiţii de acordare prevăzute în OUG 147/2020”, conform notei de fundamentare a actului normativ.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Cum arată Hummer EV, ”monstrul” electric lansat de GM. Are 1000 de cai putere și ajunge la 100 km/h în 3 secunde

Publicat

General Motors a dezvăluit marți GMC Hummer EV, primul său pickup electric. Vehiculul are 1.000 CP și un preț de pornire de Prețul de start este de 112.595 de dolari.

Producătorul menționează că versiunea 2022 va scădea până la 100.000 de dolari, iar în 2023 vei mai scădea cu peste 10.000 de dolari.

Hummer EV patru uși, tracțiune integrală și trei motoare alimentate de un pachet de baterii din Ultium. Conform specificațiilor oficiale, aceste detalii sunt suficiente pentru o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 3 secunde. Având în vedere aspectul impozant și fapul că nu pare o mașină ușoară, nici autonomia de 560 de kilometri nu trebuie trecută cu vederea.

The 2022 GMC HUMMER EV’s design visually communicates extreme capability, reinforced with rugged architectural details that are delivered with a premium, well-executed and appointed interior.

Pare a fi cea mai fiabilă baterie a oricărui vehicul GM cu un propulsor electric. De asemenea, are direcție integrală, care îi permite să circule în diagonală într-un mod numit Crabwalk. Are panouri de acoperiș detașabile și un sistem de suspensie pneumatică care poate ridica vehiculul cu 15 centimetri.

Modelul inițial de lansare a ediției 1 vine doar în alb, cu un sistem interior „Lunar Horizon”.

Sursă foto: gmc.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIE ȘOFERI: Cod Galben de ceață în județul Alba. Viziblitate redusă local sub 200 m și izolat sub 50 m. LOCALITĂȚI vizate

Publicat

ceata

O atenționare Cod Galben de ceață a fost emisă de meteorologi pentru județul Alba și alte județe din țară, joi, 22 octombrie. Până la ora 10:00, în mai multe localități se va semnala ceată care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Localități vizate în județul Alba: Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Vințu de Jos, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Șibot, Mirăslău, Săliștea, Bucerdea Grânoasă, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Cricău, Rădești, Cut.

Atenționări similare sunt valabile și în localități din județele Covasna, Brașov, Mureș, Sibiu, Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Cluj, Teleorman, Harghita.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele 27 de state membre UE au ajuns la un acord istoric cu privire la noua Politică Agricolă Comună

Publicat

Miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord, după lungi negocieri, asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice şi asupra mediului înconjurător.

„După o luptă îndelungată, am ajuns la un acord crucial”, a declarat miercuri dimineaţa ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, la finalul reuniunii miniştrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc la Luxemburg.

Oficialul german a dat asigurări că a fost găsit un echilibru între îngrijorările privind sustenabilitatea, constrângerile ecologice şi securitatea alimentară. Orientările adoptate de statele membre vor face obiectul negocierilor cu Parlamentul European, în ideea ca acestea să intre în vigoare începând din luna ianuarie 2023.

În centrul discuţiilor care au început luni a figurat sistemul „eco-schemelor”, propuse de Comisia Europeană (executivul UE) pentru a „înverzi” agricultura europeană prin remunerarea serviciilor făcute mediului înconjurător de către fermieri. Statele membre trebuie să ajungă la o majoritate calificată cu privire la valoarea, definiţia şi obiectivul acestor acestor servicii.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a susţinut la Consiliul AgriFish că România nu este de acord cu stabilirea unui procent obligatoriu pentru eco-scheme în noua Politică Agricolă Comună (PAC), mai ales pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană.

„Legat de arhitectura verde, de eco-scheme, România reiterează că statele membre ar trebui să aibă flexibilitatea de a decide în funcţie de nevoile specifice.

Am prefera să nu existe o alocare distinctă pentru eco-scheme. Oricum 20% din plăţile directe pentru eco-scheme este prea mult.

Considerăm că nu trebuie să se introducă un procentaj obligatoriu pentru statele membre ale căror plăţi directe sunt sub 90% din plata medie europeană”, a declarat Adrian Oros, în prima zi a reuniunii Consiliului AGRIFISH, unde a prezentat poziţia României privind Planurile Strategice ale noii Politici Agricole Comune (PAC).

Statele membre şi eurodeputaţii ar trebui să ajungă la un acord, până la începutul lui 2021, asupra regulilor care se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2023.

Ssursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate