Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Condiții noi de acordare a ajutorului judiciar pentru persoanele cu venituri mici. Proiect la Senat

Publicat

Mai mulți parlamentari au depus recent la Senat un proiect legislativ care modifică OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, respectiv condițiile de acordare și persoanele care se încadrează în acestea.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 27 noiembrie

Potrivit legii, orice persoană fizică poate solicita ajutor public judiciar, în situația în care nu poate face față cheltuielilor unui proces, sau consultație juridică în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiție. OUG nr. 51/2008 enumeră cazurile de acordare a ajutorului, la ora actuală fiind vorba despre persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare cererii, sunt:

  • sub nivelul de 300 lei (ajutorul este integral suportat de stat)
  • sub 600 lei (ajutorul este suportat de stat în proporție de 50%).

Inițiatorii proiectului de lege susțin în expunerea de motive că aceste prevederi nu mai sunt în concordanță cu nivelul veniturilor unui potențial justițiabil, astfel că se impune modificarea acestor plafoane, prin raportarea lor la salariul minim pe economie.

Astfel, potrivit proiectului, vor beneficia de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 60% din salariul minim pe economie. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

De asemenea, dacă venitul mediu net unar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 80% din salariul minim pe economie, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.

Exemplu de calcul: Mai exact, luând în calcul un salariu minim pe economie de 1.900 lei, astfel cum este anunţat de la 1 ianuarie 2018, ar urma să beneficieze de ajutor public judiciar persoanele cu venit mediu lunar pe membru de familie sub 1.140 lei (suportat integral de către stat), respectiv 1.520 lei (suportat de către stat în proporţie de 50%).

Proiectul prevede modificări și în ceea ce priveşte onorariile plătite mediatorilor, această formă de ajutor nefiind prevăzută în mod clar în lege până acum.

Astfel, ajutorul public judiciar se va putea acorda în forma restituirii sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu, dar nu mai mult decât valoarea unui salariu minim pe economie.

Proiectul are avizul favorabil al Consiliului Legislativ, astfel că va intra la dezbateri în Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate