Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Condiţii pentru acordarea indemnizaţiei de ŞOMAJ în 2016. Categorii de beneficiari, perioade, cuatum şi condiţii

Publicat

locuri de munca

indemnizatie de somajPersoanele asigurate care şi-au pierdut locul de muncă sau absolvenţii din învăţâmânt care nu s-au putut angaja au dreptul, conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, la indemnizaţie de şomaj.

Categoriile de beneficiari, potrivit legislaţiei în vigoare sunt următoarele:

– persoanele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu din motive ce nu le pot fi reproşate;

– persoanele care au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR, a cărui valoare este, în prezent, de 500 de lei);

– persoanele care au încetat activitatea ca urmare a pensionării pentru invaliditate şi care ulterior au redobândit capacitatea de muncă şi n-au reuşit să se angajeze;

– persoanele cărora le-au încetat raporturile de muncă/serviciu, din motive ce nu le pot fi reproşate, în perioada în care acestea erau suspendate;

– persoanele în cazul cărora reintegrarea în muncă (prin hotărâre judecătorească definitivă) nu mai este posibilă la unităţile la care au fost încadrate în muncă anterior, din cauza încetării definitive a activităţii, sau la unităţile care au preluat patrimoniul acestora;

– absolvenţii instituţiilor de învăţământ (care au cel puţin 16 ani) care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;

– absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (care au cel puţin 16 ani) care n-au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.

– persoanele cărora le-a încetat raportul de muncă în calitate de membru cooperator (din motive neimputabile lor), cărora le-a încetat mandatul pentru care au fost numiţi/aleşi (dacă anterior n-au fost angajaţi sau dacă reluarea activităţii este imposibilă din cauza încetării activităţii angajatorului) sau cărora le-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv în baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contribuţia pentru şomaj.

Indemnizaţia de şomaj este acordată, potrivit Legii nr. 76/2002, doar dacă solicitanţii îndeplinesc, în mod cumulativ, o serie de condiţii. Cea mai importantă dintre acestea este să aibă un stagiu minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii. La stabilirea perioadei de 24 de luni de dinaintea înregistrării cererii pentru şomaj, pentru determinarea stagiului de cotizare, nu se iau în calcul, de exemplu, perioadele de suspendare a raporturilor de muncă/serviciu sau perioada de pensionare pentru invaliditate. Iar în cazul persoanelor care au fost angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial stagiul de cotizare este stabilit proporţional cu timpul efectiv lucrat.

De asemenea, şomerii nu trebuie să realizeze venituri sau să realizeze, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea ISR, trebuie să nu să îndeplinească condiţiile de pensionare, trebuie să fie înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul/reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

Stagiul de cotizare nu este necesar pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ.

Acte necesare:

– cererea pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj

– actul de identitate (original);

– actele de studii şi de calificare (original + copie);

– adeverinţa medicală din care rezultă că solicitantul este clinic sănătos sau apt de muncă ori că are eventuale restricţii medicale;

– acte eliberate de organele financiare teritoriale din care rezultă că solicitantul nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate, venituri mai mici decât valoarea ISR.

– după caz, carnetul de muncă, decizia de revizuire medicală sau copia hotărârii judecătoreşti definitive prin care s-a dispus reintegrarea în muncă.

Indemnizaţia de şomaj poate fi cerută în cel mult 12 luni de la momentul la care solicitanţii devin şomeri şi se poate acorda pentru cel mult 12 luni.

Ajutorul de şomaj este acordat şomerilor pe perioade stabilite în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, potrivit Legii nr. 76/2002, după cum urmează:

– şase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

– nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani;

– 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani.

Cuantumul indemnizaţiei lunare acordate şomerilor se stabileşte diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare:

– 75% din valoarea ISR pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an;

– 75% din valoarea ISR plus o sumă calculată prin aplicarea – asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare – unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum trei ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10% pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi ai şcolilor speciale, ajutorul de şomaj este în cuantum de 250 de lei lunar şi este acordat pe o perioadă de şase luni.

Indemnizaţia poate fi acordată de la data:

– încetării raporturilor de muncă/serviciu;

– încetării mandatului pentru care a fost numit/ales solicitantul ajutorului;

– expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajaţi pe bază de contract;

– încetării calităţii de membru cooperator;

– încetării contractului de asigurare pentru şomaj;

– încetării motivului pentru care a fost pensionat solicitantul ajutorului;

– încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă/serviciu;

rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;

– încetării activităţii desfăşurate exclusiv în baza unui raport juridic pentru care s-a datorat contribuţia pentru şomaj;

– expirării perioadei de 60 de zile, în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ;

absolvirii şcolii speciale.

Pentru a beneficia de indemnizaţie de la una dintre datele enumerate, singura condiţie de îndeplinit este depunerea cererii în maximum zece zile de la momentul la care solicitanţii devin şomeri. În caz contrar, indemnizaţia este acordată de la data înregistrării cererii.

Şomerii au însă şi obligaţii: trebuie să-şi caute active loc de muncă, să se prezinte lunar la AJOFM şi să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională ale agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax