Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Condițiile în care avortul devine infracţiune. Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă

Publicat

avort Avortul devine infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când întreruperea cursului sarcinii este săvârşită anumite condiții.

Codul penal stabileşte, la Capitolul IV: „Agresiuni asupra fătului”, reglementările legale privind avortul sau, mai exact, întreruperea cursului sarcinii.

Această faptă devine infracţiune pedepsită cu închisoare în următoarele situații:

-în afara instituţiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
-de către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrică-ginecologie şi drept de liberă practică medicală în această specialitate;
-vârsta sarcinii a depăşit paisprezece săptămâni.

În plus, întreruperea cursului sarcinii, săvârşită în orice condiţii, fără consimţământul femeii însărcinate, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin faptele de mai sus s-a cauzat femeii însărcinate o vătămare corporală, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea femeii însărcinate, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Când faptele au fost săvârşite de un medic, pe lângă pedeapsa închisorii, se va aplica şi interzicerea exercitării profesiei de medic.

Și tentativa la aceste infracţiuni se pedepseşte.

Nu constituie infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii de douăzeci şi patru de săptămâni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului.

Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. hghg

    miercuri, 17.05.2017 at 08:34

    adica liber la crime.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax