Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Conferinţă internaţională la Universitatea „1 Decembrie”: Expoziţie de icoane din Transilvania şi excursie documentară la Roşia Montană


Publicat

Joi, 25 aprilie, la ora 12.00, în spațiul expozițional de la Palatul Apor, sediul Rectoratului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, va fi deschisă publicului expoziția-atelier „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”. Expoziția invită deopotrivă la cunoașterea celor mai frumoase icoane păstrate în județul Alba și la o dezbatere asupra oportunității și a mijloacelor prin care ar putea fi organizat în Alba Iulia un spațiu care să ofere permanent publicului posibilitatea întâlnirii cu aceste comori.

Fragilizate de trecerea timpului, care le-a știrbit multora din strălucire și integritate, icoanele sunt documentele cele mai expresive și de multe ori singurele surse de informare asupra unei istorii pe care nu au jalonat-o doar victoriile de pe câmpul de luptă, ci în primul rând credința și jertfa cu care s-au înălțat și împodobit biserici, s-au construit școli și s-au fortificat conștiințe.

Adeseori doar datorită icoanelor îi mai cunoaștem pe cei care s-au îngrijit de propășirea strămoșilor și ele sunt singurele martore a ceea ce a fost frumos în veacurile trecute. Pentru toate aceste motive, organizatorii expoziției vă invită, în ajunul Marii Sărbători Pascale, la un pelerinaj spiritual, la o întâlnire în rugăciune cu toți cei ce s-au închinat înaintea icoanelor care ne-au împodobit mai înainte bisericile.

Privindu-le cu acest gând, poate vom găsi și resursele necesare spre a le reda menirea pentru care au fost create și, deși costurile restaurării lor pot fi imense, vom înțelege că vechile noastre icoane sunt icoana noastră a celor de azi și de aceea merită cele mai mari sacrificii. Născut și păstrat prin jertfa înaintașilor, este acum rândul nostru să prețuim și să promovăm acest patrimoniu, de a cărui salvare depinde, în bună măsură, mândria de a ne numi români.

Palatul Apor va găzdui expoziția în perioada 25 aprilie – 15 mai. Evenimentul este organizat de Consiliului Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Arhiepiscopia Ortodoxă a Albei Iulia și Muzeul Național al Unirii şi este inclusă în calendarul conferinţei internaţionale cu tema „Economie și societate în Europa Centrală și Răsăriteană. Teritoriu, populație, consum”. Conferinţa reunește istorici din Franța, Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și de la Universitățile din Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași, Reșița, Sibiu și Târgu-Mureș.

Tot în programul evenimentelor sunt incluse şi o vizită la Biblioteca Batthyaneum – principalul depozit de valori bibliofile din Transilvania, și o excursie documentară la Roșia Montană, așezare emblematică pentru ilustrarea dependenței între teritoriu, populație și consum, cei trei factori care guvernează existența oricărei comunități umane.

Prin subiectele propuse spre dezbatere se intenționează căutarea unor puncte comune între diversele politici reformatoare experimentate de-a lungul timpului și proiectul actual al regionalizării, cu multiplele sale implicații. Utilizarea resurselor, relația dintre teritoriu și economie, transformările etnice și confesionale suferite la nivel micro- și macro-comunitar, perspectivele sociale ale artei, educației și culturii sunt domenii din care au fost extrase eșantioane pentru a identifica soluțiile oferite de-a lungul timpului unor probleme similare celor contemporane, precum și pentru a lua contact cu modelelor experimentate în spațiile învecinate, care s-au confruntat deja sau se confruntă cu aceleași imperative ale conviețuirii într-o lume tot mai marcată de globalizare. Prin acest dialog științific se caută oportunități pentru dezvoltarea unei strategii locale, prin care să se răspundă eficient dislocărilor inevitabile pe care le va genera implementarea și în România a proiectului de regionalizare.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


    Publicitate

    ACTUALITATE

    Un miliard de euro pentru IMM-uri, PFA și ONG. Peste 22.000 de aplicanți sunt înregistrați în platforma online

    Publicat

    Peste 22.000 de potențiali aplicanți s-au arătat interesați de ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM), persoanele fizice autorizate (PFA), organizațiile neguvernamentale (ONG) și cabinetele medicale individuale implicate în lupta anti-COVID-19.

    Aceștia s-au înregistrat pe platforma online, cu user și parolă, în aproape o saptămână, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Economiei.

    https://granturi.imm.gov.ro/ (fără www) este platforma online deschisă de Ministerul Economiei în 15 septembrie și gestionată tehnic de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Prima etapă este cea a preînregistrării datelor potențialilor beneficiari ai schemelor de microgranturi, granturi pentru capital de lucru şi pentru investiţii, potrivit startupcafe.ro.

    Ministerul Economiei a publicat în consultare publică proiectele de proceduri pentru primele două măsuri de fonduri europene POC:

    Măsura 1 – microgranturi de 2.000 Euro – cheltuielile eligibile

    – fonduri de 100 de milioane de euro

    – vor fi acordate microgranturi de câte 2.000 de euro fiecare unor beneficiari: microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care nu au avut angajați anul trecut, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale care au implicate în lupta anti-COVID-19

    – finanțarea în ordinea primul venit – primul servit.

    – categorii eligibile pentru finanțare: cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari; datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate; cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat; cheltuieli privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă; cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2; cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente; cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității; cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.

    Firmele aplicante trebuie să fie din domeniile din anexa 1 a OUG 130/2020.

    Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 Euro

    – beneficiari eligibili IMM-uri (inclusiv microîntreprinderi) din lista de la anexa 2 a OUG 130/2020, plus ONG-urile de educație

    – buget de 350 milioane euro; 307,5 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă prin schema de ajutor de stat

    – se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de 10.000 de beneficiari cu sume cuprinse între 2.000 și 150.000 euro fiecare

    – banii vor fi acordați în ordinea primul venit-primul servit

    – domenii de activitate: restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, servicii din domeniul transporturilor, agențiilor de turism, editurilor/librăriilor/ bibliotecilor, industriilor creative, precum și al organizărilor de evenimente a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă.

    Valoarea granturilor de capital de lucru pentru IMM se va calcula astfel:

    pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro;

    pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabilește în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 150.000 euro.

    Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.

    Dacă un beneficiar de ajutor de stat face parte din categoria întreprinderilor legate și a depus mai multe cereri de finanțare pentru obținerea grantului necesar capitalului de lucru, valoarea cumulată a grantului pentru capital de lucru care urmează a fi acordat nu poate depăși 250.000 euro echivalent în lei la data plății grantului pentru capital de lucru.

    AICI, mai multe detalii despre finanțări.

    surse: startupcafe.ro, imm.gov.ro

    Citeste mai mult
    Publicitate

    ECONOMIE

    Noi localități în care se reduce vârsta de pensionare. Modificări în vigoare din 21 septembrie

    Publicat

    pensionari

    Legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, a intrat în vigoare de astăzi.

    Este vorba despre Legea nr. 207/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020.

    Potrivit acesteia, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani beneficiază „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic” din mai multe localităţi, pe o rază de 8 km în jurul acestora.

    Localităţile menţionate în lege sunt:

    Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba;

    Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

    Alte localităţi incluse în listă sunt:  Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.

    surse: agerpres.ro, businessmagazin.ro

    Citeste mai mult
    Publicitate

    EDUCAȚIE

    Condițiile de concurs pentru 500 de posturi suplimentare în învățământ, publicate în Monitorul Oficial. Cum va fi proba scrisă

    Publicat

    examen profesor

    Cei care vor dori să ocupe unul din cele 500 de posturi ce vor fi scoase la concurs în sistemul de învățământ, aprobate suplimentar de Guvern, vor trebui să susțină o probă scrisă.

    Condițiile de desfășurare a concursurilor au fost aprobate de Ministerul Educației prin ordinul nr. 5574/2020 și publicate luni în Monitorul Oficial.

    Proba scrisă va fi data de școală, cu subiecte făcute de unitatea de învățământ. Evaluarea va fi făcută tot de școala angajatoare.

    “Proba scrisă se susține pe baza subiectelor elaborate de comisia de elaborare a subiectelor/baremelor de evaluare și de evaluare a lucrărilor scrise, constituită la nivelul unității de învățământ/consorțiului școlar/grupului de unități de învățământ care s-au asociat temporar, în concordanță cu programele specifice pentru concurs în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, și se evaluează prin note de la 10 la 1. Comisiile de elaborare a subiectelor/baremelor de evaluare și de evaluare a lucrărilor scrise asigură, la cererea candidaților, și traducerea subiectelor în limbile minorităților naționale”, potrivit Ordinului citat de edupedu.ro.

    Concursul se va da pe baza Metodologiei din 2 septembrie 2013 de organizare şi desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aprobată prin OMEN 4.959/2013.

    Angajarea va fi pe perioadă determinată, iar pentru a fi admiși, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la proba scrisă.

    “Înscrierea candidaților la concurs/testare și înregistrarea contestațiilor la proba scrisă se pot realiza și electronic, conform procedurilor stabilite la nivelul unităților de învățământ avizată de inspectoratul școlar, pe care le comunică persoanelor interesate inclusiv prin afișare pe saitul Inspectoratului școlar. Prin procedurile stabilite sunt adaptate modalitățile de înscriere și de preluare și înregistrarea contestațiilor, în situația în care aceste activități se organizează și se desfășoară în sistem online”, prevede actul normativ.

    La înscrierea la concurs/testare, candidații prezintă obligatoriu și cazierul judiciar, prevede documentul.

    Candidații la școli care au clase cu predare în alte limbi vor da și o probă orală:

    Interviul și probele orale pot fi susținute online după încetarea stării de alertă:

    “Unitățile de învățământ stabilesc proceduri specifice avizată de inspectoratul școlar, astfel încât la încetarea stării de alertă, probele practice sau orale din inspecțiile și inspecțiile din cadrul concursului, precum și interviul din cadrul testării personalului fără studii corespunzătoare postului se poate fi susținute și în sistem online”

    Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 10 septembrie 2020, suplimentarea cu 500 a numărului de posturi în unitățile din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021. Măsura are drept obiectiv “să nu fie prejudiciat dreptul la educație al elevilor” în anul școlar care începe cu stare de alertă.

    sursă: edupedu.ro

    Citeste mai mult
    Publicitate

    EVENIMENT

    MARȚI: Majorarea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor începând din acest an, pe ordinea de zi a Parlamentului reunit

    Publicat

    p

    Camera Deputaților și Senatul se reunesc marți, 22 septembrie, începând cu ora 13:00, pentru a dezbate, printre altele, modificarea ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară în sensul majorării pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie și a creșterii salariilor profesorilor din acest an. 

    Reamintim că Guvernul a redus anterior, prntru-o OUG, majorarea pensiilor la 14%, și amânase pentru anul viitor creșterea salariilor profesorilor, motivând prin vocea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, că aplicarea promisiunilor PSD ar duce România într-o criză profundă.

    Amendamentele privind pensiile și salariile profesorilor au fost introduse săptămâna trecută de către Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului.

    Astfel, PSD a propus și a obținut votarea abrogării articolului 42 din ordonanța de rectificare bugetară, cel care prevede că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie este în valoare de 1.442 lei, în loc de 1.772 lei, cât prevedea legea adoptată tot de PSD anul trecut.

    Cu alte cuvinte, în Comisii a fost aprobată revenirea la majorarea cu 40% a pensiilor, în loc de doar 14%, cum decisese guvernul.

    Deși parlamentarii PNL și USR s-au opus, amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi ”pentru”.

    În acest context, președintele PSD, MArcel Ciolacu, a plusat: a mai spus că Parlamentul va adopta legea prin care profesorii vor primi un spor de COVID de 500 de euro.

    Citeste mai mult
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate
    Publicitate