Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul preuniversitar. Legea a intrat în vigoare

Publicat

Consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul preuniversitar, potrivit unei legi care a intrat în vigoare sâmbătă, 10 iunie.

Este vorba despre Legea nr. 161/2023 pentru modificarea art. 11 lit. a) din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

Potrivit acesteia, articolul 11 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 867 din 5 decembrie 2003, cu completările ulterioare, litera a) a fost modificat și are următorul cuprins: „a) activitatea didactică preuniversitară, universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, culturală şi publicistică nesalarizată;”

Potrivit legii, în afară de activitatea didactică preuniversitară, universitară şi de cercetare juridică, activitatea literară, culturală şi publicistică nesalarizată, exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă şi cu funcţia de arbitru, mediator sau expert, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese, dar și cu participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice.

„Având în vedere faptul că profesia de consilier juridic presupune un regim care impune anumite restricții, propunerea legislativă are drept scop îndreptarea acestei reglementări restrictive și lărgirea cadrului de activități compatibile cu exercitarea profesiei de consilier juridic. Astfel, sunt eliminate prevederile discriminatorii între profesii din același domeniu, având în vedere că avocaților, executorilor judecătorești, notarilor publici, precum și magistraților le sunt permise activități și funcții didactice în învățământul superior, activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial”, explicau inițiatorii legii, în expunerea de motive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax