Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliile judeţene trebuie să reducă numărul adulților cu dizabilităţi din centrele speciale. Situația din Alba

Publicat

directia de asistenta sociala alba

Consiliile judeţene trebuie să finalizeze până la sfârşitul anului planurile de reorganizare a centrelor pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu mai mult de 50 de beneficiari.

Acestea urmează să fie desfiinţate, a precizat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, în cadrul discuţiei pe care a avut-o cu reprezentanţii consiliilor judeţene.

O altă variantă posibilă este aceea de a reduce numărul de beneficiari la sub 50.

Situația de la Alba 

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Valentin Frăcea, spune că în județ există un singur centru de acest fel, la Galda de Jos.

Acolo sunt în prezent 153 de persoane. Valentin Frăcea a declarat că până la sfârșitul anului, situația va fi rezolvată.

Acesta a mai precizat că instituția are în vedere acest lucru încă din 2018, când au apărut reglementările în acest sens.

În acest sens, în prezent este în lucru un centru de recuperare în orașul Ocna Mureș, unde vor fi mutați o parte dintre pacienți.

Turcan: planurile de reorganizare trebuie finalizate până la sfârșitul anului

„Una dintre priorităţile discutate este desfiinţarea centrelor pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu mai mult de 50 de beneficiari şi identificarea de soluţii alternative pentru aceşti oameni, iar acest obiectiv nu mai poate fi amânat.

Am pus în vedere tuturor consiliilor judeţene ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze planurile de reorganizare a acestor centre, iar Ministerul Muncii va veni cu soluţii de sprijin”, a menţionat Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Muncii a confirmat că la nivelul consiliilor judeţene există o presiune financiară puternică în ceea ce priveşte finanţarea serviciilor sociale.

„Ştiu că la nivelul consiliilor judeţene există o presiune puternică din punct de vedere financiar, într-o perioadă deja foarte dificilă, în ceea ce priveşte finanţarea serviciilor sociale.

Atunci când vorbim de servicii sociale trebuie să ne gândim întotdeauna la faptul că în spatele acestor servicii sunt de fapt oameni care, uneori, sunt în situaţii extrem de vulnerabile şi pentru care trebuie să asigurăm creşterea calităţii serviciilor oferite, precum şi măsuri integrate de sprijin.

Am pus astăzi acest subiect pe masa discuţiilor împreună cu preşedintele ANDPDCA, Florica Cherecheş, şi cu domnul secretar de stat Peter Makkai, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii consiliilor judeţene, pe care i-am asigurat de sprijinul nostru în dezvoltarea serviciilor şi creşterea calităţii acestora”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii le-a recomandat reprezentanţilor consiliilor judeţene să acceseze fonduri europene, prin PNRR, pentru finanţarea serviciilor sociale.

„De asemenea, plecând de la rezultatele campaniei naţionale de verificare a beneficiarilor de venit minim garantat, am cerut consiliilor judeţene mai multă implicare în rural, acolo unde primăriile sunt depăşite şi nu au capacitatea să asigure nici măcar servicii minimale pentru a susţine nevoile persoanelor vulnerabile.

Aceşti oameni, care trăiesc în condiţii extrem de dificile, au nevoie de servicii integrate, care să le asigure accesul la asistenţă medicală, socială, consiliere educaţională, consiliere psihologică, pentru a putea în timp ca unii dintre ei să iasă din această stare de vulnerabilitate şi de dependenţă de sistemul social.

Iar acest lucru este posibil prin parteneriate reale între consilii judeţene, primării şi agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, precum şi prin accesarea fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie prin PNRR şi prin programele operaţionale.

Consiliile judeţene au imaginea de ansamblu a fiecărui judeţ şi cred că au un rol-cheie în ceea ce înseamnă dezvoltarea de servicii sociale adaptate nevoilor fiecărei comunităţi şi pentru creşterea ocupării, inclusiv prin activarea beneficiarilor de ajutor social apţi de muncă”, a notat Raluca Turcan.

sursa: agerpresDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Circulația pe Transfăgărașan se închide, luni. În zonă se desfășoară un eveniment sportiv. Tronsoanele de drum vizate

Publicat

Circulația se închide temporar, luni, 04.07.2022, pe Transfăgărășan, pentru desfășurarea unui eveniment sportiv: Turul Ciclist al Sibiului.
Compania Națională a Infrastructurii Rutiere din România postează pe Facebook tronsoanele de drum se închide circulația. Este vorba de:
 • km 115+926 – km 116+808 (închidere tunel), în intervalul orar 10:00 – 17:30
 • km 130+800 – km 147+785, în intervalul orar 10:00 – 12:00 (Bâlea Cascadă – localitatea Cârțișoara)
Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, mai transmit reprezentanții CNAIR.
sursa foto: arhivă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: SCANDAL pe aeroportul Otopeni, după suspendarea mai multor zboruri. Curse anulate inclusiv spre destinații de vacanță

Publicat

A fost scandal vineri noapte, pe Aeroportul Otopeni, după anularea a 3 curse aeriene. Este vorba despre cursa de Milano de la ora 23 (Ryanair), cursa de Roma de la 19 (Wizzair), si cea de Malta de la 22,25 (Ryanair).

De asemenea, multe multe zboruri au fost întarziate. La un moment dat, pasagerii cursei spre Roma au răbufnit la coada formată la ghișeul companiei care reprezenta Wizzair în aeroport.

Până la urmă, o parte dintre aceștia au început să primească variante de zbor spre alte destinații sau sau cazare.

Vacanță în aeroport

Pasagerii pentru zborul de Malta au fost la fel de nemulțumiți, după ce reprezentanții firmei de handling, care reprezenta Ryanair au refuzat să îi asculte.

Oamenii plecau în concediu și achitaseră sume importante de bani pentru un sejur în Malta, însă nu mai aveau cu ce să ajungă acolo, după anularea zborului.

La un moment dat, oamenii au chemat Poliția și un reprezentant al aeroportului, însă nu au reușit să rezolve nimic.

Până la urmă, pasagerii au început să citească cu glas tare la ghișeul companiei, drepturile pe care le au, conform contractului de zbor. Nu au primit însă altă variantă de zbor pentru concediu, în afara uneia care ar fi urmat să aibă loc peste 8 zile.

”Vă dați seama că am rezervat cazare, avem concedii. Ce am făcut? Am plătit alți bani pentru un zbor cu o altă companie, pentru mâine” a spus unul dintre cei care ar fi urmat să plece în concediu.

În cazul zborurilor de vineri, blocajul ar fi survenit din pricina unor greve, declanșate de lucrătorii companiilor low-cost Easyjet și Ryanair, transmite AFP.

Concret, un număr de 15 zboruri cu sosire și plecare din Spania au fost anulate, în plin sezon estival, din pricina mișcării sociale declanșate de angajații acestor companii.

Potrivit sindicatului spaniol USO, la ora 19:00 (17:00 GMT) au fost anulate nouă zboruri Easyjet şi şase zboruri Ryanair.

Au fost înregistrate întârzieri pentru 54 de zboruri ale companiei britanice şi pentru 277 ale companiei irlandeze.

În cazul zborului Wizzair, nu se cunoaște exact motivul. Cert este că zborurile din toată Europa sunt afectate de întârzieri sau chiar anulate, ceea ce ridică semne de întrebare inclusiv legate de rezervările pentru concedii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Aplicațiile de control parental pot urmări și părinții. Telefoanele celor mici, expuse unor riscuri mari

Publicat

O cercetare realizată de Cybernews, care a cuprins analiza celor mai populare zece aplicații de control parental, arată că aceste aplicații, unele având peste 85 milioane de instalări, pot fi folosite și pentru a spiona părinții.

Patru dintre ele nu respectă întotdeauna cele mai înalte standarde de securitate, conținând chiar link-uri malițioase.

Potrivit cofondatorului Casaba Security, confidențialitatea copiilor este de asemenea încălcată, iar aplicațiile de acest gen sunt, în esență, un backdoor care colectează date și informații din telefoanele celor mici pe care le expun terților.

Concluzia este că aplicațiile de urmărire încalcă intimitatea copiilor și în plus pot expune informațiile despre copii unor persoane neautorizate.

„Aceasta este, în esență, un back-door în telefonul copilului dumneavoastră, care, cel puțin, va colecta cantități mari de date despre el, iar în cel mai rău caz ar putea face lucruri mult mai malițioase”, a declarat un reprezentant al companiei.

Șapte aplicații din 10 au primit nota B pentru confidențialitate, iar două au primit nota C. O aplicație cu peste 50 de milioane de instalări, Phone Tracker By Number (6,28), a primit cea mai mică notă, indicând un „risc critic”.

O aplicație malițioasă de pe dispozitiv ar putea, teoretic, să acceseze datele aplicației de urmărire și să permită unui terț să cunoască locația unui copil pe care un părinte îl urmărește.

Sursă: cybernews.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări pentru sâmbătă și duminică la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu- FITS 2022. Stele pe Aleea Celebrităților

Publicat

A 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se apropie de final.

Sâmbătă, începând cu ora 18, vor fi omagiați unii dintre cei mai importanți creatori ai lumii, care au ales să-și lase numele în Sibiu, pe Aleea Celebrităților, dar și la Gala Celebrităților.

Aici este așternut covorul roșu atât pentru oaspeții de seamă care vor acorda și primi premii, cât și pentru artiștii care vor încânta cu talentul lor: Muse Quartet și Varidance, transmit organizatorii.

E foarte important de știut că Gala Celebrităților nu este un eveniment cu circuit închis.

Dimpotrivă, publicul este binevenit și poate fi prezent în sală, alături de toate personalitățile invitate, cu prețul unui simplu bilet – detalii AICI.

FITS Sibiu 2022: Programul pentru sâmbătă și duminică

Sâmbătă, 2 iulie

 • EXPO  Galeria Dragoste | artist anonim – Dan Raul Pintea. Strada Andrei Șaguna 5, între 10 și 17 (Detalii)
 • EXPO Universul ucrainean al Mariei Prymachenko. Piața Huet, 24h QUEST The Riddle – NOCTURN & Spin Arts (UK). Casa Teutsch, între 9 și 20 (Detalii)
 • EXPO Les lèvres rouges – Anamaria Șut. Promenada Mall, de la ora 10 (Detalii)
 • CONFERINȚE SPECIALE Octavian Saiu în dialog cu Götz Teutsch. Filarmonica de Stat, ora 11  (Detalii)
 • SPECTACOL-LECTURĂ  Fiecare-n felul său, de Luigi Pirandello. Biblioteca Astra – Sala festivă, ora 14 (Detalii)
 • SPECIAL My Ladies Rock – Jean-Claude Gallotta Company. Fabrica de Cultură Construcții SA – UniCredit, ora 17 (Detalii)
 • INEDIT Micro-Folie. Centrul Cultural Habitus, de la ora 17 (Detalii)
 • ALEEA CELEBRITĂȚILOR 2022. Aleea Cetății, ora 18 (Detalii)
 • GALA CELEBRITĂȚILOR 2022. Filarmonica de Stat, ora 19 (Detalii)
 • CIRC Sacru și profan – Circa (Australia). Fabrica de Cultură Construcții SA – UniCredit, ora 20 (Detalii)
 • DANS OUTDOOR SYLPHES – Aerial Strada (Spania – Argentina). Piața Mare, ora 21.30 (Detalii)
 • TEATRU Rosto – Teatrul ACT. Colegiul Național „Octavian Goga”, ora 22 (Detalii)
 • CONCERT CARGO. Piața Mare, ora 22.30 (Detalii)

Duminică, 3 iulie

 • EXPO A Totem to Frumiria – Aparatus 22 & UniCredit Bank, Piața Mare, 24h (Detalii)
 • EXPO Goya și Dali, Blestemul Războiului. Muzeul Brukenthal, între 9 și 17 (Detalii)
 • EXPO Wild instinct – Casandra Vidrighin. Calea Dumbrăvii 142, între 9.30 și 19.30
 • CONFERINȚĂ SPECIALĂ George Banu în dialog cu Alessandro Serra și Botond Nagy. Filarmonica de Stat, ora 11 (Detalii)
 • THERME FORUM Valorificarea puterii artelor – Marina Gorbis. Online, ora 13 (Detalii)
 • CARTE Octavian Saiu: „Arta de a fi spectator” și „Phèdre”. Filarmonica de Stat Sibiu, ora 13 (Detalii)
 • FITS TALKS Marius Chivu în dialog cu Ofelia Popii. Online, pagina de Facebook FITS, ora 13 (Detalii)
 • MUZICĂ Mozart de Madame Pompadour. Cu: Götz Teutsch, Cordelia Höfer, Nicu Șulț, Marius Turdeanu. Filarmonica de Stat, ora 17 (Detalii)
 • DANS Mai sus! – Jesus Carmona Dance Company. Centrul Cultural „Ion Besoiu”, ora 18 (Detalii)
 • TEATRU Musca, paie și bătaie, de Lia Bugnar – UNATC & Metropolis. Teatrul GONG, ora 19 (Detalii)
 • TEATRU O crimă perfectă (Îngerii de la Văcărești) – Teatrul Masca. Piața Mică, ora 20 (Detalii)
 • SHOW Spectacol cu drone și lasere – EVSKY & KLS Lasers, Piața Teatrului, ora 23.15 (Detalii)

Încă șase stele pe Aleea celebrităților

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) are onoarea să anunțe care sunt cei șase artiști excepționali ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.

Aleea Celebrităților este un proiect special prin care numele și memoria unora dintre cei mai importanți creatori ai lumii se alătură permanent orașului Sibiu, într-un valoros ”Walk of Fame”.

„Este un semn de mare prețuire pentru comunitate că acești artiști excepționali, respectați la nivel mondial, uriași creatori, au o amprentă, concretă, palpabilă, în orașul nostru. Festivalul are loc doar zece zile în fiecare an, însă ecourile acestui miracol continuă în amintiri de neuitat și pe Aleea Celebrităților, unde milioane de pași sunt însoțiți de nesfârșita FRUMUSEȚE pe care acești oameni au adus-o în lume” – Constantin Chiriac, Președinte FITS și Director General TNRS.

„Dansul este un limbaj universal, solul păcii în lume, al egalității, toleranței și compasiunii” – Sasha Waltz.

Una dintre cele mai respectate coregrafe ale momentului, dansatoare, regizoare și conducătoare a unor prestigioase instituții culturale, Sasha Waltz a studiat la Amsterdam și New York. Pentru meritele sale deosebite, ea a primit Crucea Federală Germană de Merit, fiind aleasă, în 2013, membră a Academiei de Arte din Berlin.

În 1993 a creat, alături de Jochen Sandig, compania de dans Sasha Waltz & Guests. Printre spectacolele sale remarcabile se mai numără Sacre (2013), bazat pe Ritualul primăverii al lui Igor Stravinski, Kreatur (2017), creat în colaborare cu Soundwalk Collective și designerul de costume Iris van Herpen, și Exodus (2018). În prezent, Sasha Waltz se află la conducerea Baletului de Stat din Berlin, împreună cu Johannes Öhman.

Krzysztof Warlikowski

Krzysztof Warlikowski s-a născut în Polonia și a studiat la Sorbona unde l-a avut profesor și pe Krystian Lupa, un alt mare artist al cărui nume se regăsește pe Aleea Celebrităților din Sibiu.

Este cunoscut pentru stilul său nonconformist cu care pune în scenă atât piese din repertoriul clasic, cât și din cel contemporan, și, din 2008, este directorul artistic al Nowy Teatr din Varșovia, unde a regizat numeroase spectacole.

Warlikowski a pus în scenă și două spectacole pentru Teatrul Odéon din Paris și regizează în cele mai mari teatre de operă europene, inclusiv La Monnaie din Bruxelles, Opera Națională din Paris, Teatro Real din Madrid, Bayerische Staatsoper din München, Royal Opera House din Londra, la care se adaugă Festival d’Aix en Provence, Rurhtriennale și Festivalul de la Salzburg.

Krzysztof Warlikowski a câștigat numeroase premii, printre care se numără două Premii ale Uniunii Criticilor de Teatru din Franța, Premiul Meyerhold din Moscova, New York’s Village Voice’s Obie Award și „Golden Mask” pentru cel mai bun spectacol străin prezentat în Rusia.

În 2013 a primit distincția franceză de Comandor al Artelor și Literelor și în 2021, a primit Leul de Aur pentru întreaga sa activitate, în cadrul Biennale di Venezia.

Götz Teutsch – un celebru violoncelist care s-a născut la Sibiu, în 1941

Götz Teutsch este un celebru violoncelist care s-a născut la Sibiu, în 1941, și a învățat la Conservatorul din București, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Dinicu și Radu Aldulescu, iar mai apoi a studiat cu Enrico Mainardi și Karl Richter.

Principal violoncelist la Orchestra Simfonică Radio București și, din 1976, la Berliner Philharmoniker, unde interpretează înclusiv ca solist sub bagheta unor dirijori precum: Herbert von Karajan, Claudio Abbado și Sir Simon Rattle.
Este unul dintre membrii fondatori ai ansamblului The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic, alături de care susține concerte în întreaga lume.

Éric-Emmanuel Schmitt (n. 1960, Lyon) – dramaturg, prozator, romancier, scenarist și regizor franco–belgian

Éric-Emmanuel Schmitt (n. 1960, Lyon) este dramaturg, prozator, romancier, scenarist și regizor franco–belgian. Cărțile sale sunt traduse în 48 de limbi, iar piesele sale de teatru sunt montate în peste 50 de țări.

Are un doctorat în filosofie la Sorbona, semnează traducerea în franceză a libretelor de operă, cochetează cu arta benzii desenate și, câteodată, urcă pe scenă pentru a-și interpreta propriile texte sau pentru a acompania un pianist sau o soprană.

Prima sa piesă de teatru, La Nuit de Valognes, apare în 1991 și se bucură de un succes enorm. Același destin îl au și următoarele sale piese care sunt interpretate de actori celebri precum Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Francis Huster, Jacques Weber și Charlotte Rampling.

Primește în 2001 Marele Premiu al Academiei Franceze pentru opera sa teatrală.

În 2012, se alătură Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, iar în 2016 este ales în unanimitate de colegii săi membru al juriului Goncourt.

Claus Peymann (n. 1937, Bremen) -regizor de teatru

Claus Peymann (n. 1937, Bremen) este regizor de teatru.

Între 1966 și 1969 conduce Theater am Turm (TAT) din Frankfurt, iar în 1970, împreună cu Peter Stein și alții, fondează Schaubühne am Halleschen Ufer la Berlin.
A lucrat ca regizor pentru Schauspielhaus Bochum, iar în 1986 se stabilește la Viena și devine director al Burgtheater, unde petrece 13 ani, timp în care se luptă pentru afirmarea dramei austriece contemporane.

În 1996 se stabilește la Berlin, unde activează ca director artistic al Berliner Ensemble, până în 2017. În tot acest timp colaborează cu mari regizori ai scenei contemporane, precum Peter Zadek, Peter Stein, Robert Wilson și George Tabori.

Claus Peymann a regizat numeroase spectacole bazate pe piese din repertoriul clasic, dar și din cel contemporan. De asemenea, a pus în scenă aproape toate piesele semnate de Thomas Bernhard.

Ion Caramitru – unul dintre cei mai importanți și apreciați actori de teatru și film din România

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai importanți și apreciați actori de teatru și film din România. S-a născut la București, în 1942, iar în 1964 a obținut licența în Actorie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” și, în 1975, un Master în Regie de teatru în cadrul aceleiași instituții.

A colaborat cu cele mai importante nume ale filmului și teatrului românesc, fiind recunoscut, în special, pentru rolurile sale de excepție în montări după piesele lui Shakespeare.

Între 1976 și 1980, a fost Profesor de arta actorului în cadrul Academiei de Teatru și Film din București. Între 1990 și 1993 a fost Directorul general al Teatrului Bulandra din București.

Tot în 1990 a fost ales Președintele UNITER, iar din 2005 până în 2021 a activat ca Director general al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Între 1996 și 2000, Ion Caramitru a fost numit Ministru al Culturii.

Ion Caramitru s-a stins din viață în data de 5 septembrie 2021

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax