Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba cumpără 19 socluri pentru busturi ale personalităților istorice care au contribuit la Unirea din 1918

Publicat

Consiliul Județean Alba cumpără 19 socluri, din calcar de Vratza, pentru busturi ale personalităților istorice care au contribuit la Unirea din 1918. Acestea urmează să fie amplasate pe esplanada Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. 

Consiliul Județean Alba a lansat vineri, 10 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția a 19 socluri pentru busturi ale personalităților istorice care au contribuit la Unirea din 1918.

Valoarea totală a acestora este estimată la 352.925 de lei, fără TVA. 

Soclurile vor fi din blocuri mari (unitare) de piatră Vratza, cu finisaje. Acestea ar urma să fie amplasate pe esplanada Sălii Unirii și a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

În cursul istoriei Alba Iulia a găzduit evenimente de o importanță majoră, două dintre acestea, Unirea de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria ca regi ai României Mari în 1922 fiind extrem de importante pentru întreaga țară. Astfel, începând cu pregătirea pentru Centenarul României și continuând cu cea pentru Centenarul Încoronării, au fost întreprinse o serie de acțiuni menite a reda valoarea acestor două momente istorice.

A fost restaurată și reabilitată Sala Unirii, au fost realizate plăci comemorative cuprinzând numele delegaților la Adunarea Națională de la Alba Iulia, au fost realizate în anul 2018 și anul 2021 busturi în bronz ale președintelui SUA, Woodrow Wilson, geografului francez, Emmanuel de Martonne, fotografului Unirii, Samoilă Mârza și al Regelui Mihai 1. Aceste busturi sunt amplasate pe socluri special realizate, din piatră de Vratza, cu un design deosebit.

Potrivit caietului de sarcini, pe esplanada Sălii Unirii existau ca amplasament busturi ale unor personalități istorice care au avut un rol important în Unirea din 1918. Soclurile existente sunt parțial deteriorate și atât prin cromatică cât și prin design nu mai corespund cu situația actuală, în urma restaurării Sălii Unirii, fiind astfel necesară furnizarea și instalarea a 19 socluri identice cu cele pentru busturile care s-au făcut în anii 2018-2021.

Aceste socluri urmează să susțină busturile personalităților istorice care au avut un rol major în realizarea Unirii din anul 1918, cum ar fi Vasile Goldiș, Aurel Lazăr, Teodor Mihali, Alexandru Vaida Voevod, etc.

Se urmărește astfel realizarea unei alei care să introducă publicul în tematica Unirii de la 1918.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax