Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Consiliul Județean Alba, investiții de 21 de milioane de euro în economia județului, în 2020. Care sunt proiectele în derulare


Publicat

Consiliul Județean Alba investește aproximativ 100 de milioane de lei (peste 21 de milioane de euro) în mai multe proiecte, în special de infrastructură, a anunțat vicepreședintele instituției, Marius Hațegan. Reprezentanții instituției consideră că în contextul actual, investițiile sunt mai necesare ca niciodată pentru economie. 

În acest moment, spune Hațegan, lucrările continuă pe 9 șantiere în tot județul: ”Investiţiile sunt necesare ca aerul în această perioadă”.

Declarații ale vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan:

„Acest impas în care se află toată lumea, trebuie gestionat cu maximă responsabilitate şi vă asigur că suntem cu toţi implicaţi şi pregătiţi pentru luptă. Suntem nevoiţi să luăm decizii corecte privind siguranţa sănătăţii publice, care să protejeze economia, investiţiile, comerţul.

În acest moment construim planuri şi strategii care să minimizeze consecinţele negative asupra nivelului de trai al populaţiei.

Sănătatea populaţiei, a cadrelor medicale şi auxiliare implicate este prioritară în aceste momente şi facem toate eforturile necesare pentru a acoperi cantităţile necesare de materiale de protecţie şi echipamente, pentru ca toţi cei implicaţi să poată beneficia de acestea.

Suntem încă odată puşi la încercare, însă proiectele noastre de investiţii trebuie să continue, pentru ca, după depăşirea acestei situaţii extrem de dificilă pentru noi toţi, dumneavoastră, cetăţeni ai judeţului Alba să puteţi beneficia de o şi mai bună infrastructură. Aşa cum am mai spus, investiţiile sunt necesare ca aerul în această perioadă.

Amploarea proiectelor administraţiei judeţului Alba include, pe lângă proiectele majore de infrastructură, şi continuarea lucrărilor de întreţinere pe mai multe sectoare de drum judeţean. Valoarea alocată din bugetul propriu al Consiliului Judeţean este de 2 milioane euro pentru întreţinerea drumurilor judeţene.

Suntem aşadar implicaţi în numeroase proiecte de investiţii pe raza judeţului Alba, cele mai importante fiind proiecte de infrastructură cu finanţare asigurată prin fonduri europene sau resurse asigurate din Bugetul Consiliului Judeţean”.

În acest moment sunt nouă şantiere active pe raza judeţului:

1. DJ 107 I  “Transalpina de Apuseni” – 78,5 km, în valoare totală de peste 40 milioane de euro, este un proiect ambiţios de infrastructură ce traversează munţii prin zone cu peisaje spectaculoase.  Lucrările respectă graficul stabilit, executanţii lucrărilor intenţionează conform graficului prezentat să presteze în acest an lucrări în valoare de 10 milioane euro.

Consiliul Judeţean Alba dispune de suma necesară pentru cofinanţarea proiectului, fiind contractată şi o linie de finanţare în valoare de 6 milioane euro pentru asigurarea cash –flowului. (investitie din fonduri europene).

2. DJ 103 E Gârbova – Gârboviţa – în lungime de 7,5 Km.  Conform graficului executantului lucrărilor, în cursul lunii aprilie se vor turna ambele straturi de covor asfaltic pe zona de intravilan şi ultimul strat pe zona extravilană. Investiţia este derulată prin fonduri europene.

Suma necesară finalizării investiţiei este de 600.000 euro.

3. Din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Alba, lucrările de la podul de peste râul Mureş de la Vinţu de Jos, sunt în grafic.

A fost turnat stratul de beton pe o suprafaţă semnificativă a investiţiei, suma alocată pentru finalizarea acetui proiect fiind de 1 milion de euro.

4. DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde, în lungime de 6 km. Stadiul actual al proiectului presupune lucrări de corecţii cu piatră spartă şi turnarea covorului asfaltic pe acest tronson. Lucrările de asfaltare au început.

Investiţia este asigurată prin finanţare europeană, suma necesară finalizării acesteia fiind de  1.250.000 euro.

5. DJ 704 K Vinerea – Săliştea, în lungime de 4,5 km. La momentul de faţă, pentru acest proiect se execută lucrări de terasamente. Cu o mai bună mobilizare a constructorului, lucrarea poate fi finalizată în acest an.

Suma necesară finalizării investiţiei este de 1 milion euro  (investiţie finanţată din bugetul Consiliului Judeţean).

6. Lucrări de întreţinere pe DJ 107 E  Aiud – Lopadea Nouă – Hopârta – Vama Seacă.  Executantul lucrării desfăşoară lucrări de burduşiri (casete) şi plombe acolo unde este necesar. Investiţia este susţinută din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Alba.

7. Lucrări de întreţinere pe DJ 107 Cetatea de Baltă – Blaj. Se execută lucrări de curăţat acostamente şi marcaje axiale şi laterale pe o lungime de 50 km. Sursa de finanţare este bugetul propriu al Consiliului Judeţean Alba.

8. DJ 107 B Coşlariu – Galtiu – Sântimbru. Se toarnă covor asfaltic pe o lungime de 5 km şi se vor executa lucrări de marcaje axiale şi laterale.

9. DJ 705 D Almaşu Mare – Cib – limită judeţul Hunedoara. Se execută lucrări de întreţinere (casete) şi, acolo unde este necesar, se toarnă plombe.

Totodată, Hațegan spune că au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru  următoarele drumuri:

a. DJ 705 „Drumul Plaiului” Zlatna – Almaşu Mare, în lungime de 5,3 km, având o valoare estimată de 3,5 milioane euro.

b. Consolidare pod peste Râul Mureş la Ciumbrud, aflat pe DJ 107 E Aiud (DN1) – Ciumbrud – Băgău – Lopadea Nouă – Hopârta – Vama Seacă. Valoarea estimată a investiţiei este de 1,3 milioane euro.

c. Lucrări de refacere a 2 poduri şi 12 podeţe afectate de inundaţii în comunele Pianu şi Săsciori. Valoarea estimată a investiţiei este de 1 milion euro.

d. Modernizare DJ 107 Alba Iulia (DN1) – Teleac (zona industrială Ciugud), cu o valoarea a investiţiei de aproximativ 1,5 milioane euro.

e. Modernizare DJ 107 V – Sânmiclăuş – Alecuş – Fărău (11,5 km). Valoarea estimată a investiţiei este de 3 milioane euro.

În funcţie de resursele financiare din acest an, conducerea Consiliului Judeţean Alba va stabili care din aceste investiţi vor intra în faza de proiectare şi execuţie.

”Pe lângă acestea, vă asigurăm de continuitatea lucrărilor de la Băile Sărate din Ocna Mureş şi a lucrărilor desfăşurate la Sala Polivalentă din Blaj, unde Consiliul Judeţean Alba este partener şi va contribui cu 50% din necesarul sumelor alocate în acest an, aproximativ 2 milioane euro” a adăugat vicepreședintele CJ Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ioan

    joi, 16.04.2020 at 13:49

    Inteligențele voastre.Ma bucur ca se construiesc aceste mici bucatele de infrastructură. Ce nu mă interesează este suma alocată pt. fiecare bucățică de drum si pe care o afișați de parca o scoateți din buzunarele adânci ale hainelor pe care le purtați.Pe mine si pe restul cunoscuților mei ne intereseaza să afișați termenul de finalizare a lucrărilor pe care refuzați să-l asumați. Restul este fum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: În ritmul de acum al evoluției pandemiei de COVID se pot organiza alegeri parlamentare în acest an

Publicat

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat că în ritmul prezent al evoluției de pandemiei de coronavirus în România se pot organiza alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Tătaru a fost prezent marți seara, la TVR1, unde a făcut o serie de declarații pe acest subiect. 

Cele mai importante declarații ale ministrului Tătaru

Avem în jur de 1050 de paturi complet dotate la ATI, dintre acestea sunt 554 ocupate. Avem județe în care avem o suprapopulare: Iași, București, Prahova, Vâlcea, Vaslui. Mai sunt locuri, dar nu e ca acum o săptămână. Putem fi la risc în privința cazurilor de ATI dacă vom avea o creștere accentuată de la o zi la alta.

Este sub control situația cu școala, este ceea ce așteptam în contextul în care o să avem o creștere de cazuri noi. Școala și alegerile sunt cele mai reglementate, dar gândiți-vă că o zi la copil înseamnă: mijloc de transport în comun, drumul de la școală înapoi și un parc după-amiază. Școala este reglementată.

În momentul acesta nu avem în vedere starea de urgență, este apanajul președintelui României. Noi urmărim evoluția, indicii. Sunt județe care au creșteri pe anumite focare, cum ar fi căminele de bătrâni.

Încă suntem în primul val, faza a doua care este mai agresivă și nu mai beneficiem de aceleași respectări. Vedem o creștere de la o zi la alta, mai ales că septembrie a fost o lună grea, revenirea din concedii, redeschideri de instituții, transport în comun aglomerat etc.

Noi am colaborat cu OMS, cu Uniunea Europeană, luăm decizii comune. Noi trebuie să gestionăm transmiterea cazurilor comunitare și de import (…). Ne așteptăm la o reașezare a noastră ca interpretare, ne așteptăm la testare și carantină obligatorie de 7 zile pentru persoanele care se întorc din zone de risc.

Vaccinul antigripal: Sunt două firme care produc acest vaccin și 5 distribuitori care le aduc la noi în țară. Până acum am primit în jur de 500 mii de doze, urmând ca în 15 noiembrie să le primim pe toate celelalte. Aceste 3 milioane de doze sunt pentru cei care sunt în grupele de risc și care sunt în programul de gratuitate al MS. Celelalte sunt în jur de 800 de mii de doze.

În contextul de acum noi pregătim o situație epidemiologică pentru a putea gestiona și alegerile parlamentare, dar nu depinde numai de noi. Această pandemie se tranșează în pre-spital și asta înseamnă respectarea de reguli. După ritmul de acum se poate merge și la parlamentare.

În funcție de evoluția fiecărei comunități, comitetul județean de coordonare a intervenției evaluează în fiecare parte. Riscăm să ieșim din platou dacă nu respectăm regulile.

Haideți să ne bucurăm în liniște și la distanță. Reluarea unor activități și multitudinea de relaxări trebuie să se facă într-un anumit cadru: o mască, un dezinfectant, o distanțare.

G4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România, primul loc în Europa la credința în Dumnezeu. Studiu legat de nivelul angajamentului religios, realizat în 34 de țări

Publicat

Europenii, în general, sunt mai puțin religioși decât oamenii din alte părți ale lumii. Dar, în Europa, există, uneori, diferențe considerabile în ceea ce privește nivelul angajamentului religios, potrivit unei analize a sondajelor recente ale Centrului de Cercetare Pew în 34 de țări.

România este urmată de Armenia, Georgia, Grecia și Moldova. Ultima pe listă este Estonia.

România este pe primul loc din Europa, la acest capitol, ținând cont de TOATE aspectele investigate de sondaj, per ansamblu. Studiul a investigat mai multe aspecte ale acestui subiect.

Potrivit sondajului, 55% dintre adulții români spun că sunt ”foarte religioși” și 50% consideră că religia este foarte importantă în viața lor.

La acest capitol, suntem pe locul 4. România este pe locul 4 și la proporția celor care spun că cred în Dumnezeu: 64% spun că au o certitudine legată de  existența divinității. În plus, 44% dintre români spun că se roagă zilnic (locul al treilea).

1. Romania 55%
2. Armenia 51%
3. Georgia 50%
4. Greece 49%
5. Moldova 47%
6. Bosnia 46%
7. Croatia 44%
8. Poland 40%
9.Portugal 37%

10. Serbia 32%
11. Ukraine 31%
12. Slovakia 29%
13. Belarus 27%
13. Italy 27%
15. Ireland 24%
16. Lithuania 21%
16. Spain 21%
18. Bulgaria 18%
18. Netherlands 18%

19. Hungary 17%

20. Norway 17%
20. Russia 17%
23. Latvia 15%
24. Austria14%
25. Finland 13%

26. France 12%
26. Germany 12%
26. Switzerland 12%
29. United Kingdom 11%
30. Belgium 10%
30. Sweden 10%
32. Czech Republic 8%
32. Denmark 8%
34. Estonia 7%

Sursă: pewresearch.org

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restaurante și baruri din Hunedoara, închise din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Restricții similare și în alte județe

Publicat

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, în mai multe județe din țară, au reapărut restricțiile în zona Horeca. Mai exact, În județul vecin, în 12 localități din Hunedoara nu se mai permite funcționarea restauranturilor și a barurilor.

De asemenea, la Bacău s-au luat măsuri similare în mai multe localități, precum și în județul Iași. Restricțiile vin în contextul în care în mai multe localități din județe s-a depășit rata de infectare de 1.5/1000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

În județul Hunedoara s-a luat măsura ca 12 localități să-și închidă restaurantele și cafenelele, inclusiv la Petroșani.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis, prin Hotarârea nr. 27 din 29.09.2020, să restricționeze și/sau să mențină restricțiile privind desfășurarea unor activități comerciale în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV 2, în ultimele 14 zile, trece peste pragul de 1,5/1.000 locuitori.

Restricția intră în vigoare începând de astăzi, 29.09.2020, și se aplică pentru următoarele activități comerciale:
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, a restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor.”

Lista localităților unde se aplică prevederile Hotărârii nr. 27 din 28 septembrie 2020 a CJSU Hunedoara: Petroșani, Băiești, Câmpu lui Neag, Dâncu Mic, Fintoag, Galați, Livadia, Mihăileni, Obârșa,Pricaz, Subcetate, Totești.

Și în județul Bacău s-au închis barurile și restaurantele în mai multe localități, iar alte evenimente se pot desfășura cu program limitat.

Restricițiile au intrat în vigoare și în județul Iași, în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. Intrarea în restaurante, cafenele şi sălile cu jocuri de noroc ar putea fi interzisă în municipiul Iaşi începând cu 5 octombrie, dacă rata infecţiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

sursă g4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cine este Gabriel Pleșa, noul primar din Alba Iulia. De la o trupă de umor și afaceri cu telefoane, la politică și administrație

Publicat

Gabriel Pleșa, noul primar al municipiului Alba Iulia din partea USR PLUS, era până nu demult viceprimar în administrația locală condusă de Mircea Hava și un membru de bază al vechiului partid liberal. Acesta a ajuns primar candidând practic împotriva foștilor săi colegi. 

Dincolo de activitatea sa politică și din prestația sa din campania electorală, Gabriel Pleșa a fost întotdeauna un personaj discret, puține detalii legate de viața sa privată apărând public.

Familia

Pleșa s-a născut în Alba Iulia și are doi copii: un băiat care este student și o fețită de 11 ani, elevă. Tatăl său, Ioan, a fost profesor de geografie-istorie și pentru multă vreme a lucrat la Arhivele Statului.

Pleșa l-a invocat cu lacrimi în ochi în seara alegerilor, dedicându-i victoria la Primăria Alba Iulia.

Citește: VIDEO: Emoție la sediul USR Alba, în noaptea alegerilor. Gabriel Pleșa a izbucnit în lacrimi: ”Îi dedic victoria tatălui meu”

Mama sa, Maria, a fost contabilă la Consiliul Popular Alba Iulia, devenit ulterior, după Revoluție, Administrația Financiară Alba Iulia.

”Întreaga mea copilărie s-a derulat în jurul Cetății Alba Carolina. Am mers la grădiniță în clădirea de lângă Traseul Celor Trei Fortificații – care acum aparține Palatului Copiilor, după care am urmat cursurile Școlii Generale nr. 2, din spatele Colegiului HCC.

Am intrat apoi la secția mate-fizică a Colegiului „Horea Cloșca și Crișan” și am promovat examenul de Bacalaureat în anul 1985” își amintește Pleșa, într-o postare publicată pe siteul său de campanie.

În campania electorală, Gabriel Pleșa a publicat o fotografie cu o vioară. Fotografia a contrariat o parte dintre cititorii ziarului Alba24, care au dorit să afle dacă într-adevăr, acesta știe să o folosească.

Pleșa a lămurit subiectul: nu doar că știe, dar a urcat și pe scenă. ”Actualul Centru de Cultură „Augustin Bena”, pe atunci Școala Populară de Arte, mi-a fost timp de un deceniu o a doua școală. Acolo am învățat să iubesc vioara și am luat primul contact cu scena și publicul” a transmis acesta.

A urmat Facultatea de Mecanică din Cluj Napoca – secția Tehnologia Construcțiilor de Mașini și a făcut armata la Lipova, la Școala de Subofițeri în Rezervă, arma infanterie.

În toamna lui 1986 s-a mutat la Cluj Napoca, la facultate. Acolo nu s-a ținut doar de școală, ci și de glume. A făcut parte din grupul de umor, muzică și dans, „Trupa BUM”, a Facultății de Mecanică, cu care a participat la peste 100 de spectacole în cadrul unor festivaluri studențești.

Afacerile

În timpul Revoluției, Gabriel Pleșa era în anul IV de facultate și apoi, după absolvire a făcut parte din prima generație fără post repartizat de stat.

”Am fost, practic, aruncat în acel haos al unei economii de piață incipiente, așa că m-am angajat la o firmă privată, unde lucra și Călin, fratele meu mai mare, pe un post care nici măcar nu cerea studii superioare.

A fost însă o bună lecție de viață, căci a trebuit să o iau de la zero în chiar momentul zero al noii noastre realități. Am descoperit că e ok să ai idei și că e chiar bine să ai inițiativă” își amintește Pleșa.

Așa a decis, împreună cu fratele său, să își facă propria firmă, Matex SRL.

”Era anul 1993 și nu existau încă firme care să ofere servicii de televiziune prin cablu, așa că piața instalațiilor de recepție satelit, acele antene parabolice, era în plină dezvoltare.

De acolo, de la acele antene parabolice am început și, un an mai târziu, în 1994, am deschis Viva SRL, firmă care se ocupă azi cu comerțul materialelor de construcții.

Ulterior, pentru că piața construcțiilor începea să se dezvolte din ce în ce mai mult, am transformat Matex SRL și am trecut de la parabolice la confecții metalice, domeniu în care firma activează și azi” spune Gabriel Pleșa.

Prin Viva SRL, cei doi frați au mai dezvoltat o afacere în domeniul comunicațiilor, între 1996 și 2002 având un parteneriat cu Dialog (actualul Orange). Unii albaiulieni își mai aduc poate aminte de magazinele VIVA, care vindeau telefoane și accesorii.

”Am decis, împreună cu fratele meu, să renunțăm la afacerea cu telefoanele pentru a ne concentra pe piața materialelor de construcții și chiar a construcțiilor civile, un domeniu care în anii 2000 era într-un veritabil boom.

Ambele firme funcționează și sunt în continuare o afacere de familie profitabilă, de activitatea căreia se ocupă în prezent fratele meu, Călin Pleșa” – Gabriel Pleșa.

În politică a intrat acum mulți ani. A fost implicat în multe acțiuni. Printre altele, a fost singurul lider politic din Alba Iulia care a ieșit discret în stradă în timpul manifestațiilor împotriva Ordonanței 13, unde a strigat alături de mii de oameni: ”PSD, ciuma roșie”, un partid cu care acum va trebui să negocieze în mod direct o eventuală colaborare în consiliul local.

La primărie a fost propulsat după fuzionarea PDL cu PNL. Era atunci președinte al organizației municipale a ”vechiului” PNL și în acest context, liderii PDL l-au cooptat la conducerea noii formațiuni politice și implicit în administrație.

Acolo a ajuns în competiție directă cu Voicu Paul. În calitate de viceprimar, Pleșa nu s-a remarcat în mod deosebit prin proiecte importante. De altfel, nici nu i s-au dat prea multe atribuții.

Cum a ajuns să candideze la funcția de primar

După ce fostul primar, Mircea Hava, a devenit europarlamentar, în interiorul organizației județene a apărut o problemă: cine îi va lua locul acestuia și pe cine va susține partidul. Cei doi viceprimari liberali, Voicu Paul și Gabriel Pleșa, au anunțat fiecare că își doresc să candideze.

Dintre aceștia, Mircea Hava l-a preferat pe Voicu Paul, pe care de altfel l-a susținut pentru preluarea atribuțiilor de primar până la alegeri.

Paul a fost considerat de-a lungul timpului, mâna dreaptă a lui Hava și amândoi au o istorie lungă în PDL.

De altfel, Hava i-a spus și președintelui Iohannis că îl preferă pe Voicu Paul, cu prilejul unui eveniment desfășurat anul trecut la Alba Iulia.

i

Discuție cu președintele, despre ”urmașul” lui Hava

Discuția a fost auzită de jurnaliștii care erau în apropiere.

Citește și: Klaus Iohannis către Mircea Hava: ”Dacă pleci la Bruxelles, cine rămâne interimar?” Răspunsul primarului din Alba Iulia

Pe de altă parte, Pleșa provine din ”vechiul” PNL și după fuziune a pierdut rând pe rând în interiorul partidului, în fața lui Paul: întâi funcția de președinte al organizației din Alba Iulia (la care a fost convins să renunțe chiar în ziua alegerilor) și apoi preluarea atribuțiilor de primar de la Hava.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate