Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba s-a întâlnit cu experții ADR Centru pentru a discuta viitoare proiecte de dezvoltare a județului


Publicat

Actualele proiecte REGIO 2014-2020, baza procesului de descentralizare care se va concretiza prin viitoarele inițiative finanțabile în cadrul Programul Operațional Regional 2021-2027, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, într-un comunicat de presă. 

”Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat o importantă reuniune de lucru pentru impulsionarea finalizării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 pentru Consiliul Județean Alba, pregătind astfel terenul pentru ca administrația publică locală să demareze noile inițiative ce ar putea obține resurse europene nerambursabile în următoarea perioadă de finanțare, 2021-2027.

În cadrul reuniunii la care au participat decidenții locali și mai mult de 15 specialiști s-a formulat ipoteza conform căreia o bună implementare a actualelor proiecte REGIO va consolida tot ceea ce administrația locală a reușit deja să realizeze, începând din anul 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, punând astfel bazele unei descentralizări reale a procesului de dezvoltare locală și regională, prin proiectele ce vor fi finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2021-2027.

La reuniunea de la sediul ADR Centru din Alba Iulia au participat echipele de specialiști conduse de președintele Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan, pe de o parte și de către Simion Crețu care a condus echipa de experți ai ADR Centru, pe de altă parte.

Au fost prezenți și reprezentanți ai partenerilor CJ Alba din unitățile medicale care beneficiază de investiții prin POR 2014-2020, respectiv de la Spitalul Județean de Urgență Alba, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, precum și de la Spitalele orășenești din Ocna Mureș și Zlatna, alături de primarul acestui oraș, Silviu Ponoran.

În cursul întrevederii de două ore s-a discutat despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și a fost realizată o analiză punctuală a pregătirii de proiecte ce ar putea obține finanțare în perioada 2021-2027.

”Pentru noi, prioritatea maximă o constituie finalizarea cu succes a proiectelor demarate și finanțate prin POR 2014-2020. Astfel, degrevăm bugetele locale și bugetul județean de cheltuieli importante de investiții, dar facem și un exercițiu real de descentralizare.

Spun asta pentru că, în viitoarea perioadă de finanțare, în condițiile în care ADR Centru este desemnată prin lege să devină Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional, înseamnă că toate problemele din implementarea unui proiect european vor fi mult mai simplu de rezolvat. Este nevoie să aducem decizia aproape de beneficiarul final, cetățeanul, pentru că toate proiectele noastre la el, la cetățean se referă.

Nu credem că mai este cazul să așteptăm aprobări și sfaturi, ci trebuie să ne punem experții la treabă aici, la nivel local și regional, ca să rezolvăm repede și eficient problemele pe care le ridică procesul de dezvoltare. Spre exemplu, noi avem în lucru acum 9 proiecte, în valoare totală de peste 52 milioane euro, din care trei pentru drumuri județene și celelalte patru pentru unitățile medicale.

Pentru următoarea perioadă vizăm să dezvoltăm mai multe proiecte, pentru infrastructura de transport, pentru modernizarea Spitalului Județean Alba, precum și pentru dezvoltarea zonelor montane din județ. Aceste analize favorizează implementarea proiectelor noastre europene și avem încredere în procesul de descentralizare a Programului Operațional Regional, coordonat de ADR Centru în beneficiul tuturor cetățenilor”, a declarat, după încheierea reuniunii de lucru de la sediul ADR Centru, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Dezbaterile au abordat fiecare dintre cele nouă proiecte implementate de Consiliul Județean Alba în cadrul Programului REGIO 2014-2020.

Este vorba în principal, de reabilitarea DJ 107I: Aiud – Bucium Sat – DN 74 – denumit și ”Transalpina de Apuseni”, a cărui valoare totală este de peste 40 milioane euro – de modernizarea DJ103E: DN1 – Gârbova de Jos – Gârbova de Sus și consolidarea DJ 107K: Galda de Jos – Întregalde, a căror valoare totală cumulată depășește 3,5 milioane euro. La acestea se adaugă investițiile în domeniul medical, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, care are în derulare proiecte a căror valoare totală este de peste 7,5 milioane euro.

În plus, CJ Alba are un parteneriat activ cu localitățile Aiud, Ocna Mureș și Zlatna, unde se reabilitează alte trei unități medicale, cu o sumă totală de peste 4,5 milioane euro. Ulterior, s-au analizat pe scurt câteva din propunerile Consiliului Județean Alba pentru perioada 2021-2027, care ar putea fi finanțate prin Programul Operațional Regional 2021-2027, pentru care ADR Centru va fi Autoritate de Management la nivel regional. Portofoliul de posibile proiecte pentru următorii ani include mai mult de 20 de idei, a căror valoare totală depășește 130 milioane euro.

”Consiliul Județean Alba gestionează acum proiecte prin care se solicită peste 50 milioane euro, fonduri nerambursabile europene. Pentru următorii ani, sunt foarte multe propuneri, a căror valoare este mai mult decât dublul acestei valori.

Evident, unele inițiative, mature, ar putea obține finanțare prin PNRR, dar tot rămân multe posibile cereri de finanțare, care trebuie pregătite și abordate proactiv, astfel încât să fie concretizate în proiecte viabile și care să producă dezvoltare sustenabilă. Rolul nostru este de a sprijini comunitățile locale, să utilizeze eficient resursele publice, ținând cont că avem definită atât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii ani, cât și o formă realistă a Programului Operațional Regional pe care îl vom coordona direct în perioada 2021-2029.

Pentru viitoarea perioadă avem în vedere o sumă estimată a fi atrasă în Regiunea Centru prin POR 2021-2027 de cel puțin 1,4 miliarde euro”, a declarat Simion Crețu, Director general ADR Centru”, se arată în comunicatul de presă remis.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Când începe campania de vaccinare anti COVID, în cabinetele medicilor de familie. Cum se va desfășura imunizarea

Publicat

Campania de vaccinarea anti COVID-19, în cabinetele medicale ale medicilor de familie din județul Alba este preconizată să demareze la începutul lunii mai. 

Mai, exact, potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, campania ar începe în data de 4 mai. 

Momentan, la nivelul județului Alba, din 200 de medici de familie, 44 dintre aceștia și-au exprimat acordul pentru a-și imuniza beneficiarii în cabinete.

Medicii de familie vor utiliza serul AstraZeneca și vaccinul dezvoltat de compania Johnson and Johnson.

Pentru fiecare beneficiar imunizat, medicul de familie va primi 30 de lei.

Programarea se face de către medicul de familie pentru fiecare beneficiar în parte care dorește să fie imunizat la cabinetul medicului.

Cel mai probabil, procesul de vaccinare se va desfășura după orele de consult. La fel ca și la procedura normală de vaccinare, după ce pacinetul este imunizat acesta va fi supravegheat pentru 15 minute, de către medic și asistent.

Miercuri, 14 aprilie, într-o videoconferință, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că la nivel național se va face o achiziție pentru dotarea cabinetelor medicilor cu truse de prim ajutor.

Trusele vor fi folosite în cazul în care persoanele imunizate vor avea reacții adverse.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Voiculescu și Moldovan DEMIȘI din funcțiile de la Ministerul Sănătății. Documentele de revocare, trimise lui Iohannis

Publicat

Premierul Florin Cîțu a cerut revocarea din funcție a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, după o întâlnire la Guvern, între premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna, șeful DSU Raed Arafat și secretarul de stat Andreea Moldovan. 

Pe lângă Voiculescu, a fost demisă și Andreea Moldovan.

Comunicat oficial premierul Florin Cîțu: 

”Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu.

Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății..

Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”.

Picătura care a umplut paharul în coaliție

Ministerul Sănătății a elaborat marți un ordin semnat de Andreea Moldovan, prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, în care erau introduse mai mulți indicatori care nu erau în ordinele anterioare scrie G4Media.

Spre exemplu, nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial, dar se pare că premierul nu a fost informat despre acesta.

Primele reacții ale USR

Vom vedea ce facem în continuare, va fi o discuție în organele statutare ale partidului și va fi o decizie acolo.” a anunțat Ionuț Moșteanu, după decizia premierului Florin Cîțu de a-i da afară din Guvern pe Vlad Voiculescu și pe Andreea Moldovan. 

Întrebat dacă i se pare justificată decizia premierului, el a răspuns: ”Mie nu, nu mi se pare deloc justificată, mai ales că a fost o discuție în timpul zilei de luni, la care am și participat și părea că s-au clarificat niște lucruri și pașii următori” potrivit DCNews.ro

Despre ordinul privind metodologia de calcul cu privire la carantinare, Ionuț Moșteanu afirmă că, din ce știe, e o discuție veche de un an, iar premierul a fost informat.

El susține că respectivul ordin publicat în Monitorul Oficial ”stabilea mai multe criterii și aducea mai multă claritate și echilibru”, fiind unele localități care testau, altele care nu testau.

El admite că trebuia făcută o discuție între ministru, secretar de stat și premier, dar spune că nu era cazul de o demitere. ”Ministrul Voiculescu are susținerea partidului, a USR PLUS, și, din punctul meu de vedere este un act de agresiune al premierului în această coaliție” a mai spus Moșteanu, care a răspuns ferm că Voiculescu nu are vreo vină în acest caz. 

Cu privire la coaliția de guvernare, Moșteanu a spus că urmează o discuție astăzi în organele de conducere ale USR PLUS: ”O să decidem”, a anunțat el. 

Știre în actualizare

Sursă: G4Media.ro, digi24.ro, DCNews

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Urșii revin aproape de localitățile din Alba. Prezența unei ursoaice cu pui, semnalată aproape de Mihalț

Publicat

Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba (AJVPS) au semnalat prezența unei ursoaice cu pui în zona localității Mihalț. 

Coordonatorul tehnic al AJVPS, Felix-Bogdan Dragomir, a postat pe contul său de facebook o serie de fotografii în care se pot observa urmele unei ursoaice și ale puiului ei, care calcă în urma ei.

Se pare că prezența urșilor în apropierea localităților din județul Alba este din nou în creștere.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, urmele unui urs de dimensiuni mari au fost fotografiate în urmă cu câteva zile și în zona Hăpria-Straja, la doar câțiva kilometri de Alba Iulia.

Citește și: FOTO AVERTIZARE: Un URS de talie mare și-a făcut apariția lângă Alba Iulia. Atenționare pentru cei care merg în drumeții

Un urs a fost filmat și pe Valea Feneșului:

VIDEO: Imagini rare cu un urs care atacă un mistreț, surprinse pe Valea Feneșului, în apropiere de Zlatna

În urmă cu doi ani, numărul acestora era de asemenea foarte mare. Cartierul Pâclișa al municipiului Alba Iulia a fost terorizat de prezența a doi urși timp de câteva săptămâni:

UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Sursă foto: Bogdan Dragomir, AJVPS Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, zona Cristian. Se fac lucrări de reparații

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că astăzi, până la ora 16.00, sunt restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu.

Circulația este restricționată pe a doua bandă pe autostrada A1 Sibiu-Deva, pe tronsonul kilometric 264+400 de metri – 264+600 de metri, pe raza localității Cristian, județul Sibiu, pe sensul către Sibiu, pentru efectuarea lucrărilor de reparații la tunel.

Vezi și FOTO-VIDEO: Circulație cu restricții pe autostrada A1 între Sebeș și Orăștie. Remorca unui TIR a lovit un pod și a rămas agățată

Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte semnificația semnalizării instituite temporar, circulând cu viteza adaptată condițiilor de trafic și să semnalizeze din timp intenția de schimbare a benzii de circulație.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate