Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba vrea să construiască o clădire pentru arhivă și un centru de date, la Alba Iulia. Unde vor fi amplasate

Publicat

Consiliul Județean Alba vrea să construiască o clădire pentru arhivă și un centru de date, pe un teren de peste 4.500 mp aflat în cartierul Bărăbanț din Alba Iulia. 

Consiliul Județean Alba a lansat recent o achiziție pentru servicii de proiectare în vederea elaborării PUZ pentru modificare reglementări urbanistice, pentru proiectul „Construire arhivă şi Centru de date pentru Servicii de Tehnologia Informaţiei şi de Comunicaţii”. Valoarea estimată a achiziției este de 84.033 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Consiliul Judeţean Alba nu dispune de un spaţiu adecvat cu funcțiunea de arhivă, care să deservească atât Consiliul Judeţean Alba, cât şi instituţiile aflate în subordine.

În acest sens se doreşte construirea unei arhive iar pentru Serviciile de Tehnologia Informaţiei şi de Comunicaţii a unui sediu în care să se creeze un centru de date la nivelul judeţului Alba, cu destinaţia de a furniza servicii de tehnologia informaţiei şi de comunicaţii pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Alba. Acesta din urmă va putea fi utilizat totodată ca Centru de date Regional pentru Regiunea Centru.

Terenul pe care se propune construirea arhivei și a centrului de date are o suprafață de 4.526 mp și se află pe strada Poiana Ruscăi, nr. 2, în cartierul Bărăbanț din Alba Iulia.

Clădire – arhivă

Clădirea – arhivă va respecta reglementările privind spațiile de depozitare şi conservare a arhivelor. Potrivit Legii arhivelor naţionale nr.16/1996, noile clădiri vor fi avizate de către
Arhivele Naţionale sau direcţiile judeţene ale Arhivelor Naţionale, numai dacă au spaţii prevăzute pentru păstrarea documentelor.

Caietul de sarcini şi studiile aferente clădirii arhivă vor include următoarele categorii de activităţi:

  • realizarea volumetriei clădirii care va ţine cont de funcţionalul specific unei arhive
  • birouri administrative, spaţii tehnice (camera buteliilor cu gaz inert pentru stingerea incendiilor, camere server, etc)
  • încăperile destinate păstrării arhivei principale cu circuite funcţionale a arhivei din depozit sunt indicate în normative şi pot să fie:
    • primire-pregătire (tehnică sau arhivistica), depozit;
    • depozit, sală de studiu, depozit;
    • depozit, cameră de lucru, cameră restaurare, depozit;
    • depozit, camera de lucru, copiere, depozit;
    • depozit, cameră de lucru, cameră evacuare;
    • depozit logistic care va fi amplasat independent de clădirea arhivă

Structura constructivă a clădirii arhivă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • rezistență la solicitările dinamice în cazul unui cutremur în conformitate cu prescripțiile tehnice în vigoare şicu încărcăturile mari aduse de materialul depozitat, mai ales când suportul arhivei îl constituie hârtia;
  • construcţia se încadrează la gradul I rezistenţă la foc;
  • clădirea va dispune de cel puţin două căi de evacuare. Ţinând seama că principalul element de dimensionare la evacuare îl constituie numărul redus de oameni şi că elementul ce trebuie evacuat îl constituie arhiva, căile de evacuare se vor dimensiona ţinând seama de aceasta din urmă.
  • protecţia antisolară se va realiza având în vedere orientarea clădirii în plan iar suplimentar se vor prevedea ca elemente givrate (în zona depozitelor) să fie prevăzute cu cel puţin un rând de geamuri termoabsorbante;
  • rafturile vor fi montate perpendicular faţă de planul ferestrelor cu maximă însorire.

Centru de date pentru Servicii de Tehnologia Informaţiei şi de Comunicaţii

Se doreşte construirea a unui centru de date la nivelul judeţului Alba pentru Serviciile de Tehnologia Informaţiei şi de Comunicaţii, cu destinaţia de a furniza servicii de tehnologia informaţiei şi de comunicaţii pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Alba, cu posibilitatea de a fi utilizat totodată ca Centru de date Regional pentru Regiunea Centru.

Studiile aferente clădirii centrului de date vor include următoarele categorii de activităţi:

  • realizarea volumetriei care va ţine cont de funcţionalul specific unui imobil cu destinaţie specială – centru de date în vederea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor curente ale instituţiei care va permite acomodarea infrastructurii tehnice, a sistemelor informatice şi de monitorizare/management a echipelor de adminstrare precum şi a personalului care îl va deservi
  • birouri administrative, spaţii tehnice, etc.

Propunere suprafeţe construite şi regim de înălțime:

  • Suprafaţa construită pentru arhivă şi a depozitului logistic independent de arhivă va fi de aprox. 450 mp.
  • Suprafaţa construită pentru centrului de date va fi de aprox. 630 mp.
  • Regimul de înalțime pentru arhivă: Sp+P+1E
  • Regimul de înalțime pentru centrul de date: Sp+P+1E+Eth (parţial)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. a44

    duminică, 27.10.2024 at 20:09

    Pai se va face reorganizare teritoriala si CJ Alba va fi desfintat… De ce sa mai investeasca bani aiurea?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate