Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Național al Rectorilor: Există prea multe programe de licență și masterat fără suficientă aplicabilitate în piața muncii

Publicat

studenti

studenti ANOSR Next HRConsiliul Național al Rectorilor (CNR), care s-a desfășurat în weekend la Târgu Mures, a ajuns la concluzia că în universitățle din țară există prea multe programe de licență și masterat care nu au suficientă aplicabilitate în piața muncii și astfel se impune reducerea numărului acestora.

„Există o preocupare în reașezarea programelor de studii, în momentul acesta considerându-se că există prea multe programe de licență și masterat și că unele dintre ele nu au suficientă aplicabilitate în piața muncii. Astfel încât pentru reașezarea modului în care se utilizează resursele financiare se discută și reducerea numărului de programe și de a le face mai legate de ceea ce se cere pe piață (…) Sunt peste 1.900 de programe de licență și masterat și acestea nu au apărut ca o consecință a cerinței pieței, ci ca o soluție de a rezolva anumite probleme legate de norme, de funcții didactice în interiorul universităților. Or, programele trebuie să apară în mod firesc pentru ceea ce se cere pe piață nu pentru ce se cere în interiorul universităților”, a declarat sâmbătă, rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, citat de Agerpres.

Rectorul a precizat că în cadrul CNR de la Târgu Mureș s-a discutat intens și pe marginea găsirii resurselor financiare și ajungerea acestora cât mai rapid la universități, pentru a putea fi acoperit necesarul plății diferentelor salariale care rezultă în urma legislatiei schimbate în luna august precum și a sporurilor doctorale care trebuie acordate retroactiv.

Potrivit dr. Azamfirei a fost discutată și relația pe care universitățile o au cu studenții, care „își doresc, pe bună dreptate, o predictibilitate mai mare a carierei, o serie de măsuri care să scadă abandonul școlar și o îmbunătățire a modului de predare”.

Începând de vineri, până duminică, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, alături de Universitatea „Petru Maior” și cu Universitatea de Arte, găzduiește reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), la care participă 70 de rectori ai universităților din România, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, studenți și membri ai CNR.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax