Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Construcția Autostrăzii Sebeș-Turda nu este prevăzută în „Strategia fiscal- bugetară a Guvernului pentru 2014-1016”. Vezi ce conține proiectul


Publicat

Ministerul Finanțelor a elaborat ”Strategia fiscal bugetară a Guvernului pentru perioada 2014-2016” , iar proiectul urmează să fie aprobat la Palatul Victoria. În document sunt prevăzute planurile Executivului privind fiscalitatea, bugetul și investițiile pentru perioada 2014-1016 printre care investiţii la capitolele autostrăzi, drumuri naţionale, modernizare căi ferate, reabilitarea unor sedii ale instituţiilor juridice şi spitaliceşti. Nimic, însă, despre Autostrada Sebeş-Turda proiect pe care Dan Șova- ministrul marilor proiecte, spune că va fi finalizată până în 2016.

Principalele proiecte de infrastructură ale Secretariatului General al Guvernului (SGG) se derulează în domeniul transportului rutier, pentru construcţie autostrăzi şi variante de ocolire, reabilitare Drumuri Naţionale, poduri şi pasaje pentru drumuri naţionale, proiecte de eliminare a efectelor inundaţiilor, sisteme inteligente de transport; reducerea efectului zgomotului, conform normelor europene impuse, implementarea unor măsuri de siguranţă rutieră.

UPDATE, 27 mai, ora 12.00: Vicepreședintele PNL Alba, Florin Roman, a adus câteva precizări privind construcția autostrăzii Sebeș-Turda:

„Autostrada Sebeș-Turda nu avea cum să apară pe această strategie, pentru că aici s-a vorbit doar despre lucrări executate și lucrări începute. La Tulcea, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a confirmat că România și Slovacia au obținut acordul de la Bruxelles pentru prelungirea până în 2016 a perioadei de finanțare 2007-2013 și că această autostradă, Sebeș-Turda, este finanțată din fonduri europene în proporție de 85%. În strategia respectivă se vorbea despre lucrări ce trebuie finalizate până în 2014, or licitația pentru autostrada Sebeș-Turda începe doar în primăvara anului 2014”.

 Astfel, potrivit documentului elaborat de MF, din anul 2012, sunt în execuţie 342,7 km, din care:

* 214,3 km cu contracte de execuţie lucrări în derulare şi progrese fizice înregistrate la finele anului 2012, cuprinzând următoarele obiective.

– autostrăzi cu finanţare de la bugetul de stat – 70,5 km (6,5 km – din secţiunea Bucureşti – Moara Vlăsiei)

– autostrăzi cu finanţare din fonduri europene – 143,8 km (Nădlac – Arad, lot 2- execuţie; Lugoj – Deva, lot 1; 17,7 km din secţiunea Deva – Orăştie; Orăştie – Sibiu & Bypass Sebeş, loturile 1-4). Pentru obiectivul Autostrada Orăştie – Sibiu se propune alocarea sumei de 119.823 mii lei în anul 2014, respectiv a sumei de 1.183.528 mii lei pentru perioada 2015 – 2016, integral din fonduri externe nerambursabile postaderare.

* 128,4 km cu licitaţii pentru atribuirea contractului de execuţie lucrări în derulare – termen demarare execuţie în anul 2013, cuprinzând următoarele obiective:

– autostrăzi cu finanţare de la bugetul de stat – 8,7 km (Gilău – Mihăieşti, km 0+000 – 8+700)

– autostrăzi cu finanţare din fonduri europene – 119,7 km (Nădlac – Arad, lot1, Timişoara – Lugoj, lot 2; Lugoj-Deva, loturile 2-4)

Stadiul implementării în anul 2013 a Programului de Construcţie Autostrăzi:

În bugetul anului 2013 sunt prevăzute alocaţii bugetare pentru 270 km de autostradă, aferenţi următoarelor obiective având contracte de lucrări în derulare:

– cbiective de investiţii finanţate exclusiv de la bugetul de stat – Autostrada Bucureşti – Ploieşti (tronsonul km 0+000 – km 6+500) – 6,5 km

– Obiective de investiţii finanţate din fonduri rambursabile: finalizarea lucrărilor rămase de executat pe secţiunile de autostradă deja aflate în exploatare: Autostrăzi Coridorul Pan – European nr. IV (Bypass Arad, Arad – Timişoara, Cernavodă – Constanţa, Bypass Constanţa)

– Sectiunile de autostradă finanţate din fonduri europene nerambursabile (119,7 km în licitaţie şi 143,8 km în execuţie).

În anul 2013 Programul de Concesiuni Autostrăzi va cuprinde 946 km: Autostrada Comarnic – Braşov (licitaţie lansată), Autostrada de centură Bucureşti Sud / Nord (licitaţie lansată), Drum Expres Craiova – Piteşti, Autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani, Autostrada Bucureşti – Craiova, Autostrada Târgu – Mureş – Iaşi – Ungheni, Podul rutier peste Dunăre la Brăila – Galaţi. Secţiuni în licitaţie – 103 km, iar secţiuni în pregătire – 843 km.

Pe parcursul anului 2013, conform contractelor de lucrări în derulare sau aflate în procedura de licitaţie din anul 2012, sunt în execuţie 2.164,62 km de drumuri naţionale (75 km de drumuri naţionale – contracte semnate sau în licitaţie).

Sisteme inteligente de transport – reducerea efectului zgomotului, conform normelor europene impuse. În prezent este în derulare o analiză a nivelului zgomotului produs de către traficul generat de reţeaua rutieră din România – prin proiectul “Hărţi topografice şi baza de date tip GIS aferentă gestionării prin software-ul Sound PLAN V6.5 a zgomotului generat de traficul rutier pe drumurile naţionale”. Implementarea unor măsuri de siguranţă rutieră pentru eliminarea punctelor negre (modernizarea infrastructurii privind siguranţa circulaţiei pe DN 1, în satele lineare şi puncte negre, buget de 126.346 mii lei), sporirea gradului de siguranţă a participantului la trafic – CNADNR implementează un contract de asistenţă tehnică pentru măsuri de siguranţă de-a lungul a 505 poduri rutiere şi 46 de pasaje, paralel cu analiza şi diagnoza rezultate din proiectul “Strategia de dezvoltare a Sistemelor de Transport Inteligente şi Planul Naţional de acţiune STI pentru reţeaua de drumuri din România pentru perioada 2013-2020”. De asemenea, a demarat achiziţia unor utilaje de deszăpezire pentru asigurarea intervenţiei în timp util în situaţiile generate de evenimentele meteo specifice iernii.

Ministerul Transporturilor, pentru perioada 2014 – 2016, are prioritare aplicarea proiectelor în infrastructura de transport feroviar. Este vorba despre lucrări de reabilitare tronsoane de cale ferată (inclusiv lucrări de electrificare). În cadrul acestui program este inclusă reabilitarea unui total de 516,7 km, între care şi Simeria – Coşlariu, în lungime de 74,4 km şi Coşlariu – Sighişoara– 89,5 km. Pentru reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, secţiunea Coşlariu – Simeria se propune alocarea sumei de 1.713.133 mii lei în anul 2014, respectiv a sumei de 1.348.960 mii lei pentru perioada 2015 – 2016, integral din fonduri externe nerambursabile postaderare. Pentru reabilitarea tronsonului Coşlariu – Sighişoara se propune alocarea sumei de 1.548.926 mii lei în anul 2014, respectiv a sumei de 1.772.463 mii lei pentru perioada 2015 – 2016, integral din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Ministerul mai are în plan reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată (un total de 96 de obiective din care: 48 poduri, 40 podeţe, 8 tuneluri), modernizarea a 112 treceri la nivel cu calea ferată situate pe raza a 37 judeţe, proiect pentru sistem de detectare a cutiilor de osii supraîncălzite ce va fi implementat în 21 locaţii situate în 18 judeţe, conectate la un post de comandă central. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de reparaţii capitale la infrastructura feroviară publică şi îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. gigel

    luni, 27.05.2013 at 12:15

    „Nimic, însă, despre Autostrada Sebeş-Turda proiect pe care Dan Șova- ministrul marilor proiecte, spune că va fi finalizată până în 2016”
    …parole, parole= vorbe-n vant a la Fporinel si Dumitrel !
    Se mai lauda pana la urmatoarele alegeri cu autostrada Sebes_ Turda , inca 4 ani si votantii manipulabili cred toate povestile lor de baba ostenite!!!

  2. Pingback: Județul Alba în ”Strategia financiar-bugetară a Guvernului 2014-2016”. Modificări la colectarea taxelor și finanțarea unor lucrări din sănătate şi justiție | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate