Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ordonanța privind prețul materialelor de construcții, aprobată de Guvern: Contractele se modifică în funcție de statisticile INS

Publicat

Guvernul a adoptat luni o ordonanță care pemite încheierea unor acte adiționale la contractele derulate cu bani publici, care să ajusteze prețurile în funcție de cele ale materialelor de construcții.

Fără această soluție, multe dintre construcții ar risca să nu fie terminate, spune Cseke Attila.

România se află între primele țări din Uniunea Europeană care implementează o soluție, pe termen lung, privind creșterea prețurilor materialelor de construcții, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Conform unui comunicat al ministerului, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcțiilor, iar prețul materialelor a crescut vertiginos, astfel că terminarea unor investiții publice ea periclitată.

Ordonanța vine în sprijinul proiectelor construite cu finanțare din bani publici.

„Fără această soluție, multe dintre construcțiile începute (școli, spitale, sisteme de apă și canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante și au fost investiți bani publici în construcția lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcții, investițiile nu pot fi terminate”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat că soluția propusă este una pe termen lung și poate fi aplicată foarte ușor în cazul creșterilor și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Prețul materialelor de construcții modificat prin acte adiționale la contract

Conform actului normativ adoptat, constructorii au posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS.

În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora, a mai spus Cseke Attila.

În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

sursă: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax