Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Consultările de la Cotroceni pentru funcţia de premier. PSD şi ALDE îl propun pe Mihai Tudose, liberalii nu au candidat. Propunerea PMP

Publicat

mihai tudose Luni, partidele au fost la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru numirea unui premier în locul lui Sorin Grindeanu. Dacă PSD l-a propus pe Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, pentru conducerea Guvernului, PNL nu a avut vreo propunere, iar PMP îl susţine pe Siegfried Mureşan pentru fotoliul din Executiv.

UPDATE: UDMR nu are propunere pentru funcţia de premier. „Noi nu avem nicio propunere de premier. Nu facem parte din majoritate și nu se pune problema să intrăm în coaliție, să facem parte din executiv. Evem o înțelegere de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE și vom face o primă analiză a colaborării după 30 iunie”, a spus Kelemen Hunor.

Consultările cu partidele au început luni la ora 15.00. Primii au fost la discuţii reprezentanţii PSD şi ALDE, urmaţi de PNL, de la ora 16.00. De la ora 17.00, la consultări va merge USR, de la 17.30 PMP, la 18.00 UDMR, iar la 18.30 grupul minorităţilor naţionale.

În ceea ce priveşte viitorul şef al Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis a spus că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

PNL nu a venit cu vreo propunere pentru funcţia de premier. Președintele partidului, Ludovic Orban, a spus că liberalii sunt gata să-și asume responsabilitatea guvernării, dar cu susținerea unei majorități și cu un program de guvernare care să dezvolte România. Pentru că nu au reușit să formeze o nouă majoritate, liberalii nu au avut o propunere de premier.

Partidul Uniunea Salvați România cere PSD și ALDE să retragă propunerea pentru funcția de premier, deoarece Mihai Tudose nu ar respecta criteriile de integritate enunțate public de președintele Klaus Iohannis.

Surse politice anunţatu că PMP îl va propune pe Traian Băsescu pentru funcţia de premier, însă, oficial, formaţiunea politică îl susţine pe Siegfried Mureşan.

În ceea ce priveşte nominalizarea PSD, Mihai Tudose a mai fost de două ori ministru al Economiei, în guvernele Ponta şi Grindeanu.

Doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Tudose a cerut în 2016 retragerea acestui titlu după ce în presă au apărut informaţii că ar fi plagiat o parte din lucrarea sa de doctorat. La evaluarea făcută de PSD asupra activităţii Guvernului Grindeanu, Tudose avea zero realizări.

Mihai Tudose re 50 de ani şi este din Brăila. A absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, iar, în 2006, un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii. În 2010, a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Din 2011 a fost lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 era conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, SRI.

În 2016,  a cerut retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.

Tudose a mai fost deputat de Brăila, în perioada 2000 – 2016, consilier juridic / marketing la Farex S.A. Brăila (1999 – 2000) şi şef birou senatorial – Senatul Romaniei (1992 – 1999).

Pe lista scurtă PSD pentru funcţia de premier au mai fost: Mihai Fifor (lider al senatorilor PSD), Carmen Dan (ministru de Interne) , Lia Olguța Vasilescu (vicepreședinte PSD), Adrian Țuțuianu (președintele Comisiei de control al SRI) și Marcel Ciolacu (lider al deputaților PSD). Aceştia nu au fost de acord să preia conducerea Guvernului.

surse: digi24.ro, adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax