Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consumul de droguri, pedepsit cu închisoarea. Liberalii vor sa modifice legea și să elimine sancționarea cu amendă

Publicat

Liberalii din Parlamentul României vor să mărească pedepsele pentru traficul de droguri, dar și pentru consumatori. Printre cei care au semnat proiectul de lege se află și deputatul PNL de Alba, Florin Roman. 

În condițiile în care România nu are un sistem de prevenție, sau de informare pus la punct cu privire la efectele consumului de droguri, parlamentarii vor pedepse mai mari. 

Pe lângă traficanții de droguri, de cele mai multe ori, ajung în fața instanțelor de judecată și consumatorii, care în mare parte sunt tineri, elevi de liceu sau studenți.

Notabil este faptul că cei din PNL vor să scoată pedeapsa cu amenda pentru consumatori, iar aceștia să fie condamnați direct la pedepse privative de libertate.

Momentan pentru consumatori, pedeapsa este de la 3 luni la 2 ani, sau amendă. De cele mai multe ori magistrații dau pedepse cu amenzi penale, sau dacă consumatorii au avut o cantitate mai mare de droguri la ei, o pedeapsă cu suspendare sau amânare.

Însă noua inițiativă a liberalilor prevede pedepse mult mai dure.

Proiectul inițiat de liberali poate fi consultat integral AICI

Cum vor să schimbe legea

Articolul 2:

Momentan, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Ce pedepse vor cei din PNL 

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Articolul 4

Momentan: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Cum vor să schimbe cei din PNL legea

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Pedeapsa cu amenda pentru deținere de droguri dispare.

Articolul 5

Momentan: punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Textul de lege propus de PNL

Momentan: punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Cum motivează cei care au inițiat proiectul modificarea legii

Potrivit acestora, o parte dintre persoanele care consuma droguri o fac pentru a-și ”reprima dureri din trecut, care de cele mai multe ori au de-a face cu abuzuri ce li starnesc sentimente de vinovație, rușine, neputință, de eșec, sentimente cărora nu le poate face față natural, motiv pentru care apelează la un surogat, și anume, drogurile, pentru a ,.evada din realitate” și pentru a-si suprima durerea”, se arată în expunerea de motive.

În linii mari, cei care consuma droguri sunt dependenți de droguri mai iese din expunerea de motive, care poate fi citită integral AICI

Inițiativa a fost semnată de: Alexe Florin-Alexandru – deputat PNL; Balint Liviu-Ioan – deputat PNL; Barcari Rodica-Luminiţa – deputat PNL; Burciu Cristina – deputat PNL; Burduja Sebastian-Ioan – deputat PNL; Ciofu Cătălina – deputat PNL; Cozmanciuc Corneliu-Mugurel – deputat PNL; Cupşa Ioan – deputat PNL; Leoreanu Laurenţiu-Dan – deputat PNL; Marşalic Jaro Norbert – deputat PNL; Roman Florin-Claudiu – deputat PNL; Rujan Dumitru – deputat PNL; Stângă George-Cătălin – deputat PNL; Stoian Maria – deputat PNL; Thellmann Christine – deputat PNL; Turcan Raluca – deputat PNL.

Momentan initiațiva de modificare a legii a fost înregistrată în data de 28 martie 2022, la Senat și se află în dezbatere.

Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament şi promulgat apoi de preşedintele Klaus Iohannis.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rusinea

    duminică, 03.04.2022 at 18:16

    Pt falsificarea documentelor de studii, cati ani iei ?

  2. Raul

    duminică, 03.04.2022 at 19:42

    Gunoaie de parlamentari, vor să bage în pușcărie pe toată lumea, nu mai plătiți taxe și impozite, lucrați la negru
    Să lucreze si puturoși de politicienii pe dincolo la cules de sparanghel 😏

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax