Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contestația depusă de fostul preot Cristian Pomohaci „întrunește condițiile de admisibilitate”, iar apelul va fi judecat. Precizări de la Mitropolia Ardealului

Publicat

pomohaci 2 Contestaţia depusă de fostul preot Cristian Pomohaci „întruneşte condiţiile de admisibilitate”, iar cazul va fi judecat în următoarele 30 de zile, au anunţat reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Referitor la situația canonică a fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, care a slujit în parohia Moșuni-Veța, protopopiatul Târgu Mureș, biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului a transmis următoarele:

„Fostul preot Cristian Dorin Pomohaci a fost caterisit în ședința Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017. Acesta a uzat de dreptul de contestare a hotărârii de caterisire, depunând apel, în termen legal, la Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.

În conformitate cu prevederile Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, cererea de apel împreună cu dosarul de fond, care a stat la baza emiterii hotărârii de caterisire, au fost studiate de către inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului. După analizarea elementelor de formă și de fond, s-a constatat că cererea întrunește condițiile de admisibilitate, iar, la propunerea scrisă a inspectorului eparhial, Mitropolitul Ardealului a dispus înscrierea cererii de apel în registrul de judecată al Consistoriului Mitropolitan.

De la data înscrierii cererii de apel, în termen de maxim 30 de zile, va avea loc ședința de judecată a Consistoriului Mitropolitan”.

Consistoriul Mitropolitan, ca „instanță disciplinară și de judecată pentru recursurile clericilor de mir din eparhiile sufragane mitropoliei sancționați cu destituirea din slujirea clericală, pentru apelurile împotriva hotărârilor de caterisire”, este format exclusiv din preoți: 1 președinte, 4 membri titulari, 2 supleanți și 1 grefier, aprobați de Sinodul Mitropolitan pentru un mandat de 4 ani.

Hotărârea luată de membrii Consistoriului va fi supusă aprobării Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, iar apoi, după aprobare, poate fi contestată cu recurs la Consistoriul Superior Bisericesc.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit.

Citește și Cristian Pomohaci a contestat, la Mitropolia Ardealului, excluderea sa din preoție. Vrea să se întoarcă în altar

Contestaţia a fost depusă în termenul legal, iar documentele coprinse în dosar vor fi studiate de către toţi membrii Consistoriului.

Preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul instanţei supreme pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia printr-o decizie luată în 28 iulie.

Vezi și VIDEO: Preotul Cristian Pomohaci a fost caterisit! Decizia Consistoriului Eparhial de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia poate fi atacată

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax