Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contracte individuale de furnizare a apei pentru locuitorii de la bloc. Condiții și obligații pentru beneficiari

Publicat

Apometre-FGH În urma unor modificări aduse legislației, a fost reglementat modul de încheiere al contractelor individuale de furnizare a apei, în imobile care conțin mai multe proprietăți individuale. 

În urma unor modificări aduse Legii 241/2006 prin Legea 224/2015, a fost reglementată posibilitatea și modul de încheiere al contractelor individuale de furnizare a apei potabile, în condominium.

Astfel, prin actul normativ se reglementează posibilitatea și modul de încheiere al contractelor individuale în imobile care conțin mai multe proprietăți individuale, condiționat din punct de vedere tehnic fie de montarea unor contoare cu citire la distanță în cazul distribuției vertical, fie de contorizarea în spațiile comune în cazul distribuției pe orizontală, astfel încât operatorul să aibă acces la aparatele de măsură, cumulative cu sarcina prevăzută în sarcina utilizatorilor de a preda operatorului toate certificatele de verificare metrological ale acestora.

De asemenea, contoarele trebuie să fie de același tip, iar contractarea individuală trebuie aprobată în unanimitate de către toți membrii din condominium.

”Toată lumea trebuie să fie de acord și toată lumea trebuie să fie cu plata la zi. Sunt obligați să își monteze contoare, pe cheltuiala lor, de o anumită calitate și precizie, toate la fel, fiind două tipuri de contoare, pentru sistemul de verticală și pentru sistemul pe orizontală. Atunci putem încheia aceste contracte individuale și nu mai oprim apa la asociații și doar la cel care nu își plătește. Avem o grămadă de situații în care suntem nevoiți să închidem asociații dacă nu și-a plătit unul de pe scară”, a explicat directorul comercial al APA CTTA SA Alba, Ştefan Bardan.

Costurile pentru cei care aleg să facă trecerea la contract individual nu sunt mici. Potrivit reprezentanților APA CTTA SA, un contor cu citire la distanță ar costa în jur de 150 de euro.

Prin încheierea contractului individual în imobile care conțin mai multe proprietăți individuale, se păstrează limita de proprietate și separarea instalațiilor la contorul de branșament ca și în prezent, iar utilizatorii individuali au o serie de obligații, dintre care enumerăm:

– să suporte cheltuielile de montare, verificare periodică metrologică și înlocuire a contoarelor de apă aferente proprietății individuale;

– să înlocuiască contoarele de apă cu citire la distanță numai cu contoare de același tip și să comunice operatorului, în termen de cel mult 48 de ore, seria și indexul contorului nou împreună cu seria și indexul contorului înlocuit;

– să permită accesul operatorului pe proprietatea lor, în cazul suspiciunii de fraudă, pentru verificarea integrității contoarelor și a funcționării instalațiilor interioare de apă, în termen de cel mult 48 de ore de la solicitare, sub sancțiunea facturării în sistem pausal în cinci zile de la notificarea scrisă

În același sens se reglementează modul de facturare al diferențelor înregistrate între contorul de branșament și suma contoarelor individuale, legiuitorul statuind că eventualele diferențe se repartizează egal pe unitate imobilitară și se facturează individual.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax